Daarnaast heeft Acrystal een hogere hittebestendigheid en tast het materiaal de mal niet aan. Zo hoef je de gietingen niet na te bewerken en heb je langer plezier van je siliconen mallen. Ten slotte is Acrystal veel sneller uitgehard dan epoxy.
Resin Art is het maken van sieraden en andere kunst met epoxy giethars. Resin Art staat voor "kunst met hars". Epoxy is een kunsthars met enorm veel mogelijkheden. Ben jij beginner en wil jij meer weten van het maken van sieraden en andere kunst met epoxy?
Epoxy hecht op vrijwel elke ondergrond. Te denken valt aan hout, metaal, aluminium, polyester, (de meeste) kunststoffen, steen, beton etc. Epoxy hecht niet of slecht op polyethyleen (PE).
Naast de universele epoxy, bestaat er o.a. ook transparante epoxy coating, epoxy primer (voor gladde ondergronden) en epoxy giethars. Transparante epoxy coating is extra resistent voor UV-stralen, waardoor de heldere en glanzende kleur steeds mooi behouden blijft.
Wat is resin? Resin bestaat uit gemalen steen wat doorgaans wordt gemengd met vloeibare kunsthars. Door deze vermenging krijg je een gietbaar mengsel. Ideaal voor het gieten in een mal om er leuke kunst van te maken.
Daarbij is het ontzettend sterk en veelzijdig, waardoor het goed gebruikt kan worden voor oppervlaktes die constant in aanraking komen met water. Zo kunnen epoxylijmen gebruikt worden op verschillende oppervlaktes, zoals PVC, diverse metalen, keramiek, glasvezel, beton, glas, hout en plastic.
Hoe dikker de gieting, hoe duurder het product. De epoxy-gietharsen voor dikke gietingen zijn prijziger dan normale epoxyharsen – afhankelijk van het merk en de kwaliteit. Vanzelfsprekend wordt epoxy ook duurder wanneer je er meer van gaat gebruiken. Naast epoxy speelt arbeid ook een grote rol.
Epoxy is water- en dampdicht. Polyester is water opnemend en pas waterdicht na het aanbrengen van een gelcoat (of laag epoxy). Wanneer je een dun polyester laminaat een jaar zou onderdompelen in water verliest polyester maar liefst 35% van zijn sterkte, ten opzichte van slechts 10% bij epoxy.
Wanneer een epoxy wordt gegoten in te dikke lagen kan de epoxy geel worden, scheuren en zelfs zo heet worden dat het kan gaan roken tijdens de uitharding. In de onderstaande foto zie je wat er kan gebeuren wanneer je een te dikke laag epoxy giet.
Epoxy kun je circa 2 jaar bewaren mits koel en donker bewaard. De verharder kan in de loop der tijd wel geler worden. Dit doet niets af aan de werking maar kan ongewenst zijn voor transparante toepassingen. In de praktijk is epoxy nog veel langer te gebruiken.
Op elke ondergrond aan te brengen
Deze afwerking kan worden toegepast op elk type ondergrond (staal, beton, hout en kunststof). Toepassingsmogelijkheden van de Himgrip epoxy slijtlaag zijn onder andere: brugdekken, RoRo linkspans, parkeerdekken, hellingbanen of loop- en fietspaden.
Wat is epoxy? Vloercoating bestaat uit epoxy. Dit is een kunststof die door een chemische reactie van vloeistof naar een vaste stof verandert. Epoxy is wel tweemaal zo sterk als beton en daarom zeer geschikt als ondergrond.
Epoxy hecht op nagenoeg elke ondergrond behalve siliconen en polyethyleen, let hier op bij het afgieten van je epoxy schilderij. Verder is het belangrijk dat eventuele ondergronden als olieverf of acrylverf volledig droog zijn voor het afgieten van je schilderij of kunstwerk.
Gaat u een epoxy gietvloer verven? Dat kan. Hier leest u welke vloercoatings het best zijn. Een epoxy gietvloer is een vloer op basis van het kunsthars epoxy.
Epoxy is eenvoudig en veilig te verwerken, ook voor de doe-het-zelver. Belangrijk hierbij is dat de mengverhouding nauwkeurig wordt aangehouden, dat beide componenten goed door elkaar worden gemengd en dat de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen worden gebruikt.
Er blijven kleverige plekken in de epoxy na uitharding
Als de epoxy niet lang en zorgvuldig genoeg wordt gemengd is er kans dat op plaatsen waar de hars en harder niet in contact gekomen zijn met elkaar er kleverige plekken overblijven na uitharding.
In ieder geval 24 uur na het aanbrengen van de laatste laag (onder normale omstandigheden) kunt u de vloer weer in gebruik nemen, maar met beleid, het is nog vers! De maximale mechanische en chemische uitharding wordt na 5 tot 7 dagen bereikt.
Het uitharden heeft warmte nodig (als het te koud is, hardt de epoxy niet uit), maar het produceert ook warmte. Daarom doen kleine gietingen er langer over om hard te worden dan grotere gietingen met dezelfde epoxy. Tenslotte heeft iedere epoxy een andere reactiesnelheid.
Je hebt teveel pigment gebruikt
Maar als je teveel pigment gebruikt kan je epoxy soms niet goed uitharden of zacht blijven. Op de verpakking van het pigment, poeder of kleurstof staat hoeveel je kunt gebruiken. Gebruik altijd pigmenten speciaal voor epoxy, omdat deze hiervoor gemaakt zijn.
Waar kan ik epoxy goedkoop kopen? Bij Polyestershoppen.nl hebben we een enorm assortiment epoxy giethars welke je direct online kunt kopen. Wij zijn de specialist op alles wat kleeft en leveren alles direct uit eigen voorraad.
Uniek én krasbestendig
De druk-, en treksterkte van epoxy is, mits goed bereid (en dus uitgehard), twee keer zo groot als beton. Epoxy wordt niet voor niks ook bij vloeren en boten toegepast. Mocht er onverhoopt tóch een kras ontstaan, epoxy is vaak te goed repareren.
epoxyhars heeft betere mechanische eigenschappen (sterker) in vergelijking met polyesterhars.
Makkelijk te gebruiken epoxylijm die droogt in 5 minuten. Verlijmt en vult onder andere ABS, acrylaat, fiberglas, PVC, styreen, vinyl en hout. Na volledige uitharding kan de epoxy bewerkt worden, boren, schuren, en tappen is geen enkel probleem.