Paard en ezel kunnen onder bepaalde omstandigheden met elkaar paren en hun nakomelingen heten bij een kruising tussen een ezelhengst en een paardenmerrie een muildier. Wanneer het gaat om een kruising tussen een paardenhengst en een ezelmerrie, wordt gesproken over een muilezel.
De uiterlijke kenmerken van een muildier zijn een vermenging van die van paard en ezel. Meestal heeft de hybride meer kenmerken geërfd van de moeder dan van de vader. Zo lijkt een muilezel meer op de ezelin dan op de paardenhengst. Zowel muildieren als muilezels hebben een staart die lijkt op die van een paard.
Een muildier heeft het lichaam van een paard en de ledematen van een ezel. De oren zijn groter dan die van een paard maar kleiner dan die van een ezel. Een muilezel heeft het lichaam van een ezel en de ledematen van een paard. De oren van een muilezel zijn kleiner dan de oren van een muildier.
Het muildier en de muilezel zijn bij ons wel de bekendste. De Zebroids zijn de paardenhybride met één zebra als ouder. De Zorse is de meest voorkomende. Die van de paarden-merrie en zebra-hengst.
De zorse is een kruising tussen een paard en een zebra. De naam komt van het Engelse horse (paard) en zebra. Een kruising tussen een zebra en een paard is meestal helemaal gestreept, maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Zo beschikt de dierentuin Holte-Stukenbrock in Duitsland over Eclyse.
Een kruising tussen een ezel en een paard wordt ook wel een muildier of muilezel genoemd. Deze kruising ontstaat ofwel wanneer een paardenmerrie en een ezelshengst ofwel een paardenhengst en een ezelmerrie met elkaar paren. Soms gebeurt dit opzettelijk tijdens het fokken.
De ezel (Equus africanus asinus)
Zij zijn onder andere minder gehoorzaam dan paarden. Dit komt omdat ezels intelligenter en hierdoor voorzichtiger zijn. Hiernaast is zowel de ademhaling als de hartslag bij ezels sneller dan die van paarden. Ezels zijn tevens sterker dan paarden met dezelfde omvang.
Mannelijke ezels heten ezelhengsten. Vrouwelijke ezels ezelinnen. Jongen van ezels heten ezelsveulens. Een kruising tussen ezelhengst en paardenmerrie wordt muildier genoemd, die tussen ezelin en paardenhengst heet een muilezel.
De ezel is heel sterk en wordt dan ook vaak als lastdier gebruikt, een dier dat spullen moet dragen. Doordat ezels niet snel struikelen en heel goed over rotsen kunnen lopen zijn ze ideaal voor de wijngaarden. De ezels kunnen makkelijk tussen de wijnranken doorlopen.
Door de jaren heen waren ezels en muildieren met periodes wel en niet toegestaan in de sport in de Verenigde Staten. In 2004 werden regels ingevoerd die muilezels toestaan om mee te doen met dressuurwedstrijden, met uitzondering van kampioenschappen en selecties.
Paarden en ezels zijn genetisch nauw aan elkaar verwant. Ze behoren beide tot de familie van de paardachtigen (equidae) en het geslacht equus, de familie van onevenhoevige zoogdieren, en verschillen slechts twee chromosomen van elkaar.
Muildieren en muilezels hebben dus 32+31 = 63 chromosomen in totaal. Dit is een groot probleem, want om zich voort te planten mogen de zaadcellen of eicellen van deze dieren maar juist de helft van het normale aantal chromosomen bevatten.
Er ontstaat uit deze kruising ook een kind (muilezel, of muildier). De muilezel, of het muildier kan zichzelf echter niet voortplanten. Uit een kruising tussen een paard en een ezel ontstaan onvruchtbare jongen. Paard en ezel zijn dus twee verschillende soorten.
Trekdieren. Voorbeelden van dieren die door domesticatie als trekdier gebruikt kunnen worden zijn: het paard (voor mennen met koetsen of het beoefenen van de mensport)
Een ezel is een aanvalsdier, hij kan zelfs een wolf aan! Daardoor kun je aan ezels vaak ook wat moeilijker zien of ze pijn hebben: ze zijn op dat vlak ook wat meer stoïcijns dan paarden. Dat wil dus niet zeggen dat ze geen pijn hebben, ze reageren er gewoon wat minder op.
Een ezel bijt meestal om aandacht te krijgen, om bij zijn eigenaar/verzorger in de smaak te vallen of om met hem of haar om de leiderspositie te vechten. Geweld, zoals aan de oren trekken en de lippen draaien, is niet het goede antwoord op dit gedrag.
Door te balken geeft de ezel aan wat voor status hij of zij heeft in de groep. Op die manier blijft de samenhang van de groep gehandhaafd. In het wild balken veelal de dominante ezels, ook wel hengsten genoemd. Merries en veulens balken een stuk minder, tenzij de merries hengstig zijn.
Het is beter om de dieren zich pas te laten voortplanten vanaf ze drie jaar zijn, zodat ze de tijd krijgen om uit te groeien. Ezels zijn volgroeid op vijf à zes jaar. Ezelinnen kunnen het hele jaar vruchtbaar of hengstig worden, maar in de winter is het minder duidelijk. Om de drie weken zijn ze hengstig.
Bij de meeste kleinschalige paardenhouders vinden de dekkingen van de merries plaats op de natuurlijke manier, dus via dekking door de hengst, maar ook kunstmatige inseminatie is een mogelijkheid. Paarden hebben een draagtijd van 11 maanden en brengen over het algemeen één veulen ter wereld.
Ezels verschenen ongeveer 6000 jaar geleden voor het eerst. In Noord-Afrika werden ezels 6000 jaar geleden al voor het eerst gehouden door mensen. Dit deed men in die tijd vanwege de melk en het vlees van de ezel. Ongeveer 2000 jaar geleden werden ezels voor het eerst gebruikt als trekdieren.
De dromedaris heeft één bult op de rug en de kameel heeft twee bulten. Daarnaast heeft een kameel langer haar, kortere poten en is hij dikker dan de dromedaris. Ook komen ze elk uit een ander leefgebied.
Wat is 'hybride'?
Een hybride, bastaard of kruising is het resultaat van seksuele voortplanting van twee verschillende types planten of dieren. De ouders van de kruising moeten herkenbare eenheden zijn zoals twee erkende soorten of ondersoorten. Vaak zijn de nakomelingen van de twee niet vruchtbaar.
Het probleem met hybride vogels kweken is dat je niet zomaar wat vogelsoorten bij elkaar kunt zetten. De kans dat deze zich voortplanten is vrij klein. Wil je hybriden vogels kweken dan moeten ze nauw aan elkaar verwant zijn. Dit betekent dat je een kip niet met een kanarie kunt kruisen.