Parkeert iemand voor je poort, dan begaat die een verkeersovertreding van de eerste graad. De bestuurder van de wagen riskeert dan ook een boete. Staat er een wagen voor je poort, dan kan je de politie bellen.
Wat kunt u doen indien een voertuig dat zich op de openbare weg bevindt de toegang tot uw garage of oprit blokkeert? Aangezien het een overtreding is op de wegcode, zult u een beroep moeten doen op de politie opdat ze ter plaatse komt, de situatie opmeet en een proces-verbaal opstelt.
Mocht er dus iemand op je privéterrein staan en je hebt niet aangegeven dat het om eigen grond gaat, dan mag zo'n auto blijven staan. De politie bellen of de auto weg laten slepen heeft ook niet veel zin, want de parkeerder is gewoon rechtsgeldig.
Of u uw auto mag parkeren op een oprit, hangt af van de verkeerssituatie. Soms is een oprit onderdeel van de openbare weg, bijvoorbeeld als de oprit over een stoep loopt. De oprit wordt dan niet beschouwd als 'eigen terrein' en u mag uw auto daar niet parkeren.
In principe kan de auto weggesleept worden. Echter, van een overtreding van de Wegenverkeerswet is pas sprake als bijvoorbeeld buiten parkeervakken of op de stoep geparkeerd wordt.
Als u dus een parkeerplaats koopt die gelegen is op een stuk grond dat al 30 jaar openbaar is, is het technisch gezien dus openbare weg en mag iedereen er parkeren. Een bordje neerzetten met de tekst 'eigen terrein' verandert hier strikt genomen niets aan.
Wegslepen auto door mechanische storing
Dan moet je je auto laten wegslepen door een pechhulpdienst of een schakelbedrijf. Dit kost rond de 250 euro en wordt niet vergoed door de autoverzekering. Ben je lid van een pechhulpdienst, dan dekken zij de kosten.
Op welke afstand? In het verkeersreglement staat niets over de afstand. In principe mag je dus tot helemaal tegen de garage parkeren. Maar wanneer duidelijk is dat je het in- en uitrijden daardoor zal hinderen (b.v. in een smalle straat, of omdat de inrij zeer smal is), dan kan je maar beter enige afstand houden.
Een boete voor parkeren op uw eigen terrein, of de buurman die parkeert op uw parkeerplaats? Het is allemaal mogelijk als u niet oppast. Particulier eigendom kan openbaar zijn en op privéterrein kunnen gewone verkeersregels gelden!
Een oprit als onderdeel van een woonkavel is als uitrit aangesloten op de openbare weg. De oprit zelf valt niet onder de openbare weg. Verkeer dat de oprit verlaat dient dus voorrang te verlenen aan het verkeer op de weg waaraan de oprit is aangesloten.
Auto laten wegslepen
de stoep blokkeert. andere geparkeerde auto's blokkeert. op een parkeerplaats staat die is gereserveerd voor iemand anders, bijvoorbeeld met een Tijdelijke verkeersmaatregel (TVM). op een gehandicaptenparkeerplaats staat.
U mag uw voertuig niet parkeren voor een inrit of een uitrit. Houd altijd rekening met ander verkeer als u parkeert. Parkeer niet (half) op de stoep. Als u een parkeerplek verlaat, laat dan het overige verkeer voorgaan.
Die auto mag er net zo lang staan als de eigenaar dat wil.
Veel mensen zullen niet eens weten wat een uitritconstructie eigenlijk is, al komen ze er dagelijks over. En dat betekent nogal wat: volgens de verkeersregels in Nederland moet iedereen die een uitrit verlaat al het kruisende verkeer voorrang verlenen, zelfs voetgangers.
Een parkeerterrein is nu eenmaal geen 'doorgaande weg', maar heeft een beperkte bestemming en daardoor is er sprake van een uitrit. En bestuurders die uit een uitrit komen, hebben nooit voorrang.
Dit verschilt van gemeente tot gemeente. Raadpleeg de APV van de gemeente, want daarin staan wellicht een aantal regels. In sommige gemeenten is er een totaalverbod voor lange caravans, maar in de meeste gemeenten geldt dat ze maximaal drie dagen op de openbare weg mogen worden geplaatst.
Tenzij er zwaargewonden zijn of er vluchtmisdrijf werd gepleegd. Je bevindt je immers op een privéparking en niet op de openbare weg. De politie kan noch een boete uitschrijven (behalve in bovenvermeld geval) noch je voertuig laten wegtakelen.
Een eigen terrein is doorgaans niet begaanbaar voor het openbaar verkeer. De Wegenverkeerswet is hier daarom niet van toepassing. Op het terrein moet dan wel duidelijk zichtbaar zijn aangegeven dat het om een eigen terrein gaat door middel van een bordje met de tekst 'verboden toegang voor onbevoegden'.
Met het plaatsen van een bordje 'privéterrein' of 'Verboden toegang art. … ', wordt geen enkele beperking op het gebruik van parkeerplaatsen aangebracht. Voor een ieder zijn de parkeerplaatsen toegankelijk. De toegang moet op een andere wijze worden belemmerd, bijvoorbeeld door slagbomen of parkeerbeugels.
Wanneer is er sprake van gevaar of hinder bij parkeren? Een voertuig zodanig op de weg laten staan dat gevaar of hinder wordt of kan worden veroorzaakt of verkeer in gevaar wordt gebracht of kan worden gebracht. Daarbij kan het gaan om gevaar voor personen en goederen.
Een uitrit is een uitgang naar een gebouw of een besloten erf. Een uitgang, door middel van een verlaagd trottoir of een verlaagde trottoirband, vormt eveneens een uitrit.
8 uur binnen de bebouwde kom:
Binnen de bebouwde kom is het verboden op de openbare weg auto's, slepen en aanhangwagens met een maximale toegelaten massa van meer dan 7,5 ton langer dan acht uur na elkaar te laten parkeren. Dit verbod geldt niet op de plaatsen waar het verkeersbord E9a, E9c of E9d is aangebracht.
Sleepkosten doordat je in de modder bent blijven steken met je auto, moet je zelf betalen. Geen enkele autoverzekering vergoedt dit. Ook pechhulpdiensten helpen je niet. Zij zijn er voor storingen en mankementen aan je auto.
Immers: foutparkeren is verboden en de politie is bevoegd handhavend op te treden. In principe kan de auto weggesleept worden. Echter, van een overtreding van de Wegenverkeerswet is pas sprake als bijvoorbeeld buiten parkeervakken of op de stoep geparkeerd wordt.
Helpt de Wegenwacht ook als je geen lid bent? Als je geen lid bent van de ANWB/Wegenwacht dan kun je toch bellen. Je kunt nu direct lid worden. Dit is alleen wel een stuk duurder dan een gewoon Wegenwacht lidmaatschap.