Uitlopers op de gemberwortel zijn kleine bultjes op stronk die iets witter zijn dan de korst van de gemberwortel. Hier komt uiteindelijk de plant uit. Poot ongeveer 3 à 5 cm wortel (met minstens één uitloper) in een pot met compost.Houd de compost vochtig door circa om de 3 dagen een beetje (1/4 kopje) water te geven.
Gember. Bewaar je gemberwortel tot er groene stipjes op de buitenkant verschijnen, snijd de wortel vervolgens in stukken en plant onder een laagje grond in een pot. Dek de pot af met plasticfolie en binnen een paar weken ontstaan er kleine plantjes. Na een aantal maanden zijn de wortels groot genoeg om te oogsten.
WAT KAN JE MAKEN VAN RESTJES GEMBER? Met gember als echte smaakmaker zijn de mogelijkheden eindeloos! Voeg een snufje toe aan je favoriete curry voor extra pit, maak een verfrissende gemberlimonade of bereid een gemberthee om jezelf op te warmen.
Als je te veel neemt kan gember hartkloppingen en uitdrogingsverschijnselen veroorzaken en bij een te hoge dosis kun je zelfs slaperig, duizelig of verward raken. Aangeraden wordt op per dag niet meer dan 4 gram gember tot je te nemen. Geen zorgen, het komt niet snel voor dat je van gember een 'overdosis' neemt.
De ideale potgrond voor gemberplanten
Kies bij voorkeur scheuten van minimaal 5 cm lang en snijd die met een scherp en proper mes van de knol. Probeer het snijvlak zo klein mogelijk te houden. Om de afgesneden stukjes gember te laten ontkiemen, heb je een potgrond nodig die voldoet aan de behoeften van de plant.
Je kunt gember stekken door een een stukje van de oude wortel af te breken en op een plantafstand van 20 cm in de grond te stoppen.
Snijd de wortelstok van de gember in stukken.Elk stuk dat minstens 2,5 tot 4 centimeter breed is en één of meer knobbels heeft, kan uitgroeien tot een aparte plant. Maar de kans is groter als 'ie drie of meer knobbels heeft. Ieder stuk gember heeft ongeveer 20 centimeter ruimte nodig om te groeien.
Moet je gember schillen (voor thee)?
De schil kun je gewoon eten; het is niet giftig. Sterker nog: in de schil van gember zit voor een deel de voedingsstoffen en het is zonde als je die niet binnenkrijgt. Zorg er wel voor dat je de gember wast voor consumptie om zo vuil, stof en bacteriën te verwijderen.
Gember rauw eten kan zeker. Gember is alleen erg sterk en pittig van smaak, daarom wordt het vaak in kleine hoeveelheden verwerkt in gerechten. Verse gember wordt soms direct rauw gegeten vanwege de eigenschappen die deze wortelknol heeft en waarvoor hij door velen gewaardeerd wordt.
Gember kruidenthee kan helpen bij het verwijden van de bloedvaten, het verminderen van de vorming van bloedstolsels en het verlagen van de bloeddruk.
Voor 1 kopje (een grote mok) gemberthee heb je nodig: 300 ml gekookt heet water. 3-5 schijfjes verse gember. Optioneel: schijfje citroen of sinaasappel.
Zodra je gember is gesneden, moet je alle overgebleven wortel ook in een luchtdichte container of plasticfolie bewaren en in het knapperige gedeelte van de koelkast leggen . Zorg er wel voor dat je er binnen 2-3 weken van geniet om verspilling te voorkomen. Als je gember wilt invriezen, is je eerste stap om de wortel grondig te wassen en te drogen.
Je kunt ook je gember bewaren in de vriezer. Doe het dan wel in een goed afgesloten diepvrieszakje. Als je wat nodig hebt, haal je de bevroren wortel uit de vriezer en schraap je de schil met een lepel eraf. Je kunt het nu makkelijk raspen en vervolgens weer invriezen.
Je kunt zo veel kanten op met een stukje verse gember, dat het zonde is om een restje weg te gooien. Gelukkig gaat gember wel even mee: in een afgesloten zakje of bakje in de koelkast blijft het tot wel 3 weken goed. Als gember gaat rimpelen, schimmelen of bruin wordt, is het tijd om het weg te gooien.
Wanneer de gemberwortel is ontkiemd, plaatst u ze onder kweeklampen en houdt u ze op de warmtemat . De wortelstokken kunnen vervolgens worden overgeplant in grotere individuele containers en binnen blijven groeien totdat het veilig is om ze buiten te verplanten! Vergeet niet om uw spruiten af te harden voordat u ze buiten plant.
Houd het zaadbakje wel binnenshuis, want de meeste gember is niet winterhard. Centrale verwarming kan de lucht een beetje te droog maken. Het is daarom goed om de planten af en toe met wat nevel te bespuiten.
Ja, gemberthee kan helpen bij het verminderen van symptomen van verkoudheid, zoals hoesten, keelpijn en congestie. De ontstekingsremmende eigenschappen van gember kunnen ook helpen bij het verminderen van ontstekingen in de luchtwegen.
Nadelen van te veel gember
Te veel gember wordt gelinkt aan een lage bloeddruk en maag- en darmklachten. Zo deed onder meer het National Center for Complementary and Alternative Medicine onderzoek en vonden de onderzoekers dat gember voor bijwerkingen kan zorgen als gasvorming, een opgeblazen gevoel en maagproblemen.
Gember is een bloedverdunner. Gebruik vlak voor of na gemberthee geen paracetamol of andere bloedverdunner(s). Niet gebruiken bij diabetes, hoge koorts, galstenen, brandend maagzuur en kinderen onder de 6 jaar.
De gember heeft zo'n vezelachtige structuur dat na het blenden je enkel nog vezels zal proeven en dat is niet aangenaam. Wil je de gember toch in de blender? Hak hem dan eerst in kleine stukjes en laat de machine niet te lang draaien.
" Gemberschil is volkomen veilig om te consumeren ," zei Dana. "Ik snijd vaak stukjes ongeschilde gember af en laat ze in heet water trekken voor de lekkerste gemberthee. De schil kan meer vezels bevatten [dan de rest van de gemberwortel]."
De ochtendsessie: Een boost voor de dag
De pittige smaak van gember zorgt ervoor dat je meteen wakker bent en gember bevordert een normale stoelgang1, wat voor sommigen een welkome ondersteuning is in de ochtend.
Gember planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van september tot oktober. Gember kan je het beste in het voorjaar planten. Althans, als je hetzelfde jaar wilt kunnen oogsten. Want in principe kan je gember ook in de zomer planten, zo lang het warm genoeg is.