Het verteringsstelsel van alpaca's is niet gemaakt om grote hoeveelheden krachtvoer te verteren. Hoog geconcentreerd voer kan namelijk zorgen voor een overschot aan zuur in de maag. Dit overschot kan een alpaca fataal worden.
Veel alpacahouders weten al dat bijvoorbeeld Jacobs Kruiskruid, Taxus of Nachtschade giftig zijn voor hun dieren. Echter ook Klimop, Laurier, Gouden Regen, Rhodondendron, Oleander en alle soorten Kruiskruiden zijn giftig. Deze planten/struiken dienen dus absoluut niet in of direct naast het weiland te staan.
Alpaca's eten voornamelijk gras en fijn hooi, liefst van de tweede snede. Ze gebruiken hun voedsel efficiënter dan herkauwers en kunnen daardoor met aanmerkelijk minder toe dan bijvoorbeeld een schaap.
Lama's en alpaca's eten uitsluitend plantaardig voedsel. Ze herkauwen hun voedsel maar verschillen van schapen, geiten en andere 'echte' herkauwers doordat hun maag uit drie in plaats van vier delen bestaat. Ruwvoer, zoals hooi van goede kwaliteit en gras, moet onbeperkt beschikbaar zijn.
Alpaca's kun je dan ook het hele jaar door buiten houden, maar zorg wel voor een schuilplaats tegen regen, extreme wind en felle zon. Ze hebben een zekere tred en laten zich niet afschrikken door ruw terrein. Moerassige grond is minder geschikt, omdat die hun voeten zacht maakt en hun teennagels snel overgroeien.
Mannetjes die om een territorium vechten, kunnen elkaar met hun tanden ernstig verwonden. Alpaca's en lama's zullen zelden een mens bijten, tenzij er sprake is van het 'Berserk Male Syndrom' dat voorkomt bij mannelijke dieren die geen respect voor mensen hebben.
Onverwachte bewegingen maken de alpaca's alleen maar nerveuzer en geven het dier een reden om te willen vluchten. Het beste is om op een rustige, maar zelfverzekerde manier met gestrekte armen op het dier af te lopen, hem van achteren te benaderen en rustig een arm om de nek leggen.
Op een dag is een alpaca zo'n 8 tot 9 uur per dag bezig met herkauwen. Dat betekent dat een groot deel van de dag hieraan besteed wordt. Dit combineren ze graag met de rust waarbij ze lekker stil staan of gaan liggen. Zo midden op de dag kan het in de zomer best warm worden.
Met de enorm hoge temperaturen van deze week (boven 30°C) is hittestress en uitdroging van de alpaca's een punt van aandacht. Door hittestress kan o.a. onvruchtbaarheid bij de hengsten optreden en het kan maanden duren voordat hij weer vruchtbaar is.
Alpaca's zijn kuddedieren. Als ze alleen zijn, vereenzamen ze snel en worden ze ongelukkig. Zet daarom altijd drie of meer dieren bij elkaar. Andere diersoorten kan je bij alpaca's houden, maar ze vervangen niet het gezelschap van een dier van de eigen soort.
Onderzoek wijst uit dat er een hiërarchische sociale rangorde in een kudde aanwezig is. De alpaca wordt in de hoge Andes als huisdier gehouden. Maar ze worden ook ingezet tegen vossen, omdat alpaca's niet wegrennen maar in de aanval gaan om hun groep te beschermen.
Lama's spugen, maar Alpaca's niet.
Alpaca's kunnen wel met andere dieren samen gehouden worden. Een combinatie met paarden, ezels of schapen is echter af te raden. Er is kans op overdracht van ziektes en miscommunicatie tussen de dieren.
Hoewel alpaca's voornamelijk vanwege de wol worden gehouden, wordt het vlees wel steeds populairder. Alpaca's zijn sowieso een belangrijke vleesbron voor bewoners van het Andes-gebergte, maar daarnaast is er een toenemende vraag naar vlees van alpaca's en vooral lama's in rijkere landen.
De zaden zijn giftig. Bolderik is een eenjarig akkeronkruid, met name in graanvelden, zoals Roggeakkers. Omdat vroeger na het oogsten en verwerken van graan nog wel eens giftige zaden van Bolderik in meel terecht kwam, is men al lang geleden begonnen met het bestrijden van Bolderik.
Hummen is de taal van de alpaca. Door zachtjes te hummen communiceren de dieren onderling als ze bijvoorbeeld tevreden, nieuwsgierig, verveeld, angstig of bezorgd zijn. Vooral wanneer moeder en veulen van elkaar worden gescheiden zal je het hummen vaker en duidelijk horen.
Een weiland van 2000 vierkante meter is groot genoeg voor twee lama's of alpaca's. Genoeg ruimte is belangrijk om stress en gedragsproblemen te voorkomen. Het weiland mag niet te drassig of zacht zijn, dit kan zorgen voor vergroeide teennagels. Zorg er ook voor dat er op bepaalde stukken een verharde bodem aanwezig is.
Slim, nieuwsgierig, superzacht, en geef toe: ze zien er toch uit om te knuffelen? Oorspronkelijk komt het dier uit de bergen van Peru. Het is ook daar echter geen wild dier.
Ze kunnen kruipen en springen. Een stroomdraadje houdt ze niet binnen een omheining. Zorg dat je degelijk hekwerk hebt van minimaal 1,20 hoog.
Als ze al naar mensen spugen doen ze dat meestal als ze groot geworden zijn in gevangenschap. Ze denken dan dat de mens die voor hen staat ook een lama is. Weet je wat ze spugen? Het is geen vuur, geen slijm, maar zure sappen met onverteerd eten uit de maag.
Spugen. Een alpaca spuugt als hij overstuur is of zich bedreigd voelt. Soms spuugt hij naar een andere alpaca in de strijd om voedsel. Of om te laten zien wie de baas is.
Een alpaca dient ten alle tijden toegang tot schoon en vers drinkwater te hebben. Ze drinken tussen de 5% - 8% van hun lichaamsgewicht per dag en in warme zomermaanden kan dit oplopen tot wel 18%. Het is dus erg belangrijk dat alpaca's beschikken over voldoende drinkwater.
Het mannetje heet een hengst, het vrouwtje een merrie. Jongen worden veulens genoemd, of cria's. Ze eten graag gras. De alpaca is een kameelachtige, oorspronkelijk afkomstig uit het Andesgebergte.
Het bekendste geluid van alpaca's is hummen. Ze hummen als ze letterlijk 'in hun hum' zijn en 'uit hun hum zijn'. Dus bij ontspanning en onrust. Andere kenmerkende geluiden zijn spugen, hinniken en de paringsroep.