“Voor iemand die goed getraind is kan het spelen van twee wedstrijden op een dag niet zoveel kwaad. Maar meer dan drie wedstrijden op een dag of meer dan acht wedstrijden in de week is een risico voor iedere tennisser.
Klaar voor de start
Om te starten met tennis heb je niet zoveel nodig. Er zijn een aantal benodigdheden die handig zijn om aan te schaffen, zoals een tennisracket, schoenen en ballen. Daarmee kan je al van start. Als je lid wordt van een vereniging schrijf je je ook vaak in voor tennisles.
Hooghouden: het klinkt misschien stom maar hooghouden is de basis van tennis omdat je op die manier het beste de techniek kunt leren beheersen. Probeer simpel en rustig de bal steeds op hetzelfde punt te raken, dit is in het midden van het racket. Lukt dit probeer het dan terwijl je de bal wat hoger slaat.
Vooral de beenspieren, maar ook de romp en armspieren worden getraind. Tennissers hebben dan ook sterkere beenspieren dan niet-tennissers, wat vooral op oudere leeftijd grote voordelen biedt. Tennis is goed voor je grove en fijne motoriek.
Tennis is een veeleisende sport waarbij vrijwel alle spiergroepen in het lichaam worden belast. De ene spiergroep zwaarder en structureler dan de ander, maar hierover later meer. Tennis is een fullbody sport, waarbij afgestemde coördinatie tussen de verschillende spiergroepen erg belangrijk is voor effectieve slagen.
Volgens Adam zijn in ieder geval twee dingen belangrijk bij het zo hard mogelijk slaan van een eerste service. Dat zijn de benen en de snelheid waarmee een tennisser zijn racket tegen de bal kan laten zwaaien. 'Je buigt door je knieën en bij het omhoogduwen, beweeg je je richting de baan.
Tennis is voor kinderen meestal leuk als ze 6 of 7 jaar zijn, al kan dat natuurlijk per kind verschillen. De KNLTB kent namelijk het programma Tenniskids, dat dankzij speciale materialen tennis voor de jonge jeugd tot een heel plezierige en goede sport maakt.
Tennis. Met een potje tennis kun je uitstekend je buikspieren trainen. Door de intensieve bewegingen, het heen en weer rennen en de korte sprintjes zorg je voor een goede vetverbranding. Hierdoor krijgen de buikspieren meer kans om zichzelf te tonen.
Tennis is goed voor je grove en fijne motoriek. Niet alleen de grote spiergroepen, ook de kleine spieren worden aan het werk gezet. Ze worden daardoor niet alleen sterker, maar je lichaam leert ook om de spieren gedoseerd en in samenhang te gebruiken. Ook goed voor je coördinatievermogen dus.
Door te gaan tennissen wordt je lichaam sterker, fitter en gezonder. Onderzoek toont zelfs aan dat tennissers bijna tien jaar langer leven dan hardlopers, zwemmers en fietsers! Niet alleen is tennis dus een gezonde keuze, maar ook de beste keuze omdat je tennis je leven lang kunt beoefenen.
Tennis is soms lastig om te doen. Dit komt omdat het een technische sport is. Belangrijk is dat je geduld opbrengt. Blijf vooral veel oefenen en focus je op de techniek van de sport.
Om het goed te onthouden zeggen we: raak de bal rond je tenen (van je voorste voet). Op die manier ga je merken dat je forehand techniek natuurlijker wordt mits je zorgt dat je de bal niet te dichtbij je lichaam raakt. Een gebogen tot licht gebogen arm is top.
Bij het serveren moet je achter de baseline staan. Je begint aan de rechterkant van het middenmerk en serveert diagonaal. Als de rally is afgelopen, serveer je vanaf de linker, andere kant van het middenmerk.
Tennisrackets voor beginnende spelers zijn over het algemeen licht en hebben een groter blad. De techniek van de beginnende tennisspeler is nog niet optimaal en met het lichte frame en grotere blad kun je makkelijker power genereren. Voor de beginnende speler adviseren wij een tennisracket van grafiet of aluminium.
De basisgrips zijn zelfklevend en dikker, Hierdoor geeft een basisgrip meer demping en over het algemeen een betere gevoel ten opzichte van een overgrip. Daarnaast kan een basisgrip meer vocht absorberen dan een overgrip. Hoe vervang je de basisgrip van je racket? Stap 1: verwijder de oude basisgrip van het racket.
Het klinkt nu natuurlijk ook heel logisch. Hoe moet je die greep bij de backhand dan vasthouden? Dat is eigenlijk heel simpel: – je pakt je racket vast en je doet alsof je een backhand gaat slaan. – je strekt je hand en doet alsof je iemand een box wilt geven.
Dropshot (tennis), een type slag bij tennis. Dropshot (likeur), een drankje met een dropsmaak. Dropshot (vistechniek), een vistechniek met een shadje boven een bodemloodje. Dropshot, een variatie op het attractietype Vrije Val.
Tijdmetingen bij tenniswedstrijden, waar de ballen soms met buitengewone kracht geslagen worden, wijzen op een mogelijke snelheid van 150 kilometer per uur.
Sam Groth (Australië)
In 2012, bij de Zuid-Koreaanse plaats Busan versloeg Groth het toenmalige record van hardste service geslagen die ooit gemeten was. Het record stond toen op 251 km/uur, op naam van Ivo Karlovic. Groth versloeg hem door een service te slaan van -houd je vast- 263 kilometer per uur!
Tennis is een anaërobe sport. Je moet uiteraard een goede conditie hebben voor tennis, maar deze conditie is niet voor een duursport zoals hardlopen. Hardlopers maken niet-intensieve éénzijdige bewegingen. Bij tennis maakt een tennis(t)er constant een korte intensieve beweging.
De tennisservice zorgt voor een overstrekking van de onderrug en verhoogde druk op de gewrichten in de lage rug. Deze beweging van de onderrug kan niet alleen de kleine gewrichten in de wervelkolom en tussenwervelschijven schijven onder druk zetten, maar ook de spieren, bindweefsel en pezen rondom de wervelkolom.