Een tussenjas of vest dragen bij 10 tot 16 graden
Een tussenjas of lange, gebreide vesten zijn perfect om je lichaam op temperatuur te houden. Bij tussenjassen kun je denken aan een biker jack, leren jas, gewatteerde jas, spijkerjasje of een teddy coat. Maar gebreide vesten zijn vaak net zo lekker.
12 -11 graden: jurkjes dragen tijdens een milde Nederlandse winter. De gemiddelde temperatuur in Nederland tijdens de winter ligt rond de 11 graden. Ook met deze temperaturen kun je nog prima een jurkje dragen, door deze te combineren met een dikke panty of coating jeans / tregging.
De meeste volwassenen vinden een temperatuur tussen de 17 en 19 graden prima om zonder jas - maar met trui - naar buiten te gaan. Bij veel kinderen ligt die temperatuur een stukje lager, omdat ze de hele tijd bewegen. Voor hen is 14, 15 of 16 graden vaak al ideaal om zonder jas naar buiten te gaan.
Tussen de 10 en 15 graden wordt het nog steeds aangeraden om een normale jas (of tussenjas) te dragen. Tussen de 15 en 20 graden kun je een dun vest zonder jas of gewoon een dunne jas (zoals een trenchcoat) aandoen. Vanaf de 20 graden is het tijd voor een korte broek en kan je je jas aan de kapstok laten hangen.
13 - 14 graden kleding: koude tussenseizoenen
Kies dan voor vesten, een comfy trui of een stijlvol shirt met lange mouwen. Wil je liever een jurkje dragen? Ga voor midi of maxi strakke jurkjes. In deze jurkjes blijf je beter warm.
Zo zie je dat je bij 19 graden een dunne trui aantrekt, en bij 15 een dikkere. De thermostaat moet ook aangeven hoeveel geld je al hebt bespaard, wel zo goed voor de motivatie.
De ideale jas voor temperaturen tussen de 10 en 15 graden zijn bijvoorbeeld (faux) leren jasjes of gewatteerde spijkerjacks. Een iets dunnere teddy coat is ook heel erg geschikt voor dit soort dagen en een langere dunne jas past ook heel goed.
Het is goed om de t-shirts op een vrij lage temperatuur te wassen. Een temperatuur tussen de 30 graden en de 60 graden wordt meestal aangeraden. Wanneer u uw witte shirts op een te hoge temperatuur wast, kan het zijn dat de kleur vervormt en het kledingstuk zelf krimpt.
Tussen de 15 en 20 graden kan je ervoor kiezen om in plaats van een jas een dun vest te dragen. Vanaf de 20 graden kan jij prima een korte broek aan.
Maar om je een richtlijn te geven is het aan te raden om te starten met het dragen van je winterjas als de maximale dagtemperatuur tussen de 10 en 15 graden ligt. Daarbij geldt ook dat hoe hoger de temperatuur is, hoe dunner de kleding onder je winterjas mag zijn.
18-19 graden: nauwsluitende of langere kleding
Vanaf buitentemperaturen van 18 graden of meer kun je al prima een jurkje of rokje dragen. Draag het liefst een langere of strakkere variant, deze houden je lichaam beter warm. Kies bijvoorbeeld voor een strakke jurk of een leuke maxi rok.
De app heet Warmetruiendagapp, en is door de onderzoekers gelanceerd voor - je raadt het al - Warmetruiendag, vandaag. De app berekent precies welke kleding je aan moet. Vooraf voer je daarvoor waarden over jezelf in, zoals je lengte, gewicht en activiteit.
Pas als je lang buiten vertoeft, bijvoorbeeld langs een sportveld met een stevige wind en temperaturen beneden 10 graden, wil je echt wel een winterjas aan. Zeker als je stilstaat koelt het lichaam snel af. Uiteindelijk is de gevoelstemperatuur bepalender dan de gewone temperatuur.
Een goede tussenjas heeft een stevig maar licht materiaal waarin je comfortabel kunt bewegen. Deze is vaak ook niet te warm of te koud. Dit komt door de materialen die gekozen zijn. Dat is anders bij een zomer- of winterjas, die juist van materiaal gemaakt zijn om je warm te houden of juist af te laten koelen.
Gemiddeld doen ze zo'n drie jaar met een winterjas. Dat komt mede doordat het hier om een seizoensjas gaat, maar ook omdat de bestedingsruimte voor een winterjas in de provincie lager ligt”, stelt Lisanne Ploeger, eigenaar van de website Jas.nl.
Tussen 0 en 9 graden: (thermo)shirt, shirt met lange mouwen, lange hardloopbroek. Tussen 10 en 17 graden: shirt met korte of lange mouw, driekwart of korte broek. Warmer dan 17 graden: (mouwloos) topje of shirt, short of korte broek en evt. petje en/of zonnebril tegen de felle zon.
witte was die we wassen op 40 graden. Denk aan witte sport shirts/sokken, witte katoenen t-shirts van kinderen, sport bh's ed die niet op 60 graden kunnen.
' dan is het antwoord JA. Je kunt iedere dag een T-shirt aan, ongeacht de temperatuur, het gaat om de manier waarop je het shirt draagt. Zo kun je er altijd voor kiezen om een T-shirt aan te doen met daaroverheen een vest. Heb je het warm, dan trek je je vest uit.
Eigenlijk is het vrij voor de hand liggend. Schaf een paar simpele en tijdloze 'basic' vestjes aan. Je zou dan in principe met dit weer (uitgaande van dat het minimaal 16 graden is) altijd een t-shirt kunnen dragen met daar overheen een basic vestje.
Een leren jas is prima tegen de kou. Al decennia lang gebruiken ontwerpers de stof om de drager van de jas warm te houden. In de 20e eeuw beschermde het stugge leer piloten tegen kou. Zelfs het Russische leger droeg tijdens de Eerste Wereldoorlog leren jacks.
Welke jas bij 17 tot 19 graden
Een zomerjas is bij deze temperaturen fijn. Luchtige coats komen dan van pas. Een dun vest of een blazer zijn vaak al genoeg om te dragen als coat.
Er zullen weinig mensen zijn die dan zonder jas naar buiten gaan. Er bestaat dan namelijk een kans dat je onderkoeld raakt. Is het tussen de 10 en 15 graden, dan is het aan te raden een jas te dragen. Wanneer het tussen de 15 en 20 graden is, kun je een jas of vest aandoen.
Die mening deelt sportarts Guido Vroemen. "Als je heel hard loopt, dan maakt het niet uit of je een korte broek draagt. Je produceert dan namelijk genoeg warmte. Maar als je heel rustig loopt, word je niet zo warm en koel je snel af, waardoor het sporten moeizamer gaat."
De gevoelstemperatuur (wind chill) wordt berekend aan de hand van de gemeten temperatuur en de windsnelheid. Hoe kouder het is en hoe harder het waait, des te kouder voelt het aan. Buienradar gebruikt de JAG/TI methode voor het berekenen van de gevoelstemperatuur.