Het blad van de citroenmelisse kun je in de keuken zowel vers als gedroogd gebruiken, in koude en warme gerechten. Houd er wel rekening mee dat je het niet (mee)kookt, want dan verliest het zijn frisse smaak. Citroenmelisse is heerlijk in visgerechten, soepen, fruitsalades, eiergerechten, sauzen en zuurkool.
Vóór de bloei kun je de jonge blaadjes het beste plukken. Voor de zomer is het ideaal om deze blaadjes te plukken voor thee, ijsthee of limonade. Door de blaadjes te kneuzen komt de citroengeur nog meer vrij. Het geeft ook een frisse smaak aan visgerechten, toetjes, een omelet of salade.
Om thee te maken van citroenmelisse giet je heet water over een handjevol gekneusde bladeren. Zeef de blaadjes er na 3-5 minuten uit om een bittere smaak te voorkomen. Citroenmelisse is lekker in een mix met munt of kamille en kan ook in ijsthee gebruikt worden.
Citroenmelisse bereiden & bewaren
Zet citroenmelisse in een glas water of bewaar het in vershoudfolie in de koelkast. Het kruid blijft zo een paar dagen houdbaar. Citroenmelisse kun je ook invriezen of drogen.
De officiële Latijnse naam van citroenmelisse, Melissa Officinalis, geeft al heel wat informatie. 'Melissa' is een Oudgrieks woord en het betekent honingbij. Wie citroenmelisse in de tuin heeft staan, heeft misschien al eens gezien dat de plant een echte bijenmagneet is.
Citroenmelisse geeft troost en ontspant. Door onderzoek weet men tegenwoordig dat het kruid inwerkt in ons limbisch systeem. Dit is het deel van de grote hersenen dat betrokken is bij emoties en het emotioneel geheugen. Citroenmelisse beschermt de grote hersenen tegen overdreven prikkels van buitenaf.
Het blad van de citroenmelisse kun je in de keuken zowel vers als gedroogd gebruiken, in koude en warme gerechten. Houd er wel rekening mee dat je het niet (mee)kookt, want dan verliest het zijn frisse smaak. Citroenmelisse is heerlijk in visgerechten, soepen, fruitsalades, eiergerechten, sauzen en zuurkool.
Recept. 1 eetlepel gekneusd vers blad overgieten met een kopje heet (niet kokend) water. Laat dit 15 minuten afgedekt trekken en zeef het. Drink bij bovenstaande problemen 3-5 kopjes van deze thee per dag.
Winter. Citroenmelisse is niet wintergroen, maar wel winterhard. Citroenmelisse sterft dus bovengronds af in de winter, om in het voorjaar weer uit te lopen.
Spreid op een stuk keukenpapier een paar takjes verse kruiden uit (goed opletten dat ze elkaar niet raken) en leg daaroverheen een tweede velletje keukenpapier. Laat ze vervolgens drie minuten drogen in de magnetron op 600 Watt. Stop de gedroogde kruiden daarna in een potje en je kunt ze meteen gebruiken!
De bladeren van citroenmelisse zijn lekker, gezond en beschikken over medicinale kwaliteiten, met name door de grote hoeveelheid etherische oliën en flavonoïden die in deze plant zitten. Citroenmelisse is een vaste plant; hij gaat in de winter dood maar komt in het voorjaar sterk terug.
Het kruid heeft een pijnstillende werking
Daaronder vallen de darmen, de milt en het hart: onder andere hartkloppingen, darmkrampen, verstoppingen en misselijkheid worden minder van een kop kalmerende thee van citroenmelisse. Ook de intensiteit van menstruatiekrampen neemt af van de thee.
Citroenmelisse heeft daarnaast een verkoelende werking. Daarom is het uitermate geschikt om koorts te verlagen. Ook wanneer men pijnlijke zwellingen heeft kan citroenmelisse uitkomst bieden. Tot slot verbetert citroenmelisse het geheugen, werkt het vochtafdrijvend en gaat het aderverkalking tegen.
Citroenmelisse en Citroengeranium
Het is je ongetwijfeld bekend dat muggen niet houden van citrusgeur. De citroenmelisse en citroengeranium zijn dan ook goede planten tegen muggen. Deze twee planten scheiden namelijk een sterke citroengeur af, waardoor muggen op afstand blijven.
Stekken kan het hele jaar, zolang de plant krachtig groeit en bovengronds is. In de winter kunt u dus niet de citroenmelisse stekken. De beste periode is in het vroege najaar na de bloei of in het voorjaar. Haal wat stukken van de plant en plaats de stekjes afzonderlijk van elkaar in een potje met water.
Snoeien: De plant sterft elke winter af en loopt in het voorjaar weer uit. Net voor het uitlopen kan het oude loof afgeknipt of weggehaald worden, rond maart.
Hoe vaak moet je een citroenmelisse plant water geven? Dit citroenkruid houd van een rijke, vochtige maar niet te natte grond.
Citroenmelisse Oogsten
Het beste moment om te oogsten is vlak voor de plant bloemen gaat maken, maar dat is moeilijk in te schatten. Gedroogd kan citroenmelisse wel even bewaren, maar verliest het ook wel wat van zijn frisse smaak. Bij voorkeur gebruik je het kruid dan ook zo vers mogelijk.
Tegenwoordig wordt citroenmelisse gebruikt in het kruidengeneesmiddel Iberogast. In combinatie met 8 andere kruiden helpt citroenmelisse tegen maag- en darmklachten; zoals maag- en darmkrampen, maagpijn, een vol gevoel, misselijkheid en maagzuur.
-Melisse werkt kalmerend en harmoniserend en is geschikt voor mensen die licht nerveus van nature zijn. Helpt bij migraine, slapeloosheid en lichte hartklachten door nervositeit. Dit komt door de etherische olie die aanwezig is en die via het centrale zenuwstelsel werkt.
Een populair voorbeeld van een geschikte slaapthee is kamillethee. Daarnaast zijn theesoorten zoals valeriaan, lavendel, citroenmelisse en passiebloem ook goede opties.
Dus zal het geen munt zijn maar de citroen melisse. Wel is het fam. van de munt. Citroenmelisse is een kruid dat veel gebruikt wordt in de kruidengeneeskunde.
Citroengras wordt vaak verward met citroenmelisse en citroenkruid. In Nederland kom je de benaming Sereh ook weleens tegen in recepten. Dat is Indonesisch voor citroengras. In het Maleis heet het Serai en in Thailand Takrai.
Citroenmelisse heeft een frisse, citroenachtige smaak. Dit kruid is te gebruiken bij spruitjes, rode kool en in komkommer-, kool-, en wortelsalades. Ook is citroenmelisse erg lekker in (fruit)bowl of als smaakmaker in prei- en vissoep.