In de Wet milieubeheer (artikel 10.2) staat dat het verboden is om afvalstoffen te stoken. Daarom mag iemand in een houtkachel of vuurkorf alleen onbehandeld en ongeverfd hout verbranden. Gemeenten kunnen een ontheffing verlenen als het niet om gevaarlijke afvalstoffen gaat.
Stukhout, gecertificeerde houtpellets (geperst houtstof), houtbriketten (geperst hout), fossiele vaste brandstoffen (steenkool) zijn wettelijk toegelaten brandstoffen. Afval en behandeld hout verbranden is sowieso verboden.
Bepaalde houtsoorten
Niet alle houtsoorten zijn geschikt om te branden. Gebruik het liefst alleen onbehandeld, droog hout in de houtkachel of open haard. Bij geverfd, gebeitst, gelijmd of geïmpregneerd hout komen schadelijke stoffen vrij. Voorbeelden daarvan zijn spaanplaat of multiplex.
Hout dat absoluut niet geschikt is voor je haard, is hout dat is geverfd, gelakt of verduurzaamd. Bij verbranding komen namelijk schadelijke stoffen vrij; slecht voor het milieu én de gezondheid. Huishoudelijk afval, sloophout en spaanplaat hebben dezelfde gevolgen als ze verbranden.
Je mag alleen stoken met schoon hout. Dit betekent dat het hout niet bewerkt of behandeld is. Stoken met hout waar verf, beits, lijm of impregneermiddel op zit, is dus verboden. Als je dit verbrandt, komen er namelijk extra veel giftige stoffen in de lucht.
Plaats van de afvoer van rook (schoorsteen)
de uitmonding van de afvoer moet op minimaal 1 meter van de buren (bouwwerkperceelgrens) liggen.
Ja, u kunt pallets als brandhout gebruiken.Maar alleen als u een geschikte schoorsteen heeft. Tussen een open haard en een pelletkachel verschilt het systeem. Eenvoudig gezegd, u kunt pallets gebruiken in elk type schoorsteen behalve pelletkachels.
Tropisch hardhout. Deze houtsoort kan net als bij kastanjehout rookdeeltjes in het rookkanaal veroorzaken, wat uiteindelijk kan leiden tot een schoorsteenbrand.
Zachthout als haardhout
Het hout brand snel en geeft een fijne warme, mooie vlam. Een big bag van Douglashout en/of Vurenhout is een stukje goedkoper. Alle blokjes hebben een afmeting van 20-25 cm, zodat deze gemakkelijk in u openhaard passen.
Gemeenten kunnen de aanwezigheid van houtkachels niet verbieden. Houtkachels zijn namelijk als product toegestaan op de (Europese) markt. Ook is er nauwelijks ruimte voor gemeenten om lokale regels te stellen voor het rookgaskanaal (schoorsteen), omdat het Bbl daarover al regels stelt.
De gemeente kan een houtkachel niet verbieden
Nee, er is in de wetgeving nog niet voldoende basis om houtkachels bij particulieren thuis te verbieden. De houtstoker is wel verplicht ervoor te zorgen dat de houtkachel geen hinder veroorzaakt.
Vervuilt het rookkanaal. Pallethout: is meestal vervuild hout (machineolie, vet). Soms zijn pallets van geïmpregneerd hot gemaakt. Niet opstoken dus!
Haardblokken zijn ongeschikt. Ze zijn gemaakt van geperst papier of houtpulp.Papier en karton zijn vaak bedrukt, waardoor er bij verbranden schadelijke stoffen vrijkomen. Deze stoffen kunnen de haardkachel of de schoorsteen aantasten.
Ondanks dat de as die in de kachel overblijft, afstamt van houtblokken of bomen, is het geen GFT+E afval. De as en resten horen dan ook bij het restafval.
In de winter maak je natuurlijk meer gebruik van de kachel dan in bijvoorbeeld de lente. Gemiddeld stookt men zes maanden per jaar (in de herfst en winter). Hiervan uitgaande zul je aan 7,5 kuub haardhout genoeg moeten hebben om deze periode door te komen, op voorwaarde dat je woning goed geïsoleerd is.
Gebruik droog hout
Ook geperste briketten zijn heel geschikt, ze zijn beslist droog en branden goed. Azobé hout is ook goed te stoken, het geeft echter zoveel hitte af dat het verstandig is het te mengen met andere houtsoorten.
Alle verlijmde hout of bewerkt hout hoort niet thuis in de kachel. Ook liever geen hout met veel spijkers etc, al is een enkele ingegroeide nagel niet te vermijden. Je hebt waaibomenhout en tropisch hardhout.
Brandhout te lang opslaan is geen goed idee.
Hierdoor stijgt de kans op houtworm en boktorren. Bovendien verliest het jaarlijks 3% van haar energiewaarde. Wij raden een houtvoorraad van 3 jaar aan.
Duurzaam hout heeft het FSC- of PEFC-keurmerk. Gooi nooit papier, karton of MDF op het vuur. Dat draagt sterk bij aan luchtvervuiling. Stook niet bij windstil of mistig weer.
Hardhoutsoorten als Meranti en Bankirai zijn bijvoorbeeld schadelijk voor de kachel of haard. Ook het vochtgehalte van het hout is belangrijk.
Hoe ver moet een kachelpijp boven het dak uitsteken? Er zijn bepaalde regels opgesteld rondom de dakdoorvoer en de kachelpijp. Zo is volgens de NEN-norm 2757 de vereiste hoogte een halve meter boven de nokhoogte. Dit is zo opgesteld, om de gezondheids- en hindereffecten.
Daarnaast is het verstandig de kachelpijp zo'n 30 cm boven het dak uit te laten komen zodat de rook, ook bij wat wind, goed wordt afgevoerd.
De uitmonding van de pijp moet boven de lijn van 15º vanaf de nok uitkomen. In alle gevallen moet er rekening gehouden worden met eventuele hoge gebouwen in de nabijheid. Voor hoge opjecten binnen 15 mtr van de uitmonding moet de hoek van 15º worden aangehouden.