Ze kunnen bijvoorbeeld je wachtwoorden resetten, je identiteit stelen en mogelijk financiële gegevens misbruiken. Ook kunnen ze berichten sturen naar je contacten met phishing links of andere kwaadaardige links. Als je e-mailaccount gehackt wordt, kunnen de gevolgen verstrekkend zijn.
Hackers kunnen je e-mailgegevens hebben verkregen via een datalek. Als je voor meerdere accounts hetzelfde wachtwoord gebruikt, kan een hacker met één gecompromitteerd account toegang krijgen tot al die accounts.
Als een e-mailaccount is gehackt, kunnen zeer gevoelige gegevens snel in verkeerde handen vallen. Internetcriminelen kunnen toegang krijgen tot online betaalaccounts (zoals je PayPal-account), aankopen doen in iemands naam, geheime bedrijfsgegevens inzien of fraude plegen.
Het virus kan gegevens op uw computer beschadigen of verwijderen en uw e-mail programma gebruiken om zich te verspreiden naar andere toestellen. Besmetting gebeurt dan ook geregeld doordat een onveilige email bijlage geopend wordt.
Gemachtigden kunnen je e-mailberichten lezen, sturen en verwijderen. Ze kunnen niet namens jou met iemand chatten of je Gmail-wachtwoord wijzigen. Als gemachtigden een bericht sturen, is hun e-mailadres te zien als de afzender.
Gebruik van ontvangstbewijzen. Leesbevestigingen stellen u op de hoogte wanneer iemand uw e-mail opent en leest. Deze functie is beschikbaar in de meeste e-mailprogramma's, waaronder Outlook en Gmail. Om Leesbevestigingen te gebruiken, moet u de functie eerst inschakelen in de instellingen van uw e-mailprogramma.
Ga naar je Google-account.Selecteer in het navigatievenster links de optie Beveiliging.Selecteer in het deelvenster Je apparaten de optie Alle apparaten beheren. Je ziet apparaten waarop je momenteel op je Google-account bent ingelogd of in de afgelopen weken was ingelogd.
E-mail is een veel gebruikte vorm van communicatie waar veel organisaties afhankelijk van zijn. De meeste organisaties gebruiken een eigen e-maildomein zodat e-mailadressen herkenbaar en herleidbaar overkomen. E-mail is echter niet de meest veilige en betrouwbare vorm van communicatie.
Ongewoon gedrag en onbekende apps zijn de twee belangrijkste aanwijzingen dat uw telefoon geïnfecteerd is door een virus of andere malware. Dit zijn de aanwijzingen dat uw iPhone of Android-apparaat is geïnfecteerd door een virus.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden.
Dat kan op verschillende manieren. Spammers zoeken bijvoorbeeld met programma's het internet af op zoek naar e-mailadressen; daarom raden sommige experts het af om je e-mailadres ergens openbaar te plaatsen. Daarnaast worden bij hacks soms grote hoeveelheden e-mailadressen buitgemaakt en in de publiciteit gebracht.
Een van de meest voorkomende vormen van cybercrime is phishing: via e-mail, sms of whatsapp 'vissen' criminelen naar informatie. Denk bijvoorbeeld aan wachtwoorden. De afzender doet zich voor als iemand anders, stelt je vragen en zet je onder druk om op een link te klikken.
Werkwijze van hackers
Een hacker breekt in in jouw account door je bijvoorbeeld naar een valse inlogpagina te sturen. Daar kijkt diegene mee terwijl je je inlognaam en wachtwoord invult. Ook kan een hacker je met een smoes vragen je inloggegevens te sturen. Of om je inloggegevens aan te passen.
Niemand ontvangt graag spammail. Het is niet alleen vervelend en tijdrovend, maar kan ook gevaarlijk zijn. Naar schatting wordt 94% van de malware verspreid via spammail. Andere mogelijke gevaren die spammail met zich meebrengt zijn spyware, phishing en ransomware.
Versleuteling tijdens de overdracht van e-mail maakt het moeilijker om e-mail te onderscheppen en te lezen. Universele versleuteling van e-mail tijdens de overdracht zou een grote stap voorwaarts zijn voor online veiligheid en privacy. Maar versleuteling maakt onderscheppen en meelezen niet onmogelijk.
Als je een e-mailaccount aanmaakt, is dit gelijk aan het betreffende e-mailadres. Gebruikelijk is alleen extra e-mailadressen aan een e-mailaccount te koppelen als het voor één persoon is. Maar meerdere e-mailadressen per e-mail account is mogelijk met als gevolg dat ze in dezelfde brievenbus komen.
Berichten met algemene en vage aanspreektitels, of alleen uw e-mailadres als aanspreking, kunt u beter wantrouwen.Ook taalfouten of een vreemde taal kunnen wijzen op een verdacht bericht. U kunt zelf verdachte berichten markeren als Spam of Junk en zo anderen waarschuwen.
Google-accounts (persoonlijk):
Kunnen worden gemaakt met elk e-mailadres, zoals dat van uw organisatie, en met elk webmailadres (voorbeeld: @yahoo.com, @hotmail.com, enzovoort). Als u zich aanmeldt voor Gmail, wordt er automatisch een Google-account gemaakt met het e-mailadres @gmail.com.
Zo weet Google bijna alles: wie je bent, wat je opzoekt, hoe je eruit ziet, wat je bekijkt, hoe je stem klinkt, waar je bent, waar je heengaat, wie je vrienden zijn, hoe je agenda eruit ziet, wanneer je slaapt, hoe gezond je bent, wat je interessant vindt en daardoor vooral: welke advertenties je waarschijnlijk ...
Als je Gmail gebruikt, heb je al een Google-account. Met een Google-account heb je kosteloos toegang tot Google-producten, zoals Drive, Documenten, Agenda en meer.