Je mag niet zomaar informatie van je werkgever doorgeven aan een ander. Om er voor te zorgen dat jij dat niet doet kan je werkgever een geheimhoudingsbeding in je contract zetten. Daarin staat dan dat het verboden is vertrouwelijke of concurrentiegevoelige gegevens van het bedrijf te delen.
Het is heel belangrijk om in je contract goed te checken of er een opzegmogelijkheid is, en zo ja, wat de opzegtermijn dan is. Bij sommige tijdelijke contracten, bijvoorbeeld voor een half jaar, wordt er in je overeenkomst opgenomen dat er geen mogelijkheid tot opzeggen is.
Wat is een contract of overeenkomst? Een contract is een schriftelijke of mondelinge afspraak tussen 2 of meerdere partijen. Heeft u een contract gesloten, dan moet u een bepaalde prestatie leveren of heeft u recht op een prestatie. Een ander woord voor een contract is een overeenkomst.
U mag in overleg met uw werkgever meer of minder uur per week gaan werken. Daarbij maakt het niet uit of u een tijdelijk of vast contract heeft. Om meer of minder te werken moet u een schriftelijk verzoek doen en voldoen aan een aantal voorwaarden. Uw werkgever moet een goede reden hebben om uw verzoek te weigeren.
Vast contract na 3 opvolgende tijdelijke contracten
Een werknemer krijgt automatisch een vast contract als: Hij meer dan 3 tijdelijke contracten heeft gehad bij dezelfde werkgever, of; Hij meer dan 3 tijdelijke contracten heeft gehad voor hetzelfde soort werk bij opvolgende werkgevers.
Als een overeenkomst tot stand is gekomen op basis van dwaling, bedreiging, bedrog of misbruik van omstandigheden, dan kun je een contract ongeldig (laten) verklaren. Als een overeenkomst in strijd is met de wet, de openbare orde of goede zeden, dan is een contract zelfs vanaf het begin ongeldig.
In de basis zijn alle soorten overeenkomsten rechtsgeldig. Of je deze nu mondeling hebt gemaakt, afspraken hebt gemaakt via WhatsApp of een contract hebt opgesteld en dat hebt laten ondertekenen. De manier waarop je een overeenkomst sluit, maakt dus niet uit voor de rechtsgeldigheid ervan.
Aanbod en aanvaarding = rechtsgeldige overeenkomst
Er moet sprake zijn van een aanbod en van de aanvaarding van dat aanbod. Is er geen aanbod tot stand gekomen of is het aanbod niet aanvaard, dan kan er geen sprake zijn van een rechtsgeldige overeenkomst.
Een overeenkomst kan (pas) worden ontbonden wanneer de andere partij tekortschiet in de nakoming van haar verplichtingen; oftewel wanneer afspraken niet worden nagekomen. De tekortkoming moet de ontbinding wel kunnen rechtvaardigen en mag dus niet te gering zijn.
Over Arbeidscontract & Werktijden
De afspraken die u met uw nieuwe werkgever maakt, staan in een schriftelijke arbeidsovereenkomst of arbeidscontract. Alle rechten en plichten rondom het arbeidscontract, zoals de proeftijd, verlenging, maar ook het concurrentiebeding en de werktijden vindt u op onze website.
In een goed contract worden de belangen van jou als werkgever bewaakt en worden onvoorziene omstandigheden voorkomen. Daarnaast is een contract pas echt een goed contract wanneer deze volledig in overeenstemming is met een eventueel toepasselijke cao.
Hier staan zaken als jouw volledige naam, adres, woonplaats en jouw burgerservicenummer. Het laatste is bijvoorbeeld in de vorm van een kopie van jouw paspoort of identiteitskaart. Ook houdt de werkgever bij hoeveel jij verdient, omdat deze informatie weer door moet naar de belastingdienst.
Schriftelijk contract niet verplicht
De werkgever is niet verplicht om een contract op te stellen bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst. Wel is de werkgever op grond van de wet verplicht om binnen één maand na indiensttreding een aantal zaken schriftelijk aan de werknemer te overhandigen.
Een vast arbeidscontract geeft de werkgever en werknemer zekerheid en vertrouwen in de werkrelatie. Dit zorgt voor extra betrokkenheid. Potentiële werknemers vinden een vast contract aantrekkelijk. Dit versterkt je arbeidspositie tijdens werving en selectie.
De partij die zich op de mondelinge overeenkomst beroept, dient te bewijzen dat partijen een mondelinge overeenkomst zijn aangegaan en wat de inhoud daarvan is. Dit bewijs zou bijvoorbeeld kunnen worden geleverd door getuigen.
Conclusie. Een mondelinge overeenkomst is in essentie net zo rechtsgeldig als een schriftelijke, maar wel lastiger te bewijzen. Het wordt dan ook altijd geadviseerd om een schriftelijke overeenkomst aan te gaan als het een belangrijke beslissing betreft. Zo hebben beide partijen meer zekerheid.
De clausule is een ander woord voor bepaling of artikel in een overeenkomst of akte. Denk bijvoorbeeld aan een uitsluitingsclausule of een rampenclausule in een testament.
Een wilsgebrek is het gebrekkig tot stand komen van de wil tot het sluiten van een overeenkomst, waardoor een overeenkomst vernietigbaar kan zijn. Hiervan is sprake bij bedreiging, bedrog, misbruik van omstandigheden of dwaling.
Wereldwijd is het contractenrecht het grotendeels eens dat een overeenkomst bindend is wanneer diverse partijen duidelijk hebben aangegeven een verbinding aan te willen gaan. Een handdruk, telefoonopname, fax, papieren handtekening en elektronische handtekening zijn allemaal geldig.
Nadelen van een vast contract / onbepaalde tijdscontract:
Bij een vast contract kunt u een werknemer niet zomaar ontslaan. U moet een uitgebreid dossier hebben opgebouwd waaruit blijkt dat de werknemer niet meer in zijn huidige functie past door bijvoorbeeld disfunctioneren of een verstoorde arbeidsverhouding.
Voor de rechtspositie geldt dat de wettelijke ketenregeling van toepassing is zoals bij de inlener: op dit moment (april 2022) maximaal drie tijdelijke contracten in drie jaar.
Op 1 juli 2015 is de ketenbepaling gewijzigd van 3 jaar naar 2 jaar door de Wet Werk en Zekerheid (WWZ). Werknemers hadden vanaf dat moment na 2 jaar al recht op een vast dienstverband.
U hoeft niet op zondag te werken. Behalve als u dit vooraf met uw werkgever heeft afgesproken. En als dit nodig is voor het werk, bijvoorbeeld als u bij de politie of in een ziekenhuis werkt. U heeft recht op een aantal vrije zondagen per jaar.