Honger en hormonen Onze eetlust wordt aangestuurd door verschillende hormonen. De meest bekende zijn
Frisse gerechten kunnen de eetlust stimuleren, zoals een beetje sap of een paar stukjes fruit. Ook een kopje bouillon een half uur voor de warme maaltijd kan de trek op gang brengen. Maar zorg dat je niet zo vol van de bouillon zit dat je er juist minder door eet.
Friszure tussendoortjes zoals vruchtensap, zuiveldrank of wat augurkjes, stimuleren de eetlust. Probeer ook eens nieuwe dingen uit. In de loop van de tijd kan uw smaak veranderd zijn. Mogelijk vindt u smaken of producten die u voorheen niet lekker vond nu wel lekker.
Drink meer water en groene thee
Drink daarom als je honger of trek hebt eerst een aantal grote glazen water. Dit is meestal al voldoende! Ook helpt het om meer water of groene thee te drinken rondom je maaltijden. Het drinken van water voor je maaltijd kan helpen voorkomen dat je teveel eet.
Ghreline stimuleert de eetlust en zorgt ervoor dat je dat een fysiologisch hongergevoel krijgt. Ghreline bouwt zich op in de bloedbaan voor de maaltijden en neemt tijdens het eten af. Naarmate je maag vol komt te zitten wordt er vervolgens leptine vrijgelaten. Leptine zorgt voor het verzadigingsgevoel.
Ons honger- en verzadigingsgevoel geeft aan wanneer het tijd is om te eten en wordt aangestuurd door o.a. ons zenuwstelsel en tal van hormonen. Zo veroorzaken een lege maag en de afscheiding van het hormoon ghreline een hongergevoel.
Overmatige honger kan een teken zijn dat uw lichaam meer voedsel nodig heeft . Het kan echter ook worden veroorzaakt door bepaalde levensstijl- en eetgewoonten, zoals het eten van een dieet met weinig voedingsstoffen, te snel eten en stress. Sommige medische aandoeningen en medicijnen kunnen ook frequente honger veroorzaken.
Om gezond en snel aan te komen is het belangrijk om een positieve energiebalans te creëren door calorierijke voeding tot je te nemen wat niet te snel vult. Gezonde voorbeelden hiervan zijn vette vis, avocado, pindakaas, noten en zaden, gedroogd fruit, volle zuivelproducten en olijfolie.
Bevordert een gezonde eetlust
Riboflavine (B2) is betrokken bij de productie van enzymen die verantwoordelijk zijn voor het afbreken van vetten, eiwitten en koolhydraten. Dit zorgt ervoor dat het lichaam de optimale hoeveelheid voedingsstoffen uit voedsel kan halen, wat de eetlust en de algehele gezondheid verbetert.
Eetlust is sociaal, omgevings-, emotioneel en mentaal — denk aan herinneringen, stress, hormonen en slaapgebrek . Zowel honger als eetlust kunnen worden beïnvloed door uw serotoninespiegels — een hormoon dat hunkering kan beteugelen en de eetlust kan verminderen. Serotonine wordt voornamelijk in de darmen geproduceerd en kan de darmimmuniteit beïnvloeden.
Medicijnen als lithium, olanzapine en risperidon beïnvloeden je hormoonhuishouding op zo'n manier dat je hongergevoel toeneemt. Niet zo gek dat je dan meer gaat eten en zou kunnen aankomen.
Vezelrijke voeding kan je op een aantal manieren ook helpen een verzadigd gevoel te krijgen. Eén type vezel voegt volume toe aan voeding zonder calorieën toe te voegen. Het tweede type vertraagt de snelheid waarmee je maag leegraakt, waardoor jij je langer vol kunt voelen.
Sommige voedingsmiddelen, zoals suiker, stimuleren de honger. Ze worden 'orexigeen' of eetlustopwekkend genoemd.
Wat veroorzaakt verlies van eetlust? Onderliggende gezondheidsproblemen zoals verkoudheid, infectie, voedselvergiftiging, dementie, diabetes, kanker, hypothyreoïdie, hartziekten, problemen met de longen, nieren of lever en HIV/ADIS.
Neem voldoende eiwit
Ook eiwitrijk voedsel, zoals vlees, vis, kip, eieren, noten en kwark, werken prima om u een vol gevoel te geven. Het kost uw lichaam namelijk meer tijd om eiwitten te verteren dan bijvoorbeeld suikers. Zo doet u dat: zorg bij iedere maaltijd voor een eiwitbron.
Oorzaken van geen eetlust of weinig eetlust zijn: zwangerschap, stofwisselingsproblemen, chronische leverziekte, COPD, dementie, chronisch nierfalen, hartfalen, drugsgebruik, medicijngebruik of chemotherapie. Wanneer u veel gewicht verliest, is het belangrijk om een arts of diëtist te raadplegen.
Kauwgom kan een tijdelijke oplossing zijn als je honger hebt; je hebt dan immers iets om op te kauwen zonder dat je eet. Maar kauwgom heeft eigenlijk een averechts effect: Het speeksel dat je mond aanmaakt tijdens het kauwen zorgt ervoor dat je lijf honger krijgt. Beter niet meer doen dus, die kauwgompjes.
Er is niet veel onderzoek dat een definitieve tijdlijn kan aangeven voor wanneer je lichaam zich aanpast aan een calorietekort, maar de meeste mensen komen de periode van toegenomen honger binnen twee weken door. Veel mensen geloven dat onze maag krimpt als we hem minder eten geven, maar dit is eigenlijk een mythe.
Psychische aandoeningen zoals depressie of angst kunnen uw eetlust belemmeren , waardoor u honger hebt maar geen aantrekkelijk voedselaanbod hebt. Zelfs als u op korte termijn gestrest bent, bijvoorbeeld over een aanstaande presentatie, merkt u misschien dat u honger hebt maar nergens trek in hebt.
Hoe voelt hyperfagie? De symptomen van hyperfagie zijn anders dan normale hongersignalen die iemand kan ervaren na een paar uur niet gegeten te hebben. Iemand met hyperfagie of polyfagie kan intense of constante honger ervaren, moeite hebben met een vol gevoel na een maaltijd en vaak te veel eten .