Voor een Pitta geldt: eet weinig zout en vermijd scherpe of zure smaken. Eet je grootste maaltijd tussen de middag en zorg voor een stevig ontbijt. Wat je dan kunt eten? Denk aan groene groenten zoals broccoli, asperges, courgettes en spinazie.
Pitta dosha
De plaats van Pitta in je lichaam is voornamelijk in je dunne darm, maar andere plekken zijn ook je maag, de ogen, je huid, de lever en de gal. Pitta is de energie van transformatie, van omzetting en vertering van voedsel en indrukken.
De juiste gerechten: gekookte, vetarme, lichte maaltijden zijn ideaal. De juiste specerijen: bij het kruiden van hun voedsel moeten Kapha-types speciale aandacht besteden aan de smaken scherp, bitter en wrang of zuur. Passende specerijen zijn bijvoorbeeld peper en gember en Kapha-Churna.
Als vata in evenwicht is, is een vata-type van nature doorgaans opgewekt, veerkrachtig, enthousiast, sprankelend, energiek, fantasierijk. Mensen met een vata-constitutie hebben het vermogen om snel informatie in zich op te nemen. Zij zijn heel gevoelig voor veranderingen in hun omgeving.
– Zoet, zwaar, goed gerijpt fruit is heel goed voor vata, waaronder bananen, geweekte rozijnen, dadels, avocado's, kokosnoot, vijgen, perziken, peren, mango's, abrikozen, papaja, watermeloen en pruimen.
Op het menu voor een Vata
Zoals soepen, curry's of havermoutpap. In tegenstelling tot Pitta, kun je als Vata veel kruiden gebruiken in je eten. Het liefst in elke maaltijd, zoals verse gember of kurkuma. Ook zijn bananen, avocado's, mango's en pruimen heel goed voor een Vata dosha.
Kapha – het structuurprincipe
geeft het lichaam stevigheid en stabiliteit en houdt de vloeistofhuishouding in evenwicht. De elementen aarde en water worden eronder ingedeeld. Een evenwichtige Kapha geeft kracht, uithoudingsvermogen, een goed immuunsysteem, geduld en psychische stabiliteit.
Daarom omvat het ayurvedische voedingsplan vooral natuurlijke, lichte, evenwichtig gekruide en goed verteerbare voeding. Deze is niet te koud en niet te heet en bevat idealiter de zes smaken zoet, zuur, zout, scherp, bitter en wrang. Gebruik hiervoor ook de Maharishi Ayurveda-kruidenmelanges.
Een 'pita' is een broodje met pitavlees. Een 'pitta' is een vogel.
De holistische gezondheidsleer van ayurveda behandelt het leven in zijn geheel en combineert fysieke, psychische, mentale en spirituele aspecten met het doel lichaam, geest en ziel in evenwicht te brengen en zo in de eerste plaats ziektes te voorkomen en – zo nodig – te genezen.
Ingrediënten: Venkel, koriander, kaneel, gember, laurierblad, zoethout, dille en basilicum van gecontroleerde biologische teelt.
De drie dosha's zijn: Vata – dosha van lucht- en ruimte-element. Pitta – dosha van het vuurelement. Kapha – dosha van water- en aarde-element.
Kapha [spreek uit: kaffa] – een van de drie fundamentele basisenergieën (dosha's) in de Natuur.
Dosha is een term uit de Indiase ayurveda en wordt gebruikt in afgeleide alternatieve geneeswijzen als de Tibetaanse geneeskunde. Het betekent vertaald fout of vlek en onder de dosha's worden fouten of vergissingen gerekend die het levensritme zouden verstoren en chaos zouden veroorzaken.
Gezondheid bevorderen en behouden is het belangrijkste doel van ayurveda. Volgens de ayurvedische kennis lukt dat vooral als wij ons dagelijks leven aanpassen aan de cycli van de natuur en gebruik maken van het natuurlijke bioritme.
De constitutie van ieder mens is volgens de Ayurveda opgebouwd uit een samenstelling van 3 dosha's : Vata, Pitta en Kapha. Deze 3 dosha's zijn weer opgebouwd uit vijf elementen namelijk ether, lucht, vuur, water en aarde. In de samenstelling van deze dosha's heeft iedereen een dominerende dosha.
De Ayurvedische massage geeft rust en balans aan lichaam en geest. Met zachte strijkende bewegingen, masseren we de warme olie in de huid. De oliën die we gebruiken is afhankelijk van waar jouw lichaam om vraagt. Daarom vragen we je vooraf de Ayurvedische test te doen, zodat we de dosha's in balans gaan krijgen.
In tegenstelling tot wat veel mensen aannemen, is ayurveda wat betreft voeding NIET geheel vegetarisch gericht.
The Everyday Ayurveda Cookbook - Kate O'Donnel
Meer dan 100 lekkere, seizoensgebonden vegetarische recepten die lichaam en geest in balans brengen, je lichaam ontgiften en je darmen reinigen.
Ayurvedische theeën zijn zeer smakelijk, coffeïne vrij en worden de harmonie van lichaam, geest en ziel genoemd. Kruidenmelange, of tisane, is een op thee lijkende, warme drank, die gemaakt wordt van diverse kruiden.
Pak een leeg theezakje of thee-ei en doe daar een theelepeltje (of naar wens meer) van de geplette zaadjes in. Schenk kokend water in een mok en hang de thee er in. Drink zo heet mogelijk op – zonder je lippen te branden natuurlijk.
Kook 's morgens 1 liter water in een pannetje op een laag vuur gedurende 20 minuten (leg een deksel op de pan zodat niet al je water verdampt). Door het water 20 minuten te koken komt het element YANG (vuur) in het water (volgens de 5 elementen leer). Dit bevorderd het spijsverteringsvuur.