Lanoline is niet schadelijk voor je baby, dus hoef je het niet af te wassen voordat je borstvoeding geeft.
Een beetje lanoline tussen de vingers warm wrijven, zodat het zacht wordt. De tepel dik met lanoline insmeren, hierbij voldoende druk uitoefenen zodat het aan de huid blijft vastzitten. Lanoline niet verwijderen voor het voeden (of kolven). De lanoline regelmatig opnieuw aanbrengen zodat de wond afgedekt blijft.
Tepelkloven zijn niet hetzelfde als tepelgevoeligheid. De eerste dagen voelt het voeden altijd wat pijnlijk, omdat je tepels aan het zuigen moeten wennen. Dat pijnlijke gevoel neemt meestal af na een aantal dagen.
Als je tepelkloven hebt, dan hoeft dat geen reden te zijn om te stoppen met borstvoeden. Je kunt echter wel tijdelijk je melk afkolven en de gekolfde melk aan je kindje geven in plaats van dat je directe borstvoeding geeft. Zo geef je je tepels de kans om even bij te komen.
De pijn gaat normaal gesproken na enkele dagen weg, als je lichaam gewend is geraakt aan borstvoeding en je baby efficiënter gaat zuigen. Raadpleeg een deskundige, lactatiekundige of borstvoedingsspecialist als de pijn tijdens de borstvoeding niet na enkele dagen verdwijnt.
Zorg dat uw kindje nooit aan de tepel trekt maar houdt hem dicht genoeg zodat het goed bij de borst kan. Zorg dat de baby niet alleen tepel maar zoveel tepelhof binnenkrijgt als mogelijk is. Wrijf na elke voeding, maar ook tussen de voedingen door, de tepel in met een dikke druppel moedermelk en laat goed opdrogen.
Borsten en tepels komen in verschillende soorten en maten. Een te klein of te groot borstschild kan ervoor zorgen dat kolven pijn doet OF dat je minder melk gaat kolven. Kolven mag geen pijn doen! Bij sommige winkels kan je verschillende kolven proberen onder begeleiding van professionele hulp.
Er kunnen ook tekenen van een ontsteking in de tepel of tepelhof zijn. Dit gaat gepaard met pijn, met name tijdens het aanleggen, een rode huid, oedemen en een verhoogde temperatuur. Bij een bacteriële infectie is er mogelijk sprake van gelige afscheiding en een rode tepel.
Een pijnlijke, rode, gezwollen borst (meestal een van de twee borsten). Verhoging of koorts. Soms krijg je ook griepachtige verschijnselen zoals koude rillingen en spierpijn. Als er een abces (holte gevuld met vocht) is ontstaan, kan een pijnlijke, vaste zwelling in de borst worden gevoeld.
Een ingetrokken tepel trekt in het midden naar binnen toe. De tepel kan er altijd zo uitzien of alleen indien gestimuleerd. Soms trekken ingetrokken tepels zich verder terug zodat ze helemaal niet meer boven de tepelhof uitsteken of ze kunnen zelfs nog dieper in het borstweefsel zinken.
Een baby moet 20 (7 of 10, of 15) minuten aan elke borst gevoed worden. Niet waar! Belangrijk is dat we het verschil maken tussen 'aan de borst liggen' en 'uit de borst drinken'. Enkele voorbeelden: Een baby die 15 Ã 20 minuten aan een kant effectief drinkt, wil de tweede kant misschien helemaal niet meer.
Te veel voeding, dit zijn de signalen
Na stuwing kun je (tijdelijk) meer melk aanmaken dan je baby drinkt. Als je veel melk aanmaakt kun je dit merken doordat: Je baby onrustig drinkt en zich vaak verslikt. Er regelmatig melk terug komt via de mond van je baby.
Baby drinkt het grootste gedeelte van de voeding met ogen open. Baby neemt grote, regelmatige slokken met korte pauzes. Baby is alert. Baby maakt een tevreden indruk.
In principe hebben baby's vanaf ongeveer 8 maanden geen nachtvoeding meer nodig, maar sommige baby's kunnen al bij 4 of 5 maanden zonder nachtelijke voeding. Hoewel iedere baby anders is, weten we dat er factoren zijn die invloed hebben op het doorslapen van je kind en op het nodig hebben van een nachtvoeding.
Het is belangrijk dat je een tepelhoedje niet te lang gebruikt. De nadelen kunnen namelijk een risico zijn voor het slagen van borstvoeding. Hoe kan je het afbouwen van een tepelhoedje aanpakken? Haal het tepelhoedje na een tijdje voeden weg.
Deze bobbeltjes zijn de melkklieren. Zij zijn over het algemeen vrij zacht en voelen in beide borsten hetzelfde aan. Samen vormen de melkklieren het borstklierweefsel. Om de melkklieren heen ligt vet- en bindweefsel, ook wel steunweefsel genoemd.
Wanneer je altijd al een ingetrokken tepel hebt gehad, hoef je je geen zorgen te maken. In dit geval is de ingetrokken tepel veroorzaakt door de melkgangen in je borst. Deze zijn korter dan de dikte van de borst, waardoor de tepel naar binnen wordt getrokken. Dit is een aangeboren aandoening en verder onschuldig.
Borstontsteking en antibiotica
Meestal is het beter een antibioticakuur te vermijden omdat een borstontsteking vaak vanzelf beter wordt en omdat een antibioticakuur een schimmelinfectie van je tepels en/of borst kan veroorzaken.
Tekenen van een verstopt melkkanaal
Een verstopt melkkanaal veroorzaakt vaak een gevoelige knobbel ter grootte van een erwt of groter, maar er kan soms ook een kleine, witte blaar op de tepel ontstaan.
Neem een warme douche of verwarm je borsten en masseer de harde rode plek zachtjes weg, in de richting van de tepel. Probeer daarna je baby de borst helemaal leeg te laten drinken. Heeft je baby op dat moment niet veel trek, kolf je borst dan na totdat deze leeg is.
Kolven zou geen pijn moeten doen. Als je ongemak ervaart tijdens het kolven of als je blaren of schaafwondjes op je tepel of borst hebt, probeer dan de zuigkracht van de kolf te verlagen. Zorg er ook voor dat je de juiste maat borstschild (het trechtervormige deel dat over je borst wordt geplaatst) gebruikt.
Wat te doen bij tepeluitvloed? Masseer de borst niet om te controleren of er nog uitvloed is; ook niet als dit eventuele pijn aan de borst vermindert. Masseren houdt namelijk de vochtproductie in stand. Soms helpt het dragen van een stevige (sport)bh.
Gebruik bij het douchen geen zeep op je tepels, want dit droogt de huid uit. Gebruik na het voeden gel-pads uit de koelkast om de pijn door de tepelkloven te verlichten. Smeer na de voeding een zalf op je tepels die lanoline bevat, dit zal ervoor zorgen dat wondjes sneller genezen.