Het eten erin Palawan, de Filippijnen worden sterk beïnvloed door Spaanse voorouders met een Aziatische keuken. Je zult merken dat Filipijns eten bestaat uit varkensvlees, vis, kip, groenten, soepen, noedels, en vergeet de liefde voor gebakken, gebarbecued en hartige gerechten niet.
Het is ten strengste verboden om wapens, voedsel, landbouwproducten zoals fruit en groenten en potentieel gevaarlijke artikelen het land in te brengen. Ook medicijnen mag u niet meenemen tenzij u een Engelstalig medisch voorschrift kunt voorleggen dat door een arts is ondertekend.
Er is veel straatcriminaliteit en overvallen, soms met wapens en vuurwapens. Wees alert als u met het openbaar vervoer reist en vermijd het tonen van contant geld of sieraden . Gewapende overvallen op 'jeepneys' en bussen kunnen voorkomen, met name in Manilla en andere grote steden.
Ontbijt. Bij het ontbijt in de Filipijnen wordt meestal warm gegeten. Daarnaast zijn er ook een aantal zoete broodjes (Pan de Sal) en kaas. Het ontbijt bestaat uit gerechten als knoflookrijst, vlees, gebakken eendenei, rijstpudding (met chocoladesmaak) en Tapa (gedroogd rundvlees of hertenvlees).
De Philippine maaltijden bestaan uit 5 kleine eetmomenten per dag in tegenstelling tot het Westen waar wij 3 grote eetmomenten per dag hebben. Ze beginnen met het ontbijt (Morning merienda), dan een 10 uur snack.Gevolgd door de lunch en dan om 4 uur vingerfood en een laat diner.
Als je oudere mensen groet, buig dan lichtjes neem met jouw rechterhand hun rechterhand en laat de persoon je voorhoofd even lichtjes aanraken met de knokkels. Deze groet heet 'Mano po', wat zoiets betekent als respect hebben voor mensen die ouder zijn dan jij.
Lokale specialiteiten zijn o.a. 'adobo' (vlees gestoofd in azijn en knoflook), 'sinigáng' (vlees of vis gekookt in zure tamarinde soep), 'kare-kare' (ossenstaart en groenten gekookt in pindasaus), 'pata' (gefrituurd varkensvlees) en 'pansit' (roergebakken noedels). Het bekendste nagerecht is 'halo-halo'.
Een typisch Filipijns ontbijt bestaat vaak uit een silog-maaltijd, die bestaat uit gebakken rijst (sinangag), een gebakken ei (itlog) en een keuze uit eiwitten zoals tapa (gemarineerd rundvlees), tocino (zoet gezouten varkensvlees) of longganisa (zoete worst) . Een andere veelvoorkomende optie is bangsilog, met gebakken melkvis (bangus).
Een biertje kost je ongeveer €1,40 en een Cola €0,75. Al met al kan je de kosten voor eten en drinken schatten op een gemiddeld dagbudget rond de €15 tot €20 zonder alcohol.
Fruit kan vers gegeten worden en jong fruit kan als groente gekookt worden.
Salades zijn zelden het hoofdgerecht in de Filipijnse keuken . Sterker nog, de meeste lokale salade recepten die je zult vinden zijn voor bijgerechten – zoals ensaladang mangga (groene mangosalade) en atchara (ingelegde papaja). Maar de aanhoudende opkomst van de moderne wellnessbeweging heeft de smaak van veel gezondheidsbewuste Pinoys veranderd.
Voedselgerelateerde ziekten kunnen leiden tot langdurige invaliditeit en overlijden. In de Filipijnen hadden meer dan 17.000 mensen in 2018 acute bloederige diarree . Voedsel kan op elk moment van productie tot consumptie besmet raken .
Chocolade mag in de Filipijnen worden geïmporteerd zonder toestemming van de Food and Drug Administration, op voorwaarde dat de chocolade voor persoonlijke consumptie is en niet meer dan 10 kilogram weegt.
De munteenheid in de Filipijnen is de PESO, gelieve voor de wisselkoersen uw bank of wisselagent te consulteren. Voor het invoeren van deviezen is de voorafgaande toestemming van de Nationale Bank van de Filippijnen vereist voor bedragen hoger dan 50.000 Filipijnse Pesos.
Eten en drinken in de Filipijnen
Hier kan je vaak al een goede ontbijt/lunch of diner scoren voor 1 tot 3 euro. Wil je meer westers eten dan variëren de kosten voor ontbijt en lunch tussen de 2 en 5 euro. Ga je voor een westers diner dan betaal je al gauw 5 euro plus.
Rijst is een hoofdvoedsel in de Filipijnen. We eten het voor ontbijt, lunch en diner . Soms, als we te hongerig zijn, eten we ook rijst, tussen die hoofdmaaltijden door.
Cornflakes en brood net als ons? Nee dat staat meestal niet op het menu, want een traditioneel Japans ontbijt bestaat uit gestoomde rijst (hakumi), miso soep (miso suri) en andere kleine bijgerechten zoals yakizakana, tamagoyaki, tsukemono, wakame, ei met furikake en een beetje natto.
Het eten erin Palawan, de Filippijnen worden sterk beïnvloed door Spaanse voorouders met een Aziatische keuken. Je zult merken dat Filipijns eten bestaat uit varkensvlees, vis, kip, groenten, soepen, noedels, en vergeet de liefde voor gebakken, gebarbecued en hartige gerechten niet.
Adobo is een van de populairste Filipijnse gerechten en wordt door velen officieus beschouwd als het nationale gerecht. Het bestaat meestal uit varkensvlees of kip, soms beide, gestoofd of gestoofd in een saus die meestal gemaakt is van azijn, bakolie, knoflook, laurierblad, peperkorrels en sojasaus.
Een van de meest beoefende Filipijnse gebruiken en tradities is de “Pagmamano” of het vastpakken van de hand van een oudere of oudere persoon en deze naar het voorhoofd brengen en zeggen “Mano po.” Dit is het beste teken van respect dat een jongere generatie kan tonen aan degenen die ouder zijn dan zij.
In de Filipijnen is wangzoenen of beso (ook beso-beso, van het Spaanse woord voor "kus") een gebruikelijke begroeting. De Filipijnse wangzoen is een wang-op-wang-kus, geen lippen-op-wang-kus . De wangzoen wordt meestal één keer gemaakt (rechterwang tegen rechterwang), hetzij tussen twee vrouwen, hetzij tussen een vrouw en een man.