Stop met voeden als je baby niet meer wil. Dat voorkomt spugen en overvoeden. De ene baby drinkt meer dan de andere, dat is normaal. Per 24 uur heeft je baby ongeveer 150 ml vocht per kilogram lichaamsgewicht nodig.
Onbetrouwbare signalen. Vrolijk en alert zijn is géén teken van voldoende melk drinken. Ook baby's die te weinig binnen krijgen, kunnen zeer vrolijk en alert zijn. Geen uitdrogingsverschijnselen vertonen is eveneens geen teken van voldoende melk drinken.
Als je kind weinig melk drinkt, probeer de melk dan te verdunnen met water of geef hem wat lauw water. Voor een ziek kind is het soms lastig om goed te drinken. Geef hem steeds kleine slokjes water. Je kunt bijvoorbeeld elke vijf minuten één of twee eetlepels water geven.
Genoeg is genoeg
Signalen dat je baby genoeg heeft gehad: hij draait zijn hoofdje weg, laat melk uit de mondhoeken lopen, maakt onrustige bewegingen met de handjes of hapt niet meer gretig toe als je de fles opnieuw aanbiedt. Je kunt dan beter stoppen, het flesje hoeft niet leeg.
Bied je baby bij elke voeding beide borsten aan.Laat hem aan de eerste borst drinken tot hij voldaan is of niet meer actief drinkt. Meestal duurt dit tien tot twintig minuten. Verschoon je baby dan en laat hem boeren.
Tot de leeftijd van 6 maanden willen de meeste baby's nog vijf of zes melkvoedingen per 24 uur drinken. Sommige baby's drinken vanaf 4 maanden 4 voedingen op een dag. Dat kan, meestal is dan de hoeveelheid van 180ml water met 6 maatlepels poeder nog steeds voldoende.
De fles niet leeg
Blijf niet aandringen. Ook als de fles vaker niet leeg gaat, hoeft dit geen probleem te zijn. Kijk naar je kind. Als het lekker groeit, normaal plast en vrolijk en levendig is, hoef je je geen zorgen te maken.
Hoe lang moet je om de 3 uur voeden? Borstvoeding geeft u op verzoek of ongeveer om de drie uur.Ook bij flesvoeding kunt u kiezen voor voeden op verzoek of ongeveer om de drie tot vier uur. Als uw baby overdag een langer dutje doet, kunt u hier vier uur tussen twee voedingen aanhouden.
Baby's van die leeftijd maken overdag veel mee en verwerken dat 's nachts. Zij kunnen gaan dromen en bang wakker worden. Kinderen van 1 jaar oud slapen gemiddeld zo'n 8 tot 9 uur achter elkaar door. Vaak doen ze ook nog een middagslaapje van 1,5 tot 2 uur.
Overproductie of overvoeden? Soms kan het gebeuren, dat een baby in een vicieuze cirkel terecht komt en meer melk binnenkrijgt dan hij nodig heeft. Meestal ontstaat deze situatie doordat vraag en aanbod niet op elkaar afgestemd zijn geraakt.
Pasgeboren baby's tot en met 4 weken mogen 3 tot 4 uur slapen zonder voeding. Tussen de 4 en 12 weken kun je jouw baby gerust door laten slapen als hij of zij geen signalen afgeeft of vanzelf wakker wordt. Tussen de 12 en 24 weken heeft een kindje 5 tot 7 uur rust nodig na elke voedingsbeurt.
Signalen dat je te weinig borstvoeding hebt
Je baby heeft weinig en nog donkergekleurde ontlasting. Je baby is niet tevreden na de voeding. Je baby komt niet aan of valt af. Je baby huilt veel en slaapt amper of is extreem rustig en lusteloos.
Een baby die niet voldoende bijkomt, kun je in de meeste gevallen beter doen bijkomen door vaker aan te leggen. Je kan beide borsten aanbieden per voeding, en zelfs elke borst verscheidene keren. Laat de baby aan elke borst zo lang mogelijk drinken en wissel van borst zodra het kindje lost of begint te sabbelen.
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Als je baby weigert te drinken uit de fles, kunnen daar verschillende redenen voor zijn. Hij geniet bijvoorbeeld van de borstvoeding en heeft geen zin om, als hij honger heeft, iets nieuws te leren.Lactatiekundigen zien daarnaast vaak dat ouders te laat beginnen met oefenen.
Laat je baby in eigen bedje slapen:
Vooral overdag hebben ouders dan de neiging maar wat toegeeflijk te zijn en het kindje in de box of op schoot te laten slapen. Het gevaar daarvan is dat de baby helemaal niet meer in zijn eigen bedje wil slapen en bovendien ook overprikkeld raakt.
Pasgeborenen slapen zo'n 16 tot 18 uur per etmaal, maar vaak maar 1 tot 2 uur achter elkaar. Oudere baby's hebben minder slaap nodig, maar ze kunnen 's nachts een paar minuten wakker worden, voordat ze opnieuw in slaap vallen.
Wanneer je je baby vaak in bad doet kan zijn huidje uitdrogen. Vooral bij baby's met eczeem is het raadzaam maximaal twee (of drie) keer per week te badderen. Ook een keer in de week is echt al voldoende. Het is wel raadzaam om dan ongeveer om de dag het gezichtje en de nekplooien te wassen.
Hoeveel flesvoeding je kind dagelijks nodig heeft, is afhankelijk van zijn gewicht. Over het algemeen geldt een richtlijn van 150 ml per kilo lichaamsgewicht per 24 uur.
Waarom je baby wakker maken voor een voeding? Wakker maken is soms nodig voor de gezondheid van je baby. Jonge baby's kunnen niet te lang zonder voeding. De hersenen zijn nog in ontwikkeling en hebben na een tijdje weer brandstof nodig, glucose.
Er wordt dus gerekend met een aantal ml per kilo baby. Dit betekent bijvoorbeeld dat een baby van 4 kilo 4 x 150 = 600 ml voeding nodig heeft per 24 uur. Onthoud wel dat dit een richtlijn is. Iedere baby heeft zijn eigen ritme en niet iedere baby heeft behoefte aan dezelfde hoeveelheid voeding.
Als uw kind de eerste dag niet aan de fles wil drinken, is dat niet erg. Een gezonde pasgeborene heeft genoeg reserves. Bouw de hoeveelheid voeding langzaam op.Kook flessen en spenen voor het eerste gebruik uit en daarna één keer per dag.
45 minuten per borst is vrij lang. Indien je kindje actief drinkt en dit na een tijdje minder wordt zou je op dat moment kunnen wisselen naar je andere borst. Daarna weer terug. Tussentijds wat vaker wisselen kan helpen om je baby actiever te laten drinken.
De baby kan zogenoemde 'regeldagen' hebben waarop hij of zij het totale voedingsschema omgooit. Dit gebeurt meestal rond 10 tot 14 dagen, rond 6 weken en rond 3 maanden.
Vanaf ongeveer 6 maanden gaan de meeste baby's 8 uur achter elkaar geslapen, gemiddeld van 23.00 tot 7.00 uur.Dit is ook de periode dat je baby geen nachtvoedingen meer nodig heeft. Vanaf de leeftijd van 9 maanden gaan veel baby's het klokje rond slapen, van 19.00 tot 7.00 uur.