Je kunt last krijgen van vervelende afkickverschijnselen van suiker als diarree, misselijkheid en hoofdpijn. Ook vermoeidheid en prikkelbaarheid komen veel voor. Sommige mensen ervaren heftigere afkickverschijnselen van suiker, zoals hartkloppingen, slaapproblemen en koude rillingen.
'Afkick' verschijnselen van suiker
De meest voorkomende verschijnselen zijn: diarree, misselijkheid, hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaarheid, hartkloppingen, slaapproblemen en koude rillingen. Mogelijk hebben deze symptomen eerder te maken met een probleem van je energieverdeling.
Minder suiker betekent vaak meer energie. Je voelt je fitter en vrolijker. Dat zit zo: als je veel suiker neemt en weinig gezonde producten consumeert, dan kun je een tekort krijgen aan vezels, vitamines en mineralen. Hierdoor kun je moe worden of hoofdpijn krijgen.
Hoe lang de afkickverschijnselen duren, wisselt per persoon. Over het algemeen duren de afkickverschijnselen twee tot zeven dagen. Als je gezonder wil gaan leven of wil afvallen, is het stoppen met, of minderen van suiker een goed idee.
Na enkele suikerarme dagen voel je je alerter en kun je je makkelijker concentreren. Je bent bovendien minder moe, slaapt beter en kunt ook makkelijker uit je bed. Je bloedsuikerspiegel, en dus je energiepeil, piekt en daalt immers niet zo hevig.
Als je normaal gesproken veel suiker eet en er nu mee stopt, kun je je tijdelijk chagrijnig en prikkelbaar voelen. Dit komt door de lage niveaus van dopamine en serotonine. Veel mensen ervaren in het begin ook vermoeidheid en hoofdpijn, maar dit duurt meestal een week en gaat daarna weer weg.
Te veel suiker kan zorgen voor problemen
Ook kunnen je overtollige kilo's een extra belasting voor je gewrichten en spieren vormen. Dit kan op den duur leiden tot lichamelijke klachten. Zo kan bewegen pijn gaan doen. En dat kan er weer voor zorgen dat je je spieren minder gaat gebruiken.
Koolhydraatarme diëten
De Gezondheidsraad adviseert dat wie gezond wil eten, 40 tot 70% van zijn energie uit koolhydraten haalt. Koolhydraatarme diëten, zoals suikervrije diëten, zitten vaak onder de 40%, waarmee je de kans loopt op een tekort aan voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en vezels.
Gewoon volkorenbrood bestaat uit volkorenmeel (soms gecombineerd met andere soorten meel), melk of water, zout, gist, boter of margarine en suiker. Allinsonbrood bestaat uit 100% volkorenmeel, geen vet, minder gist en meer water. Er worden geen toevoegingen gebruikt om dit brood te maken, dus ook geen suiker.
Heeft u ook wel eens het gevoel dat u behoefte heeft aan suiker en vooral als u moe bent? Dit kan op korte termijn energie opleveren, maar op lange termijn verergert hoge suikerinname de vermoeidheid juist. Uw bloedsuiker schommelt dan teveel.
Suiker berooft je van je balans en energie
Zo raken de hormonen die voor het gevoel van honger en verzadiging zorgen bijvoorbeeld verstoord. En zorgt het eten van suikers voor de aanmaak van het stresshormoon cortisol, wat onder andere weer van invloed is op de verhouding van de hormonen progesteron en oestrogeen.
Suiker heeft niet alleen effect op je hersenen, maar ook op je spieren. Suiker levert de energie die je spieren nodig hebben om goed te kunnen werken. Maar let op: suiker die niet door je spieren wordt gebruikt of niet kan worden opgeslagen als reserve, wordt door je lichaam opgeslagen als vet.
Wanneer je stopt of flink mindert met toegevoegde suikers zal je energiepeil omhoog gaan en je zult vooral een stabieler energieniveau ervaren, de voortdurende schommelingen van je bloedsuikerspiegel gaan verdwijnen en je alvleesklier krijgt meer rust.
Suiker kan een negatief effect hebben op je darmen. Te veel suiker kan namelijk darmproblemen zoals diarree, buikpijn en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Om klachten aan je darmen te voorkomen is het aan te raden om vooral niet te veel fructose binnen te krijgen.
Als je te veel producten met toegevoegd suiker eet dan loop je namelijk de kans dat je te weinig andere voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals vitamines, mineralen en vezels. Door zo'n onevenwichtige voeding kan je vermoeid raken, vaak hoofdpijn hebben of maag-darmklachten krijgen, zoals diarree.
Diabetes, suikerziekte, is een onzichtbare ziekte. Je kunt er jaren mee rondlopen zonder dat je het merkt. De symptomen van diabetes zijn vaag en veel mensen hebben nauwelijks klachten. Laat ontdekken van diabetes is levensgevaarlijk.
Wat diëtist Harriët Verkoelen betreft is de stelregel: meer groente, minder fruit bij diabetes type 2. Fruit zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikers de hoogte in vliegen, legt ze uit. Zeker als je een banaan of trosje druiven (125 gram) neemt waar al snel vier suikerklontjes inzitten.
Vooral in sappen en frisdranken zitten veel zuren die de kans op tandbederf vergroten. Een goed begin om suikervrij te eten zou al beginnen met het laten staan van sap en frisdrank. Water, thee en koffie zonder toegevoegde suikers zijn goede substituties.
Gewicht verliezen kan prima met brood. Brood bevat voedingsvezels en andere voedingsstoffen, terwijl het tevens de koolhydraten levert die je iedere dag nodig hebt als brandstof. Kies bij voorkeur de broodsoorten met veel vezels, deze geven je een prettig, verzadigd gevoel en zijn goed voor je stoelgang.
Magnesium tekort
Veel mensen hebben al snel een tekort aan magnesium. En deze oh zo belangrijke voedingsstof is te vinden in – je raadt het al – chocolade. Je lijf geeft dus letterlijk aan waar het behoefte aan heeft. Neem in dat geval zeker een stukje pure chocolade, maar ga dus niet voor alles wat onder de 70% zit.
Je hersenen weten dat suiker tijdelijk een lekker gevoel veroorzaakt, dus dat wil je graag ervaren. Door toe te geven aan de drang naar suiker maakt je lichaam dopamine aan waardoor je je weliswaar tijdelijk, lekkerder gaat voelen. Ook kan het met het hormoon serotonine te maken hebben.
Snelle koolhydraten zorgen in het algemeen voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Dat betekent dat ze heel snel stijgen na het eten, maar daarna net zo hard weer naar beneden kelderen. En dat is precies het moment dat je zin krijgt in iets lekkers: je lichaam gaat op zoek naar een nieuwe piek.