Verplicht bij te hebben in de auto : gevarendriehoek ( binnen handbereik, dus niet in de koffer ).Veiligheidshesje, verbanddoos, brandblusser of reservelampen zijn niet verplicht. Bij pech gevarendriehoek op 50 meter, op snelwegen op 100 meter achter het voertuig. Rijd je in Zwitserland rond als brildrager?
Verplicht in de auto
Als u met de auto naar Zwitserland gaat is alleen het hebben van een gevarendriehoek verplicht. In Zwitserland dient u de gevarendriehoek binnen handbereik op te bergen. Dit betekent dat u deze niet in de kofferbak dient te leggen, maar in bijvoorbeeld het dashboardkastje.
Een vignet is niet nodig om stadscentra te bezoeken met de auto. Voor de snelwegen is in Zwitserland wel een tolvignet vereist. Update december 2019: Vanaf 15 januari 2020 zijn er milieuzones ingevoerd in Geneve.
Gevarendriehoek, veiligheidshesjes, reserve lampen, rijbewijs, kentekenbewijs, groene kaart, Europees schadeformulier en het APK-keuringsrapport.
Een EHBO doos is niet verplicht in de auto. Dat betekent echter zeker niet dat het niet verstandig is om er toch eentje aan boord te hebben.
Als u van buiten de EU, Zwitserland, Noorwegen, IJsland of Liechtenstein komt. Uw paspoort (en visum als u die heeft) wordt gecontroleerd bij de paspoortcontrole.
In bijna alle winkels en in de horeca kunt u met uw Nederlandse bankpas of creditcard betalen.
Zwitserland en Noorwegen extreem duur
Zwitserland en Noorwegen zijn de duurste vakantielanden. In Zwitserland liggen de prijzen van restaurants en hotels het hoogst van heel Europa: zo'n 67 procent hoger dan gemiddeld. Ook voedingsmiddelen zijn er veruit het duurst.
Auto: Vignet goed zichtbaar aanbrengen linksboven aan de binnenkant van de voorruit, aan de kant van de bestuurder.
In Bern in Zwitserland en trek in een kop koffie? Een prijzige behoefte, want voor een cappuccino of latte ben je daar zo'n 5,2 euro kwijt.Een gewone koffie (americano) kost je 4,9 euro.
Het kan uit elke kraan worden gedronken zonder enig risico voor de gezondheid. Kraanwater in Zwitserland heeft ook een veel betere ecologische balans dan gebotteld bronwater.
De maximumsnelheid in Zwitserland is 120 km/u
U mag 100 km/h rijden als de auto, de aanhanger en de wielen zijn goedgekeurd voor deze snelheid. Dit kunt u navragen bij de fabrikant.
Dat mag u natuurlijk zelf weten. Maar neemt u geld of andere 'liquide middelen' mee met een waarde van € 10.000 of meer?Dan moet u meestal aangifte doen bij de Douane.
Tol betalen in Zwitserland
In Zwitserland zijn er geen tolpoortjes waar je moet betalen maar betaal je door middel van een tolvignet. Je kunt deze aanschaffen bij de ANWB. Ook is het vignet te koop aan de Zwitserse grens en bij postkantoren en tankstations in Zwitserland voor CHF 40.
De invoer van levensmiddelen is toegestaan, mits de levensmiddelen bestemd zijn voor eigen gebruik. Een voorwaarde hiervoor is wel dat de levensmiddelen die je invoert uit een EU-land komen. De invoer van levensmiddelen, zoals vlees, eieren, melk of honing, uit niet-EU-landen is niet toegestaan.
Invoerregels levensmiddelen Zwitserland
Tot 1 kilo per persoon mag je belastingvrij en zonder aangifte invoeren. Voor melkproducten geldt, dat als de producten uit de EU komen en voor eigen gebruik zijn, er geen importbeperkingen zijn. Meer informatie vind je ook hier op de website van de ambassade van Zwitserland.
Duitsland heeft midden oktober controles ingevoerd aan de grens met Polen, Tsjechië en Zwitserland. Ook via de grens met Oostenrijk, waar al sinds 2015 extra wordt gecontroleerd, kwamen minder mensen zonder de juiste papieren het land binnen.
Om goederen mee te nemen, moet je 17 jaar zijn en moet je rekening houden met de volgende limieten: 250 sigaretten/sigaren (in totaal 250 eenheden) of tabak: 250 gram. Alcohol: 1 liter bij een alcoholgehalte van meer dan 18%, 5 liter bij een alcoholgehalte lager dan 18%
Een brandblusser is verplicht in België, Polen, Turkije en Griekenland. Brandblussers met BENOR V-label zijn geschikt voor gebruik in voertuigen.
Wettelijk gezien mogen er maar zoveel personen in een auto vervoerd worden als er veilige zitplaatsen zijn, met andere woorden als er zitplaatsen met gordel zijn.
Sleepkabels vormen een basiselement van de auto-uitrusting, maar zijn niet verplicht. Daarom hebben maar weinig bestuurders ze in hun auto. Ze nemen weinig ruimte in beslag en hun prijs varieert van PLN 20-35. Het is dus een kleine uitgave en kan zowel u als een andere bestuurder helpen.