Met de warmtebeeldcamera kunnen constructiefouten eenvoudig gedetecteerd worden en ventilatiesystemen en luchtinstallaties worden zo gecontroleerd op thermische afwijkingen. Ook de politie gebruikt deze camera's om daders van woninginbraken en verdachte personen op te sporen.
Met een infraroodcamera (IR-camera) kan een beeld worden verkregen van het temperatuurverloop van een oppervlakte, bijvoorbeeld in een schakeI- en verdeelinrichting. Een IR-camera maakt componenten met een te hoge temperatuur contactloos zichtbaar op het display van de camera.
Kan ik door muren kijken met een Flir warmtebeeldcamera? NEE, met een Flir warmtebeeldcamera door muren kijken of glas heen kijken is niet mogelijk. Door een dun gipsen wandje zou wel nog net moeten lukken.
De warmtebeeldcamera (of thermische camera) is in feite de verbinding tussen het menselijke oog en de onzichtbare straling. De detector registreert de straling rondom objecten en zet dit om in een elektrisch signaal. Deze signalen worden in een bepaalde kleur getoond op het display van de camera.
De Range-R werkt zo: door het apparaat tegen een buitenmuur van een huis of gebouw te houden, worden er radar pulsen verzonden door de muren, zodat ze kunnen weerkaatsen met ieder object waar ze mee in contact komen.
Het aanbod van warmtebeeldcamera's loopt enorm uiteen. Er zijn al camera's voor een paar honderd euro; andere systemen kosten tienduizenden euro's.
Een FLIR infrarood camera of warmtebeeld camera is een camera die voor het blote oog onzichtbare electromagnetische straling (infrarode straling) zichtbaar maakt.
Als je een warmtebeeld laat maken, kan je het beste ventilatieroosters sluiten, de gordijnen openen en het hele huis 24 uur voorafgaand aan de scan op kamertemperatuur verwarmen zodat warmtelekken goed zichtbaar zijn op de warmtescan.
Omgevingstemperatuur
Om ervoor te zorgen dat uw warmtebeeldcamera de oppervlaktetemperatuur correct meet, moet naast de emissiviteitsinstelling (ε) ook rekening worden gehouden met de gereflecteerde temperatuur (RTC). Bij veel meettoepassingen komt de gereflecteerde temperatuur overeen met de omgevingstemperatuur.
Thermografie is een contactloze meetmethode waarbij men de temperatuur in kaart brengt. Dit gebeurt met een thermografische camera: een camera die is uitgerust met een optiek voor infrarood (normaal glas filtert IR-straling) en een detector die de golflengte analyseert. De werking ervan steunt op de Wet van Wien.
Camera's zonder een hoop features vallen onder de prijsklasse van €1.000 tot €4.000. Binnen deze groep zal je een aantal feature variaties vinden, maar de meeste prijsverschillen zijn een gevolg van een geleidelijke verhoging van de resolutie van 80 x 60 tot 320 x 240.
Infrarood of infrarode straling, is voor het menselijk oog niet waarneembare elektromagnetische straling, met golflengten tussen circa 780 nanometer (nm) en 1 millimeter (106 nm), dus tussen het (zichtbare) rode licht en de microgolven.
Met een infraroodcamera kan de infrarood straling zichtbaar gemaakt worden. dit noemen thermografie. Thermografie is een manier om zonder contact te maken temperatuur verschillen op te sporen, te meten en inzichtelijk te maken door het gebruik van kleuren. Meestal betekent blauw koel en rood warm.
De emissiviteit ε (energie-uitstralingsfactor) is de verhouding tussen de uitgestraalde intensiteit van een body en de intensiteit van een blackbody met dezelfde temperatuur. Om een bepaald materiaal exact te kunnen meten, is dit de belangrijkste factor.
De grootste verliespost is het dak. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat meer dan 30% van de warmte in huis verloren gaat via het dak. Wie zijn dak isoleert, maakt zijn woning dus in één klap een derde energiezuiniger.
Een warmtescan laat zien waar isolatie zinvol is
Een warmtescan wordt gemaakt met een speciale infraroodcamera. Met infrarood licht is goed te zien waar je in huis warmte verliest. Via het dak, de muren en de vloeren. De warmtebeelden laten je precies zien welke plekken zinvol zijn om (extra) te isoleren.
Waar gaat al die warmte heen? In elk huis gaat er wel warmte verloren, echter hangt dit natuurlijk af van hoe goed dat huis geïsoleerd is. Gemiddeld genomen gaat er 30% verloren door het dak, 25% door de muren, 17% door de luchtcirculatie, 15% door de vloer en 13% door de ramen.
De infrarood camera is zowel op Iphone als Android toestellen beschikbaar. De camera is in staat temperaturen waar te nemen van -20 ºC tot wel 400 ºC, op een ratio van 160×120.
Meten is weten
Met behulp van een infraroodcamera kan je achterhalen op welke plekken er sprake is van warmteverlies. Het principe van de infraroodcamera is simpel: hoe roder de kleur, hoe warmer de plek. Hoe blauwer de kleur, hoe kouder de plek.
Dat is niet zo best. Je verliest namelijk het meeste energie via het dak, tot zelfs 30% van je totale warmteverlies!
Kieren en gaten. Denk aan ruimte voor tocht onder deuren door, niet goed afgedichte buitenramen (die wel open kunnen), Niet of slecht geïsoleerde oppervlakken zoals een koude vloer (geen vloerisolatie), een plafond (zonder isolatie, of bijvoorbeeld alleen houten dakbeschot), niet geïsoleerde buitenmuren.
Nee, infrarood straling van verwarmingstoestellen is niet schadelijk voor de gezondheid. Het effect van elektromagnetische straling, zoals infrarood straling, op mensen is afhankelijk van: 1. De frequentie van de straling: zichtbare straling, zoals UV- of röntgenstraling, kan genetisch materiaal beschadigen.
Elk object dat warmer is dan de omgevingstemperatuur zendt infrarode straling uit. Omgekeerd geldt dat elk object dat kouder is dan de omgevingstemperatuur infrarode straling absorbeert. Welke infrarode straling wordt uitgezonden is afhankelijk van de temperatuur van het object.
Infrarood licht is voor ons niet met het blote oog waarneembaar. Een deel van het infrarode licht ervaren wij als warmte. Om het infrarode licht zichtbaar te maken bestaan er speciale infrarood filters. Deze houden het zichtbare licht tegen, maar laten het infrarode licht door.