Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken.
Sommige groenten kan je beter niet te vaak opwarmen. Bladgroenten zoals sla, spinazie en andijvie bevatten een hoge concentratie nitraat en dat kan omgezet worden in nitriet.
Bimi (een nieuw ontwikkelde groente uit broccoli, ook wel tenderstem genoemd), broccoli en spruiten zijn goede leveranciers van glucosinolaten. Er zijn sterke aanwijzingen dat deze groep van stoffen de kans op diverse kankers kunnen verminderen.
Rood vlees past in een gezond voedingspatroon, maar eet het met mate. Te veel rood vlees verhoogt de kans op dikkedarmkanker. Bewerkt vlees kun je beter niet eten, omdat er geen veilige hoeveelheid is waarbij je het risico op dikkedarmkanker niet verhoogt.
Bij kanker is het drinken van genoeg vocht extra belangrijk. Chemotherapie is vaak schadelijk voor de nieren, door voldoende te drinken bescherm je je nieren. Ook is het extra belangrijk genoeg te drinken als je een drain, fistel of ileostoma hebt of last hebt van braken of diarree.
Schadelijke stoffen in eten, drinken en producten
Sommige stoffen die je binnenkrijgt via eten, drinken of andere producten zijn slecht voor je gezondheid. En maken je kans op kanker groter. Denk aan bestrijdingsmiddelen, microplastics en stoffen van een pan met een anti-aanbaklaag (PFAS).
Het grootste risico op kanker komt door roken en meeroken. Tabaksproducten en de tabaksrook bevatten stoffen die schadelijk zijn voor het DNA in de cellen. Fouten in het DNA kunnen ertoe leiden dat een cel ontspoort en dat er kanker ontstaat.
Yoghurt is een bekende weldoener voor je darmen. Het bevat goede bacteriën zoals de lactobacillus bulgaricus en de streptococcus thermophilis, die bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Kies wel voor natuuryoghurt en vermijd de varianten met toegevoegde suiker of magere versies.
Vezels stimuleren de werking van de darm, en zorgen voor een makkelijke stoelgang. In de volgende voedingsmiddelen zitten veel vezels: groente, fruit, peulvruchten, volkorenbrood, aardappelen, volkorenpasta en zilvervliesrijst.
Volkoren graanproducten, noten, zaden, peulvruchten, groente en fruit bevatten flink wat goede vezels. Zij voeden je darmflora en zorgen voor een diverse hoeveelheid darmbacteriën. Geef ze dus maar een prominente plaats op je bord.
Darmkanker kan verschillende klachten geven, zoals een veranderde ontlasting of bloed in de ontlasting. Om vast te stellen of u darmkanker heeft, krijgt u een kijkonderzoek in de darm (coloscopie). Er wordt ook een stukje weefsel weggehaald en onderzocht. Ziet de arts poliepen, dan haalt hij die ook weg.
Niet iedereen met darmkanker heeft pijn. De pijn kan meerdere oorzaken hebben: pijn door de tumor zelf, als de tumor ergens tegenaan drukt in het lichaam. buikpijn of buikkramp als de tumor zorgt voor verstopping.
Vaak kunt u het bloed niet met het blote oog zien. Vooral wanneer de tumor al aan het begin van de dikke darm zit. Uw ontlasting kan door het bloed heel donker van kleur zijn, bijna zwart.Soms is het bloed juist helderrood van kleur.
De invloed van suiker op kankercellen bestaat uit twee stappen: De stofwisseling breekt suikermoleculen in gistcellen af tot een bepaald eiwit. Dat specifieke eiwit stimuleert de groei van de kankercellen.
Bij doelgerichte therapie krijgt u medicijnen om kankercellen te doden of de groei ervan te remmen. Deze medicijnen richten zich op specifieke eigenschappen van kankercellen. Dit doen ze door de werking van bepaalde eiwitten van de kankercel te blokkeren.
Je kunt niet vermijden dat je mogelijk kanker krijgt, maar je kunt wel een en ander doen om het risico op de ziekte te verkleinen. Niet roken, je alcoholconsumptie matigen, gezond eten en bewegen, verstandig omgaan met de zon en met (mogelijk) kankerverwekkende stoffen.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.