Nadat een boom gekapt of afgebroken is kan je de stobbe verwijderen door hem weg te frezen, maar je kan er ook leukere dingen mee doen. De stobbe kan nog een nut hebben voor zwammen, ongewervelden en zelfs vleermuizen.
De boomstam drogen doe je door hem simpelweg voor langere tijd op een droge en warme plek te zetten. Laat de boomstam enkele weken staan zodat hij vanbuiten en vanbinnen helemaal op kan drogen. Let wel op: Door het drogen van de boomstam kunnen er scheuren ontstaan.
Een boomstammetje is een gehaktrol gevuld met stukjes ham en kaas. Daaromheen een laagje paneermeel met als finishing touch wat peterselie op het uiteinde. Ontzettend lekker en helemaal niet moeilijk om zelf klaar te maken. Serveer het boomstammetje met stamppot en smullen maar.
Boomstam kopen
Richard Wigink Holten levert zelfklovende (particuliere) grootverbruikers rondhout in uiteenlopende houtsoorten en maten. Een boomstam kopen doe je dus altijd bij Wigink.
Stamhout verkoop
Het leveren van stamhout, op ongeveer 5 meter lengte, gaat per ton en kost €70,00 excl. 9% BTW.
Een kuub droog, losgestort hout kost ongeveer 90 euro. Een kuub droog gestapeld hout, wat ongeveer twee keer zoveel is, kost circa 200 euro.
Hoe Boomstammetjes bewaren
Vlees dat gekocht is, kun je in dezelfde verpakking een dag of twee bewaren. Is het vlees gebakken, dan kun je het nog maximaal twee dagen in de koelkast bewaren. Wel goed afgedekt natuurlijk. Zowel rauw als gebakken boomstammetjes kun je ook invriezen.
De boomstammetjes van de Jumbo gaan goed in de airfryer. Lekker krokant en de dag erna heerlijk in plakjes op brood. Een boomstam is gepaneerd gehakt met kaas erin. Zonder opwarmen deed ik ze zo'n 12 minuten op 180 graden.
Onder het wateren van hout wordt verstaan het gedurende langere tijd, gewoonlijk negen maanden tot drie jaar, bewaren van vers gekapte, ongezaagde boomstammen in water. Dit met als doel de verwerkbaarheid en de duurzaamheid van het hout te verbeteren en het werken van hout na droging te verminderen.
Openhaardhout wordt zogenaamd “droog” genoemd als het vochtigheidspercentage onder de 20% is. Vanaf dit moment is het haardhout droog genoeg om direct te kunnen stoken. Als het vochtigheidspercentage meer dat 20/25% is, dient u het openhaardhout nog langer te laten drogen.
Beuk en eiken zijn super voor uw pizzaoven, mits ze op de juiste manier gebruikt worden. Eik houdt lang warmte vast en is ideaal om de houtoven op temperatuur te krijgen en de beuk om op te koken/bakken.
De boom is immers eigendom van de buren. De wet heeft daar een duidelijk antwoord op geformuleerd en bepaalt dat u doorgeschoten boomwortels verwijderen mag in uw tuin. De buren hoeft u dus niet eerst schriftelijk aan te manen wanneer u overlast hebt van wortels van planten en bomen van de buren.
Voor de meeste bomen kun je uitgaan van ongeveer 100-150 euro per stuk voor het stobbenfrezen. Bij grote bomen kan dit bedrag oplopen naar een paar honderd euro. Is het niet mogelijk om een stobbenfrees bij de boom te krijgen? Dan is de stronk uitgraven de enige optie.
Enerzijds omdat ze behoorlijk wat vet bevatten en anderzijds omdat er bij snelle verwarming op hoge temperatuur een korst ontstaat met zachte binnenkant. Om deze krokante korst na te bootsen met enkel hete lucht krijgen de frieten vooraf een coating. Deze bestaat uit een dunne laag water en zetmeel.
Zo gezond is een airfryer
Een airfryer is niet zo ongezond als veel mensen denken. Dat begint natuurlijk al bij de manier van bakken. Bakken met hete lucht is heel gezond, omdat er helemaal geen stoffen toegevoegd worden aan het eten. Dat gebeurt wel als je frituurt, dan voeg je namelijk heel veel vet aan het eten toe.
Kun je diverse snacks tegelijk bereiden in je airfryer? Natuurlijk kan dat. Zolang je maar je mand niet over de maximale rand vult. Je kan dus prima friet, kroketten, frikandellen, bamischijven, kipcorns en andere snacks tegelijk airfryen.
Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk. Micro-organismen blijven echter wel leven in de vriezer en bij ontdooien groeien ze verder. Je kunt een bedorven levensmiddel dus niet 'redden' door invriezen.
Gehakt kun je 2 maanden bewaren in de vriezer. Gehakt bewaar je na ontdooien, of als het vers gekocht is van de slager of supermarkt, het beste in de koelkast. Dan blijft het één tot twee dagen goed. Let bij gekocht gehakt ook vooral op de houdbaarheidsdatum.
Bij vlees invriezen geldt: hoe groter het stuk, hoe langer het goed blijft. Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden. Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden.
In tegenstelling tot het stoken van gas kan een houtkachel 100% besparen, aangezien deze CO2-neutraal kunnen zijn. Op jouw energierekening is een besparing van wel 50% mogelijk. Jaarlijks begint men vaak met dezelfde missie, namelijk het besparen op de gaskosten.
Hoe lang je met één kuub haardhout doet, hangt weer af van hoe vaak je de houtkachel gebruikt. Als het winter is, maak je vaker van de kachel gebruik dan in de lente. Als de winter heel streng is, stook je meer. Als je de houtkachel ook ter recreatie gebruikt, ben je natuurlijk wat duurder uit.
Het is iets wat lastig te verkrijgen is, maar vaak kan een hovenier u voorzien van gratis openhaardhout. Zij zagen dagelijks bomen om, zijn met het opruimen lang bezig en zijn hierdoor erg blij om het aan anderen te geven. Een andere mogelijkheid is eventueel om een goedkope partij op te kopen bij een lokale houtboer.