Toegelaten: rogge, haver, gerst, spelt, maïs, rijst, soja, boekweit, maniok, sesam, quinoa en hun afgeleiden, tarwevrij brood, beschuit, muesli, havervlokken, koekjes.
Welke voedingsmiddelen kunnen worden gegeten? Als u bestaande voedselallergieën hebt, is het belangrijk om deze voedingsmiddelen te blijven vermijden terwijl u dit dieet voor EoE volgt. Anders kunnen alle soorten gewoon vlees, vis, kip, peulvruchten, niet-tarwe granen, fruit, noten, zaden en groenten worden opgenomen.
U mag daarom geen voeding geven waar kippenei of sporen van kippenei in zit. Ei wordt in veel voedingsmiddelen als hulpmiddel gebruikt. Bijvoorbeeld als bindmiddel, kleur-, glans- of plaklaagje op brood, banket, vleeswaren, vlees, vleesvervangende producten of ovenschotels.
Het zit verwerkt in diverse producten zoals brood, pannenkoeken, pasta en couscous. Er zijn verschillende soorten tarwe zoals emmer, spelt, harde durum-tarwe en zachte broodtarwe. Volkoren tarwe is een belangrijke bron van vezels, vitamines en mineralen.
Tarweproducten en derivaten daarvan zijn te vinden in veel voedingsmiddelen, waaronder bier, gebakken producten (cakes, koekjes en muffins), bakmixen (pannenkoeken, wafels, cakes, etc.), in beslag gefrituurde en gepaneerde voedingsmiddelen, ontbijtgranen, crackers, energierepen, pasta, pizzabodem, bewerkt vlees, saladedressing, sauzen, soep, etc.
Toegelaten: gekookte hesp, rauwe hesp, bacon, varkenshammetje (niet gepaneerd), borst (gezouten, gerookt of niet-gekonfijt), ganzenlever, natuur, filet de saxe, filet d'anvers, grison, kippenfilet, kalkoenfilet.
De volgende producten kunnen onder andere kippenei bevatten: brood, krentenbrood, beschuit, paneermeel, bakverbeteraar, koekjes, gebak, cake, schuimpjes, vleeswaren, filet americain, vleesproducten, vegetarische vleesvervangers, mayonaise, zoutjes, ijs, etc.
Het kan een paar uur tot zelfs dagen duren voordat allergieën verdwijnen. Voedselallergieën zijn echter over het algemeen niet erg ernstig en verdwijnen meestal binnen een paar minuten tot uren . Enkele veelvoorkomende voedingsmiddelen die een allergische reactie kunnen veroorzaken, zijn pinda's, vis, tarwe, melk, eieren of schelpdieren.
Koemelk en producten die koemelk bevatten zijn niet toegestaan binnen de dieetbehandeling van koemelkallergie. Denkt u daarbij niet alleen aan melk maar ook aan producten die van melk gemaakt zijn, bijvoorbeeld: karnemelk. vla, yoghurt, kwark, pap.
De meeste broden worden gemaakt van tarwe, maar ook speltbrood, roggebrood en maisbrood zijn heerlijk, net zoals glutenvrij brood van quinoa, boekweit of haver.
Om uit de buurt te blijven van voedsel dat tarwe bevat, moet u de etiketten van voedsel lezen . De Food Allergen Labeling and Consumer Protection Act (FALCPA) is een wet die vereist dat verpakt voedsel in de VS duidelijk op het etiket vermeldt of het tarwe bevat. Lees altijd het hele ingrediëntenlabel om te kijken of er tarwe in zit.
Mensen die geen tarwe eten, kunnen beter kiezen voor alternatieve volkoren granen en zetmeelrijke koolhydraten, zoals boekweitmeel, kastanjemeel, maïs, kikkererwten, gierst, quinoa, aardappelen, rijst, soja en tapioca .
Een tarweallergie is dus niet hetzelfde als een glutenintolerantie! Bij de auto-immuunziekte coeliakie worden na het eten van gluten de eigen lichaamscellen in de dunne darm aangevallen door het afweersysteem. Bij een tarweallergie valt het afweersysteem eiwitten uit tarweproducten aan en niet de eigen lichaamscellen.
Uw allergoloog kan u adviseren welke granen veilig voor u zijn. Opties voor tarwevrij boodschappen doen omvatten voedingsmiddelen die gemaakt zijn van andere granen zoals rijst, quinoa, haver, rogge en gerst . De recente groei in glutenvrije producten maakt het gemakkelijker om een tarweallergie te behandelen.
Sommige mensen met dit type reactie kunnen kleine hoeveelheden goed gekookte eieren eten. Uw allergoloog zal u vertellen of u voedsel zoals brood, cake en koekjes mag eten. Vermijd altijd voedsel met meer ei dat niet goed gekookt of rauw is, zoals wentelteefjes, pannenkoeken en mayonaise .
Allergie duurt lang en de huidreactie kan weken aanhouden. Irritatie zorgt voor lichte klachten (uitslag, jeuk). Schilfers, bultjes of blaasjes kunnen ook bij irritatie ontstaan maar gaan snel weer over.
Mensen met een milde tot matige ei-allergie kunnen mogelijk sporen van ei eten in gebakken goederen (bijvoorbeeld cakes, brood, koekjes), indien toegestaan door hun arts . Toch moeten voedingsmiddelen die grotere hoeveelheden eieren bevatten worden vermeden (bijvoorbeeld wentelteefjes of pannenkoeken).
Symptomen tarwe-allergie
Tarwe-allergie kan zich uiten in huidklachten, angioedeem, maagdarmklachten, luchtwegklachten en anafylaxie. Soms treden klachten bij tarweconsumptie alleen op na inspanning van 10-60 minuten.
Ei-allergie kan leiden tot anafylaxie. Dit is een zeer hevige allergische reactie.
Eieren en onze darmen
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
Tarwe is een zelfbestuiver en door kruising & selectie is er inmiddels een enorme opbrengst per hectare te verkrijgen. Dus wordt het veel gebruikt in producten. Er wordt brood van gebakken, koek, crackers, beschuit, maar ook pasta van gemaakt en vrijwel alle bakproducten zoals bloem en meel zijn tarweproducten.
Glutenvrij brood kan gemaakt zijn van graansoorten die van nature glutenvrij zijn zoals: boekweit, rijst, glutenvrije haver, quinoa of maïs.