In algemene voorwaarden staan de rechten en plichten van zowel jouw klant als van jou. Hierdoor schep je duidelijkheid voor zowel jou als voor je klant en voorkom je juridische discussies in de toekomst.
Waar moet je op letten? Let er bij het sluiten van een overeenkomst goed op of er algemene voorwaarden van toepassing zijn en welke dat zijn. Lees ze (globaal) door of vraag de verkoper naar de belangrijkste bepalingen. Kijk ook of er tweezijdige voorwaarden zijn.
U mag geen onredelijke bepalingen in uw algemene voorwaarden zetten. In de wet staat wat zeker onredelijk is en welke bepalingen onredelijk kunnen zijn .
Het opstellen van algemene voorwaarden kan op verschillende manieren. U kunt ze zelf opstellen, een voorbeeldtekst gebruiken of de voorwaarden laten opstellen door een juridisch adviseur.
Uw algemene voorwaarden zijn geldig als de inhoud juist is en als u de algemene voorwaarden op een correcte wijze gebruikt. Wanneer dit niet het geval is, loopt u het risico dat uw algemene voorwaarde niet geldig zijn.
Hoe moeten algemene voorwaarden ter hand worden gesteld? Ter hand stellen van de algemene voorwaarden houdt in dat de wederpartij een mogelijkheid heeft om ze in te kunnen zien. Die mogelijkheid moet er zijn vóórdat de overeenkomst wordt gesloten.
Een kort antwoord: nee, je mag in beginsel niet de Algemene Voorwaarden van een concurrent kopiëren. De inhoud van Algemene Voorwaarden wordt veelal beschermd door het Auteursrecht.
Algemene voorwaarden zijn niet verplicht. Echter, wanneer je als ondernemer geen algemene voorwaarden hanteert ben je niet goed beschermd tegen conflicten. In bepaalde omstandigheden kan een conflict je veel geld kosten, terwijl dit gemakkelijk voorkomen had kunnen worden met algemene voorwaarden.
Het deponeren van algemene voorwaarden kost € 18 per deponering pér kalenderjaar. Dit geldt ook voor vertalingen. Als je bijvoorbeeld jouw algemene inkoopvoorwaarden en de algemene verkoopvoorwaarden bij de KvK deponeert, plus de Duitse vertalingen hiervan, dan zul je in totaal voor vier deponeringen moeten betalen.
Algemene voorwaarden zijn een opsomming van algemene afspraken. De “Algemene voorwaarden” is een document waarin o.a. de algemene rechten en plichten van uw klanten staan. Vaak hebben de algemene voorwaarden mede als doel de risico's van een bedrijf te beperken.
De verkoopvoorwaarden zijn de voorwaarden waaronder een bedrijf zijn producten of diensten verkoopt. Zo kunt u in de verkoopvoorwaarden bijvoorbeeld vastleggen wat de levertijd is en binnen welke tijd er betaald dient te worden. Over het algemeen zijn verkoopvoorwaarden hetzelfde als algemene voorwaarden.
In de volgende situaties is het verstandig je algemene voorwaarden bij KVK te deponeren: Wanneer je jouw voorwaarden niet aan je klant kunt overhandigen, bijvoorbeeld in het geval van telefonische verkoop. Op die manier kan je klant ze toch opvragen en inzien. Bij twijfel en om te dienen als bewijs.
Als je bij de inkoop van je producten of diensten een offerte opvraagt, dan zijn wettelijk de voorwaarden van de verkoper van toepassing. Het is daarom belangrijk dat je inkoopvoorwaarden opstelt en nadrukkelijk aangeeft dat je wilt dat deze van toepassing zijn op de overeenkomst.
Een contract is niet verplicht. Als je dus al een offerte, die voldoende gedetailleerd is, samen met de algemene voorwaarden aanbiedt, dan heb je na aanvaarding daarvan al een overeenkomst. Je kunt voor een contract kiezen wanneer je offertes heel kort houdt en misschien pas later algemene voorwaarden aan wil bieden.
Nee, het is niet toegestaan algemene voorwaarden van een ander bedrijf te kopiëren. Op de inhoud van algemene voorwaarden rusten auteursrechten. Dit betekent dat het niet is toegestaan, zonder toestemming van de rechthebbende op de auteursrechten, algemene voorwaarden over te nemen.
Terhandstelling is hoofdregel
Hoofdregel bij papieren voorwaarden is dat de algemene voorwaarden op het moment van het sluiten van de overeenkomst aan de wederpartij ter hand moeten worden gesteld. Onder 'ter hand stellen' wordt zowel overhandigen als vooraf toesturen verstaan.
Een beding is onredelijk bezwarend wanneer het onredelijk benadelend is voor de tegenpartij. De tegenpartij hoeft daarbij niet eens financieel nadeel te hebben geleden. Het gevolg is dat de rechter het beding zal vernietigen.
voor bij inkoop en verkoop van goederen: de algemene inkoopvoorwaarden zijn op de hand van de koper, de algemene verkoopvoorwaarden zijn op de hand van de verkoper. Bij dergelijke tegenstrijdige algemene voorwaarden hanteert de wet in beginsel de zogenaamde 'first shot doctrine'.
Grijze lijst – Zwarte lijst
De grijze lijst bevat bedingen die onredelijk bezwarend worden vermoed te zijn, de zwarte lijst bevat bedingen die onredelijk bezwarend zijn. Het verschil zit hem in de mogelijkheid om tegenbewijs te leveren. Dat is bij de grijze lijst nog mogelijk, maar bij de zwarte lijst niet.
Zie: Het bedrag dat een zaak bij verkoop opbrengt of waarvoor deze kan worden geleverd.