Indien je stoma 1 à 2 dagen niet produceert en je geen klachten van buikpijn of ziekzijn ervaart, kunt je dit verder afwachten. Met een vezelrijk voedingspatroon, voldoende drinken en bewegen, komt de ontlasting meestal vanzelf weer op gang.
Naast bevuilde kleding of beddengoed, kan de stomaproductie op de huid huidirritatie veroorzaken. Er is al sprake van lekkage als er ontlasting of urine tussen de huidplaat en de huid komt. Dit kan een jeukend tot branderig gevoel geven.
De ontlasting die via een ileostoma het lichaam verlaat, is over het algemeen dun tot brijig. Verder kan de voeding die u gebruikt invloed hebben op of leiden tot gasvorming, geurvorming en verkleuring van de ontlasting.
Dit wordt necrose genoemd. Als dit gebeurt, is het belangrijk dat er met spoed gekeken wordt naar wat de slechte doorbloeding veroorzaakt. Het weefsel dat al beschadigd is, kan namelijk niet meer herstellen. Soms kan er ook een operatie nodig zijn.
Complicaties bij een stoma
Een breuk rond de stoma (parastomale hernia). Een uitstulping van de stoma (prolaps). Het zwart worden van de stoma door een verminderde doorbloeding (necrose). Stuwing van de stoma.
Iedere opening in de buikwand heeft de neiging om weer dicht te groeien. Dit kan ook gebeuren bij een stoma. Er kunnen darmkrampen ontstaan als de stoma te nauw wordt. Vaak wordt geprobeerd om de stoma dan weer iets op te rekken.
Reinig de huid rond de stoma voorzichtig met vochtige gaasjes. Werk van buiten naar binnen. Douchen mag ook, maar richt de douchekop niet op de stoma om beschadiging van het slijmvlies te voorkomen. De huid om de stoma mag gewassen worden met niet vette zeep (op een vette huid plakt geen nieuwe plak).
Na het aanleggen van een ileostoma mag u alles eten en drinken. Het kan voorkomen dat voedingsmiddelen onverteerd in het stomazakje terecht komen. Om eventuele verstopping van de stoma te voorkomen is het belangrijk om rustig te eten, het voedsel goed fijn te snijden en goed te kauwen.
U kunt nog steeds aan uw 2 ons groenten en 2 stuks fruit komen. Bepaalde soorten groenten en fruit hebben wel een stevige schil (vooral aardappels en appels), dus die kunt u beter van tevoren schillen om problemen zoals verstopping te voorkomen.
Doordat er een koolstoffilter in het stomazakje zit, kunnen u en anderen het niet ruiken. U zal uw stoma niet ruiken: de zakjes voor darmstoma's hebben filters die de geur tegenhouden. Maar bij de verzorging merkt u wel dat bepaalde voedingsmiddelen geur afgeven. Denk aan ui, knoflook, koolsoorten en peulvruchten.
Seks is niet het eerste waar je aan denkt als je net een stoma hebt gekregen. Door de operatie kan de zin in seks verdwijnen. Toch hoeft een stoma geen belemmering te zijn voor een prettig seksleven.
Bijvoorbeeld: leegt u het zakje vijf keer: 5x150=750 ml. U kunt ook uw stomazakje legen in een maatbeker, dan ziet u precies hoeveel erin zat. Een normale stomaproductie is tussen de 500 en 750ml per dag (24 uur). In de beginperiode na het aanleggen van de stoma kan de hoeveelheid hoger zijn.
Blokkade van de dikke darm en de endeldarm
Afklemming van de darm. Darmkanker. Vernauwing van de dikke darm (strictuur) Andere vormen van kanker in de buik die op de dikke darm drukken.
Eet voldoende vezels en drink 2 liter vocht per dag. Dit is belangrijk voor zachte ontlasting en heldere urine. Voorkom (zo mogelijk) wondjes en beschadigingen aan uw stomaslijmvlies. Littekenweefsel kan zorgen voor stugheid die een stenose kan veroorzaken.
Hoe vaak een ileozakje geleegd moet worden is afhankelijk van de hoeveelheid ontlasting wat uit de stoma komt. Het gemiddelde aantal ligt tussen de 6 en 10 keer per 24 uur.
De ontlasting van een ileostoma zal vloeibaar zijn omdat de ontlasting niet langs de dikke darm komt (waar vocht uit de ontlasting wordt afgevoerd om deze vaster te maken). Daarom moet het stomazakje gewoonlijk 4-6 keer per dag worden geleegd.
Mensen met een ileostoma kunnen te maken krijgen met een zeer hoge stomaproductie. Dit wordt high output genoemd. Dit ontstaat als de darm het vocht niet goed kan opnemen. We spreken van een high output stoma bij een stomaproductie van méér dan 1 liter per 24 uur, gedurende 3 dagen of langer.
Meestal gaat het om het uiteinde van uw dunne darm. Meestal zit de ileostoma aan de rechterzijde van uw buik, onder uw navel.
In principe mag u alles doen met uw stoma. Bij tillen moet u er alleen wel op letten dat u niet te zwaar tilt; we adviseren een gewicht van gemiddeld 5 tot maximaal 15 kilo.
Een darmstoma wordt zowel op de dunne als dikke darm aangelegd. Krijg je een darmstoma op de dikke darm, dan noemen we dat een colostoma. Ligt de stoma op de dunne darm, dan spreken we over een ileostoma. De darmstoma kan ook nog op verschillende manieren worden aangelegd, namelijk dubbelloops of enkelloops.
De opening dient groot genoeg te zijn om ontlasting door te laten, zodat deze in het opvangmateriaal terecht komt. Het kan nodig zijn om de stoma te laten dilateren (verwijden). Het kan nodig zijn dat er chirurgisch ingegrepen moet worden.
De gemiddelde leeftijd van de stomadragers is 62 jaar (resultaten niet in tabel); 55% van de stomadragers is jonger dan 65 jaar.
Ileostoma, dubbelloops of eindstandig
Indicatie: Tumor , Colitis Ulcerosa, Morbus Crohn, ontsteking/diverticulitis, necrose, enterocutane fistel, perianaal probleem, lage darmnaad, Familiaire Adenomatosis Polyposis (FAP), neurologische aandoening, obstipatie, slow transit problematiek, trauma, iatrogeen.