Wanneer het hijgen door temperatuur of inspanning wordt veroorzaakt kun je je hond helpen door hem op een koele vloer te laten liggen en even met rust te laten, zodat hij kan afkoelen.
Pijn en ziekte kunnen gepaard gaan met hijgen. Uw hond kan bij pijn en ziekte niets zeggen, maar als uw hond goed eet, normaal drinkt, graag rent en speelt en een normaal uithoudingsvermogen heeft, is uw hond (waarschijnlijk) gezond. Ga bij twijfel naar een dierenarts.
In de overgrote meerderheid van de gevallen is het hijgen van een hond een normaal teken van opgewonden zijn, warm zijn of gewoon even op adem komen tijdens het sporten. Als je bang bent dat je hond hijgt omdat hij het te warm heeft en hem wil afkoelen, doe dit dan met een vochtige doek op de buik.
Honden kunnen niet zweten zoals wij, ze moeten daarom hijgen om hun lichaamstemperatuur constant te houden en niet oververhit te raken. Hijgen is noodzakelijk. Daarom wordt het om doen van een snuitje afgeraden bij warm weer of tijdens inspanning (fietsen, hardlopen etc).
Een normale ademhaling voor een puppy is zo'n 18 tot 20 ademhalingen per minuut. Een volwassen hond heeft in rust een ademhalingsfrequentie van 16 tot 18 keer per minuut. De ademhaling van een oudere hond is wat trager, en ligt over het algemeen tussen de 14 tot 16 ademhalingen per minuut.
Verschillende van deze stresssignalen kunnen ook waargenomen worden bij een hond met pijn, zoals hijgen, rusteloosheid, ijsberen, janken of contact zoeken. Het is belangrijk om een hond die stresssignalen laat zien goed te observeren om te zien of er misschien ook sprake kan zijn van pijn.
Een oververhitte hond afkoelen
Breng je hond zo snel mogelijk naar een plek in de schaduw en koel hem af met een nat laken of handdoek. Doe dat vooral bij de kop, hals, oren en pootjes. Gebruik geen ijskoud water omdat de bloedvaten hierdoor samentrekken en je hond nog meer moeite heeft om warmte kwijt te raken.
De hond heeft het benauwd, maakt de hals lang en ademt met korte, krampachtige bewegingen. Hij produceert daarbij rochelende of snurkende geluiden. Bij extreme benauwdheid zie je de hond zelfs 'neusvleugelen', hierbij spert de hond zijn neusvleugels wijd open om zoveel mogelijk lucht te krijgen.
Gestreste honden kunnen, zoals gestresseerde mensen, verwijde pupillen hebben of snel gaan knipperen met de ogen. Ze kunnen hun ogen wijd openen en meer sclera (wit) tonen dan normaal, waardoor ze een geschrokken uiterlijk krijgen. Oren die over het algemeen ontspannen of alert zijn, worden tegen het hoofd gedrukt.
Een oudere hond kan langer slapen en kan wat schrikkerig en verward wakker worden. Hij kan aanhankelijker worden of niet meer alleen willen blijven. Dit kan komen door een lichamelijk probleem zoals doofheid, slechter zien of het slechter functioneren van organen zoals de lever en nieren.
Paracetamol maximaal 5 dagen geven aan honden. De gebruikelijke dosering bij honden is 15-20mg per kg lichaamsgewicht 3-4x per dag. Het is belangrijk bij gebruik bij de hond dat de voorgeschreven dosering strikt wordt gevolgd. Geef niet meer en niet langer dan voorgeschreven.
Een hond die aan het ijsberen is, oftewel steeds heen en weer loopt, heeft moeite met het inschatten van de situatie. Hij is op zijn hoede omdat hij weet dat er iets mis is, maar hij kan niet thuisbrengen wat. Hij kan daardoor niet relaxen. Net als mensen is onzekerheid een vaak voorkomende emotie bij honden.
Zuchten. Als mensen zuchten, kan dit van alles betekenen, van verveling tot frustratie, tot 'loslaten'. Maar als jouw hond naast jou neerploft en zucht, betekent dit dat ze helemaal tevreden is. Het is een zucht van totale ontspanning.
Elk ras heeft zo zijn eigen gemiddelde levensverwachting.
Voor kleine honden geldt een gemiddelde leeftijd van 12 à 13 jaar, hoewel uitschieters naar 15+ jaar mogelijk zijn. Middelgrote honden leven gemiddeld 10 à 11 jaar. Bij grote honden is het slechts 7 tot 8 jaar.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Wanneer een hond moe en slaperig is en zich eens lekker uitrekt, zien we vaak dat hij/zij geeuwt. Net als bij mensen is dit een teken van ontspanning. Maar, ook in de compleet tegenovergestelde situatie, namelijk stress, zal een hond vaak gaan gapen.
Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.
Honden hebben net als mensen emoties. Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien.
Stil krijgen
Eén manier om uw hond een "wees stil"-commando te leren is om hem, elke keer wanneer hij blaft, het zwijgen op te leggen of af te leiden. Gebruik iets dat een hard geluid maakt, zoals een blik vol met munten, om zo zijn aandacht te krijgen, om hem vervolgens een stevig "wees stil"-commando te geven.
Wat kunt u doen? Wrijf over de keel zodat uw dier slikt of houdt kort de neusgaten dicht. Dit helpt vaak en ingrijpen van de dierenarts is meestal niet nodig. Komt dit probleem erg vaak voor bij uw hond dan is het verstandig om de dierenarts te raadplegen voor verdere neus en keel inspectie.
Honden kunnen het snel te warm krijgen. Dit zie je aan: De hond is hard aan het hijgen en gaat eventueel kwijlen. De hond beweegt traag en/of is lusteloos.
Een hond in rust ademt normaal gesproken door zijn neus. Hierbij bewegen de borstkas en buik naar buiten toe. Pas als een hond zich gaat inspannen of het benauwd heeft gaat het ook ademhalen via zijn bek. Een normale ademhaling van een hond heeft een frequentie van 10 tot 30 ademhalingen per minuut.
Honden regelen hun verkoeling via de tong (hijgen) en via de voetzolen. Wanneer je een hond op de rug nat spuit, koelt hij te snel af waardoor de bloedvaten krimpen en de warmte niet meer kan worden afgevoerd. Koel de de hond dus op de buik, in de liezen en de oksels en niet op de rug.
Zet een badje met een laagje ondiep, vers water klaar waar je hond lekker in kan pootjebaden. Dit water moet fris, maar niet ijskoud zijn. Laat je hond nooit zonder toezicht in een zwembadje spelen! Zorg ook buiten voor extra veel schaduw door een parasol neer te zetten of zonnedoek op te hangen.
Hoewel honden niet het fysieke vermogen hebben om menselijke woorden te spreken, laten ze ons wel zien dat ze cognitief kunnen denken. Wetenschappers hebben vastgesteld dat honden net zo slim zijn als een peuter als het gaat om hun vaardigheden met vocabulaire kennis.