Italië is een land in Zuid-Europa. Het is een schiereiland, want het zit maar met een klein stukje aan het vasteland vast. Het grenst in het noorden aan Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië en het ligt aan de Middellandse Zee. De vorm van Italië lijkt op een laars met een hoge hak.
Italië heeft alles wat je zoekt in een vakantie. Het lekkere weer, het goddelijke eten, de rijke cultuur, de hartelijke mensen, de klinkende taal, de bijna achtduizend kilometer aan kust, de idyllische dorpjes, de onverwachtse gebeurtenissen. Tja, zo kan ik nog wel even doorgaan.
Je wegsturen is onbeleefd in Italië, dus als jij niet om de rekening vraagt, kun je lang wachten. What is this? Wat je in de supermarkt al niet mag, accepteert de marktkoopman al helemaal niet: het vastpakken en bekijken van de koopwaar. Er zijn fanatiekelingen die zelf klappen uitdelen, hebben we vernomen.
Maak een veilige selfie in Milaan
De stad in het noorden van Italië heeft ook nog wat andere verboden uitgevaardigd, waaronder een verbod om glas en blikjes bij je te dragen, te ontvangen of ergens achter te laten. Pas dus op met dat blikje Coca-Cola als je de Duomi di Milano staat te bewonderen.
Amalfikust
Het is het mooiste stukje kust dat Italië te bieden heeft, dat net iets ten zuiden van Napels ligt. Aan de Amalfikust ligt ook het dorpje Positano dat in deze lijst op zich ook een eigen plekje zou verdienen.
Rome. Rome is één van de bijzonderste steden ter wereld en met stip de mooiste stad van Italië. Deze stad is dan ook de ultieme stedentrip binnen Italië. Rome zit bomvol cultuur, historie, eeuwenoude architectuur en geweldige zaakjes.
Een groot deel in het noorden van het land heeft een zeeklimaat met relatief milde winters, geen extreem hete zomers en neerslag gedurende het hele jaar. Centraal en Zuid-Italië heeft een Middellandse Zee- ofwel mediterraan klimaat. Warme droge zomers en relatief milde winters is wat je hier aantreft.
Pizza, het bekendste Italiaans eten.
De belangrijkste organisaties in Italië zijn de cosa nostra op Sicilië, de 'ndrangheta in Calabrië, de Camorra in Napels en de Sacra Corona Unita in Apulië. De term wordt tegenwoordig ook gebruikt voor georganiseerde misdaad in het algemeen.
Je in Italiaanse stijl kleden. Zorg ervoor dat alles wat je draagt goed past en strakke lijnen heeft. Italianen houden van een stijlvolle look die de nadruk legt op iemands sterke kanten. Capri-broeken zijn een goede keuze voor vrouwen; Italianen dragen vaak alleen een korte broek op vakantie.
Magna Graecia, Latijn voor Groot-Griekenland was de antieke benaming voor Zuid-Italië en Sicilië. Deze gebieden waren door de Grieken gekoloniseerd vanaf ongeveer 800 v. Chr.
Milaan is (nog steeds) de duurste stad van Italië, gevolgd door hoofdstad Rome. In een lijst met de 50 duurste steden ter wereld staat Milaan op een 38e plaats, Rome staat op 42.
Tijdens onze rondreis door Italië hebben we beide steden bezocht. Waar Rome volgepakt is met historie, indrukwekkende gebouwen en opgravingen kent Milaan een hele andere kant. Een groot en wijds opgezette stad waar je heerlijk kan gaan shoppen.
Gardameer
Het Gardameer (Lago di Garda) is het bekendste en grootste meer, voor velen ook het mooiste meer van Italië.
Italië: het land van Romeinse architectuur, mooie meren en heerlijk Italiaans ijs! Goed bereikbaar met de auto en in de zomer lekker warm. Wat wil je nog meer tijdens een vakantie? Om deze en nog vele andere redenen, is het altijd een goed idee om naar Italië op vakantie te gaan.
Veilig of onveilig is een moeilijk begrip en vaak ook een kwestie van gevoel en perceptie. Zoals bekend zitten in Zuid-Italië veel criminele organisaties maar die hebben er vaak alle belang bij dat de toeristen niets overkomt. In Napels zijn sommige criminaliteitscijfers maar een derde van Rome en Milaan.
Lunch is vaak na 13.30 en ook het diner is later dan wij in Nederland gewend zijn. Italianen dineren meestal pas rond 21.00.
Welke rol speelt de siësta in Italië? In Italië wordt de siësta ook wel “riposo” genoemd. Italianen nuttigen graag een uitgebreide lunch of doen een middagdutje tijdens hun siësta. De Italianen lunchen graag tussen 12:30 en 16:00 uur en sluiten daarvoor de deuren van kerken, musea en winkels.