In het onderhoudsplan staat beschreven wat de onderhoudswerkzaamheden zijn en de frequentie hiervan. Het presentatieplan is een afgewogen geheel van functionele en sfeerbepalende aspecten in de onderneming. uitvoering van het onderhoud en de opbouw van de presentatie.
Stel een vraag
Zo start je de presentatie op een interactieve wijze. Denk goed na over wat voor vraag je zal stellen. De kern van jouw verhaal moet in de vraag terugkomen. Gebruik vragen die beginnen met wat als …”, “heb je ooit gehoord dat …” of “stel je voor …”.
Een creatieve presentatie kun je op allerlei manieren invullen. Begin je presentatie bijvoorbeeld met een grappige anekdote of betrek het publiek direct bij je verhaal door een vraag te stellen. Creatieve elementen die je kunt inbouwen in je presentatie zijn infographics of animaties.
Tijdens je presentatie moet je het publiek de tijd gunnen om naar je te luisteren, om je verhaal te begrijpen en het te laten bezinken. Die tijd en ruimte creëer je door te spelen met tempo, pauzes en door de nadruk te leggen op belangrijke elementen in je verhaal.
Daarom zijn deskundigen het er over eens dat zo'n 20 minuten een goede lengte voor een presentatie of lezing is. Langere presentaties kunnen uiteraard wel, maar als je ze niet goed inricht, leveren ze niet meer op.
Door aan het einde van je presentatie alles kort samen te vatten, zet je je publiek aan het denken. Een korte samenvatting aan het einde zorgt er namelijk voor dat je publiek de link legt met de belangrijkste besproken punten van je presentatie.
Een interactieve presentatie is een presentatie waarvan de inhoud wordt aangepast op basis van de input van het publiek tijdens de presentatie.
Elke presentatie kent drie vaste elementen: een begin, een einde en een deel daartussen – oftewel een inleiding, een kern en een slot. Deze opbouw is ook wel bekend als de basisstructuur.
De eerste en laatste woorden uit iedere presentatie zijn zonder twijfel de belangrijkste die je uitspreekt. De wijze waarop je je verhaal begint, bepaalt voor een groot gedeelte of en hoe het publiek naar je zal luisteren. Extra belangrijk dus om het goed te doen!
Een ijsbreker zorgt ervoor dat de spanning verminderd wordt, het maakt je presentatie comfortabeler en je begint zekerder aan je presentatie. Je kan ijsbrekers op verschillende manieren introduceren. Bijvoorbeeld door middel van een live word cloud of door je publiek een open vraag te stellen via Sendsteps.
Een goede openingszin bevat een vleugje mysterie. Als de zin vragen oproept door een woord of naam die om nadere uitleg schreeuwt, dwing je de lezer bijna om ook de tweede zin te lezen. Journalisten en tekstschrijvers maken veel gebruik van deze techniek.
Aan het begin van je presentatie wil je direct de aandacht pakken. Dat lukt je het beste door een aandachtstrekker te gebruiken. De meest gebruikte aandachtstrekkers zijn: Vertel een persoonlijke anekdote.
Zorg voor voldoende contrast bij powerpoint presentaties maken. Voor presentaties op een groot scherm is een donkere achtergrond met een lichte letter het meest geschikt. Vermijd een witte achtergrond met zwarte letters; het publiek kan hier niet lang naar kijken.