Vaak ziet men de klachten van droge lucht als standaard “verkoudheidje” en onderneemt men geen actie. Buiten een droge hoest en/of keelpijn zijn er nog meer klachten welke kunnen ontstaan door een te droge lucht, o.a.: Droge huid. Droge branderige ogen.
Droge lucht is op den duur niet gezond. De slijmvliezen drogen uit en het lichaam verliest vocht. Dit leidt uiteindelijk tot hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen, omdat de longen minder zuurstof kunnen opnemen.
Hoe weet ik of het te droog is? Doorgaans is de lucht in huis in de winter te droog. De relatieve luchtvochtigheid is ongeveer 30%, terwijl 50 tot 60 procent ideaal is. Wanneer je last krijgt van een droge hoest, droge ogen, hoofdpijn of de andere symptomen is het waarschijnlijk dat de luchtvochtigheid te laag ligt.
Droogte treft vooral de ogen, huid en slijmvliezen. Het veroorzaakt klachten zoals brandende ogen, knipperen, wazig zien, jeuk op de huid, eczeem tegen droge huid, bloedneuzen en droge hoest. Ziekten worden overgedragen door verschillende pathogene micro-organismen - vooral virussen, bacteriën en schimmels.
Uit een droge lucht halen je longen minder zuurstof, waardoor er ook minder zuurstof is voor de rest van je lichaam. Je keel en longen drogen ook sneller uit, omdat er geen water in de lucht zit. En niet alleen jij kunt last krijgen van klachten. Ook je huisdieren krijgen een droge keel en laten haar los.
Je kan de luchtvochtigheid in huis meten met een hygrometer. Dit type vochtmeter bepaalt vrij nauwkeurig de vochtigheidsgraad in huis en kan je tegenwoordig al voor 15 euro kopen. Vaak beschikken deze handige apparaatjes nog over andere functies waarmee je bijvoorbeeld de temperatuur en de luchtdruk kan meten.
Hoe minder je huis is geïsoleerd tegen de kou, hoe groter de kans is dat er droge lucht in de atmosfeer van je huis sijpelt. Dat kan komen door slechte afdichtingen rond deuren en ramen, spouwmuren, dak- of zolderisolatie en zelfs scheuren in metselwerk.
Een waterbakje aan de verwarming: bron van schimmels en bacteriën. Een aantal waterbakjes aan de verwarming hangen kan de luchtvochtigheid inderdaad enigszins verhogen, doordat er dan water verdampt. Het effect is echter minimaal. Dat hebben wetenschappers van de Universiteit van Twente in Enschede uitgezocht.
Een droge huid, prikkende ogen, hoofdpijn, een hoestje en vermoeid zijn. Je denkt dan al snel aan een verkoudheid, maar deze klachten zouden zomaar eens een heel andere oorzaak kunnen hebben. Droge lucht in huis kan namelijk de boosdoener zijn. En dat heeft alles te maken met het 'klimaat' van je woning.
Wanneer de luchtvochtigheid te laag is, onttrekt de omgeving water aan je huid. Ook kunnen je longen minder zuurstof uit de lucht die je inademt opnemen. Hierdoor kunnen astma, psoriasis en allergieën verergeren. Onze luchtbevochtiger helpt om de luchtvochtigheid te verhogen en zo je huid en lichaam gezond te houden.
Sommige mensen denken dat een luchtbevochtiger noodzakelijk is, maar dat is lang niet altijd zo. Elk huis is anders. Een luchtbevochtiger is alleen zinvol als de luchtvochtigheid inderdaad permanent te laag is. Het is dus zaak om die te laten meten.
Een luchtbevochtiger in je slaapkamer zorgt voor een betere gezondheid en slaap. Dit doet het apparaat door droge lucht aan te pakken en de luchtvochtigheid op aangenaam niveau te houden. Veel huizen hebben te maken met te droge lucht. Dit heeft impact op je gezondheid en leidt tot vervelende klachten.
Omdat het in de winter koud is, zit er dus ook minder waterdamp in de lucht. De koude lucht in huis wordt opgewarmd door de verwarming. De lucht binnen in huis blijft alleen droog, omdat er geen extra vocht in de ruimte wordt gebracht.
Plaats het toestel zo centraal mogelijk.
Niemand zal een luchtbevochtiger snel in het midden van de ruimte plaatsen, maar plaats de luchtbevochtiger niet in een hoekje of achter/onder een ander meubelstuk. Zorg ervoor dat er minstens 20 cm afstand is van de muur of andere objecten.
Als het percentage waterdamp in het huis te hoog is, is het ook schadelijk voor de gezondheid en slecht voor de woning. Wanneer de luchtvochtigheid boven de 60% komt, kun je last krijgen van verkoudheid, (chronische) bronchitis en allergische reacties zoals eczeem.