Fruit, groente en noten Denk bijvoorbeeld aan vijgen, peren of appels. En je zou er misschien niet meteen aan denken, maar ook groenten doen het goed op kaasschotels. Enkele toppers: selder, tomaat, komkommer en zilveruitjes. Voorzie in elk geval ook wat noten.
Ook honing, mosterd, pickles, augurken en zilveruitjes geven een kaastafel extra schwung. Zout en zoet zijn twee vrienden op een bord. Harde oude kazen zijn bijvoorbeeld zot van chutneys. Maar ook confituren doen het verrassend goed bij kaas.
Snijd elke kaas met een apart mes; zo komen de smaken niet met elkaar in aanraking. Serveer bij een kaasplankje een stukje vijgenbrood of toastjes. Tip: eet tussendoor rode of witte druiven, die neutraliseren de smaak!
Topkwaliteit vleeswaren horen volgens echte kenners bij een kaasfondue. Bijvoorbeeld een saucisson, flinterdunne bergham of varkensrilles. Andere vleeswaren die goed combineren met kaasfondue zijn gedroogde of gekookte ham, kipfilet, salami en ontbijtspek.
Blauwe kaas past goed bij witloof, paddenstoelen, andijvie, spinazie, chutney en rozijnenbrood. Peer met blauwe kaas is een klassieke, maar hemelse combinatie in een salade.
Blue Cheese gaat goed samen met rode of mousserende wijn . Het combineert ook goed met gedroogd fruit zoals abrikozen of rozijnen, verse vijgen en peren. Ik combineer blue cheeses ook graag met volkoren crackers en amandelen. Als je het wilt combineren met vlees, gaat het het beste samen met rundvlees, bij voorkeur biefstuk.
Fruit, groente en noten
Frisse stukjes fruit geven een kaasplank niet enkel kleur, maar kunnen de smaak van de kazen nog eens extra verdiepen. Beperk je niet tot druiven en halve kiwi's: er zijn heel wat andere fruitsoorten die je kaasplank kunnen verrijken. Denk bijvoorbeeld aan vijgen, peren of appels.
Salami en Goudse kaas
Salami is een charcuterie-favoriet bij het publiek en eerlijk gezegd kun je met deze kaascombinatie niet de mist in gaan. Probeer het eens met Goudse kaas, een halfharde kaas met wortels in Nederland. Goudse kaas is er in meerdere varianten – gerijpt, rokerig of met smaak – om te passen bij de stemming waarin je bent.
Parmigiano Reggiano past goed bij hoofdgerechten van vlees en vis. Vooral als de kaas tussen de 24 en 30 maanden gerijpt is, komt de smaak goed naar boven. Denk bijvoorbeeld aan de combinatie van Parmigiano Reggiano samen met een carpaccio van vis of juist rosbief met een beetje rucola.
Brie doet 't prima in hartverwarmende, vaak ietwat zware gerechten, maar als je er fruit aan toevoegt, wordt je bord opeens een stuk luchtiger. Onze favorieten: peer, vijg en appel. Maar wees niet bang om ook eens aardbei, sinaasappel(zeste) of veenbes te proberen!
Hoeveel kaas per persoon voor een geslaagde kaasplank? Serveer je de kaasplank als hoofdgerecht? Wij raden aan om 250 gram per persoon te voorzien. Als je de kaasplank als dessert serveert, raden wij aan om 100 gram per persoon te voorzien.
Speel de kenmerken van de kaas uit en probeer smaken te matchen: mild gaat bij mild en sterk gaat bij sterk . Gebruik ook hier je reukzin en combineer nootachtige smaken met elkaar, of fruitigere kazen met fruit en jam. Contrasterende smaken. Tegenpolen trekken elkaar aan, net als overeenkomsten.
"Het is ook heel erg traditioneel. Het is niet alleen iets moderns. In kooktradities, vooral in het zuiden van Italië, vind je veel kaas en vis ," zegt ze. Andere plekken in het Middellandse Zeegebied, zoals Kroatië en Griekenland, hebben ook verschillende klassieke gerechten die zeevruchten en kaas combineren.
Hüttenkäse, mozzarella en verse geitenkaas staan in de Schijf van Vijf. Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten.
Voor een kaasplank of een klein hapje: combineer onze Smoked Gouda met rauwe groenten (denk aan broccoli, komkommer en tomaten), vleeswaren en pumpernickelbrood . Geniet ervan met een Amber ale of Lager. Voor een simpele maaltijd: Smoked Gouda voegt geweldige smaak toe aan sandwiches, gesmolten op burgers en versnipperd in dips en spreads.
Bijgerechten met Gruyèrekaas:
Gruyere kaas is ook een perfecte begeleider van crackers, fruit, brood en pecannoten, evenals een breed scala aan vleessoorten zoals ham, salami, prosciutto . Het is zelfs een van de beste kazen om te gebruiken in een cordon bleu van kip.
Bewaartip voor dit product
Dit geldt alleen voor harde kazen, zoals Goudse of Edammer. Plakken kaas zijn 4 dagen houdbaar in de koelkast. Geraspte kaas 2 dagen.
Gedroogd of vers fruit en noten zijn klassieke kaasbegeleidingen. De zoetheid van fruit biedt een tegenwicht aan de zoute smaak van veel kazen. Met name zachte kazen zoals Brie passen goed bij fruit zoals gedroogde abrikozen. Franse kazen zoals Camembert passen goed bij groene druiven.
De combinatie van kaas en chocolade lijkt misschien ongebruikelijk, maar werkt verrassend goed door de balans van smaken en texturen. Pure chocolade heeft een rijke, intense smaak en een vleugje bitterheid, terwijl kaas juist vaak een romige en zoute ondertoon heeft.
Zachte kaas en zalm zijn een match made in heaven in dit heerlijke idee voor een doordeweekse maaltijd. Snijd zalmfilets in stukken en vul ze met romige zachte kaas en citroenschil, wikkel ze vervolgens in een plakje parmaham. Leg ze vervolgens tussen de groenten en rooster ze samen voor een stevig diner.