In Azië gebruiken ze bamboe al eeuwenlang om veel verschillende gebruiksvoorwerpen van te maken, zoals kommetjes, eetstokjes, meubels, vloeren, muziekinstrumenten en speelgoed. De stevigheid van bamboe maakt het zelfs mogelijk om er huizen mee te bouwen. Bamboe is goed te verwerken tot plaatmateriaal.
Bamboe is gezond
En bamboescheuten bevatten minder suikers dan de meeste fruit en groenten. Ze zijn helaas arm aan vezels, en bestaan voor 91% uit water. Toch is het aan te raden standaard een blik bamboe bij je curry te kieperen, ook omdat de smaak er zo lekker intrekt.
“Bamboe is brandbaar, maar de calorische waarde is vrij laag, dit omdat bamboe geen kern heeft en dus hol is. Dus u zal zeer veel bamboe nodig hebben om uw huis warm te stoken met bamboehout. Snelgroeiende inheemse bomen zijn het beste alternatief wanneer u toch voor een boom kiest, bijvoorbeeld de takken van een wilg.
Bamboe matten op rol zijn speciaal ontwikkeld voor het bekleden van muren en wanden. Ze kunnen zowel binnen als buiten gebruikt worden en zijn zeer eenvoudig tegen een muur te schroeven. Deze bamboe rollen zijn 250 breed bij 250 cm hoog en zijn beschikbaar in de donkerbruine en naturel kleur.
Een veelgebruikt middel om bamboe te verdelgen is glyfosfaat, een zwaar chemisch middel, of zoutzuur of Roundup. Een groot voordeel van een chemisch middel is dat het een snelle manier is, maar dat wil niet zeggen dat het ook effectief is. De bamboe wordt verzwakt, maar sterft niet per se af.
Bamboe heeft van origine maar een levensduur van minder dan 2 jaar. Het verduurzamen van bamboe na de oogst heeft een erg grote impact op de duurzaamheid en levensduur ervan. De grote hoeveelheid zetmeel die aanwezig is in bamboe maakt het een aantrekkelijke plek voor schimmels, termieten en ander ongedierte.
Bamboe planten zijn niet giftig voor mensen, katten, honden of andere huisdieren. Je kan de plant dus zonder problemen neerzetten.
De meeste eetbare en smakelijke bamboescheuten zijn afkomstig van de 'phyllostachys' bamboe. Zoals we al eerder vertelde zijn alleen bamboescheuten (ook wel bamboe spruiten genoemd) eetbaar van de bamboeplant. Dit zijn de 'uitlopers' van de bamboe plant. Je kunt dus alleen deze scheuten van de bamboe eten.
Bamboe is de kampioen onder de luchtzuiverende planten. Deze plant verwijdert een veelvoorkomende luchtvervuiler, formaldehyde, en is een van de weinige luchtzuiveraars die veilig is voor kinderen en huisdieren (niet giftig als ervan wordt gegeten).
Bamboe is duurder dan andere materialen, zoals plastic en hout. Dat komt omdat er meer grondstoffen nodig zijn om er producten van te maken, en omdat het een nieuwer materiaal is, waardoor er nog minder leveranciers zijn.
Als je de bittervrije variaties kweekt, kun je ze rauw eten. Bij de andere soorten kook of stoom je de scheuten 15 tot 30 minuten. Eet de scheuten in bijvoorbeeld wokgerechten of loempia's. Zelfs in pastagerechten en zomersalades zijn ze heerlijk!
Gebruik door de mens
De gekookte, jonge stengels zijn in de culinaire wereld bekend, als bamboescheuten. En bamboe wordt wereldwijd veel als sierplant gebruikt.
Bamboe is een grassoort dat wintergroen blijft.Hij geeft het vakantiegevoel terug en met het ruisende blad in de wind komt u weer helemaal tot rust in de tuin of op een dakterras. Dit grassoort is toepasbaar voor vele toepassingen in de tuin, zoals bijvoorbeeld als haagplant, of als mooie solitair.
Bamboe bevat namelijk een stof waardoor ze van nature bestand zijn tegen plagen en schimmels. Handig. Tenslotte absorbeert bamboe meer koolstofdioxide en produceert de plant zo'n 30 tot 35 procent meer zuurstof dan andere bomen.
2 – Hygiënisch
Dit heeft een groot voordeel uit hygiënisch oogpunt aangezien de meeste bacteriën zich in de groeven nestelen. Daarnaast heeft bamboe van zichzelf ook een soort anti bacteriële werking wat inhoudt dat het bacteriën als het ware afstoot.
Nadelen van een bamboevloer
Geen hoge vochtbestendigheid: bamboe is minder goed bestand tegen vocht. Het is dus niet ideaal om ze in natte ruimtes te plaatsen. Niet kleurvast: bamboe is vrij gevoelig aan direct zonlicht waardoor het kan verkleuren.
Het Voedingscentrum waarschuwt nu: gebruik bamboeservies niet, en melamine bij kinderen alleen voor koud of lauw eten of drinken. Servies dat als 'bamboe' wordt verkocht, bestaat vaak uit melamine-kunststof waar bamboe- of maïsvezels aan zijn toegevoegd. Dat geldt ook voor 'bamboe'-koffiebekers.
Maak gebruik van een onkruidbestrijder die glyfosaat bevat en besproei/behandel de bamboe bij droog weer. De meest efficiënte manier van behandelen is door de bamboe in het voorjaar volledig met de grond gelijk te snoeien. Vervolgens laat u de scheutjes uitlopen tot ze minstens 5 blaadjes hebben.
Bamboe is supersterk en overleeft alles
Deze grassoort schiet dus als een malle uit de grond en omdat de plant zo snel groeit wordt het ook weleens als onkruid gezien. Bamboe is een hardnekkige plant die zich niet zomaar laat stukmaken.
De panda was vroeger een echte vleeseter, maar eet nu alleen maar bamboe. Waarom de panda alleen maar bamboe eet kan zo zijn, omdat bamboe het hele jaar door te vinden is. De panda kauwt de hele dag door op bamboe. Hij wordt niet voor niks ook wel bamboebeer genoemd.
Bamboe producten in huis
Indien gewenst zou u naar eigen smaak de bamboe kunnen voorzien van een transparante lak laag om meer glans te krijgen. Voor een speciaal effect kan u ook een gekleurde transparante beits, whitewash verf of andere gekleurde lak opbrengen.
Wanneer snoei je een bamboe? In principe kun je het hele jaar door snoeien, maar wil je de groei stimuleren, snoei dan alleen in de zomer of van okt-jan. Dan ligt de aanmaak van jonge scheuten namelijk stil en zijn de nieuwe scheuten voldoende uitgehard om ze niet teveel schade toe te brengen.
Bamboe houdt niet van droogte. Zorg dus wanneer het een wat drogere periode is, dat je jouw bamboe plant genoeg water geeft. Je kunt het trouwens zien wanneer deze plant dorst heeft. Het blad is geel en bij de fargesia-soort bijvoorbeeld, krult het blad op wanneer hij wel een slokje water kan gebruiken.