De kosten voor een gebitsreiniging bij honden liggen ongeveer tussen de €70 en de €200. Het bedrag is afhankelijk van welke gebitsproblemen een hond heeft en of een hond wel of niet onder narcose gaat. Vaak hebben honden problemen met het gebit. Vanaf dat ze een jaar of twee zijn treden er complicaties op.
Het tandsteen verwijderen en polijsten onder narcose inclusief narcosebegeleiding, pijnstilling etc. kost bij de meeste dierenartsen tussen de 70 en 100 euro.
Een gebitsbehandeling wordt vaak onder narcose uitgevoerd. Deze kosten zijn heel vaak niet inbegrepen en kosten gemiddeld wel rond de 65 euro. Daarnaast wordt er bij oudere honden, die meer risico lopen, aangeraden om eerst een bloedonderzoek te laten uitvoeren.
Heeft uw hond of kat last van (veel) tandsteen? Dan is het advies van de dierenarts om een gebitsreiniging uit te laten voeren. Zo voorkomt u bij uw hond of kat verdere schade aan de tand of andere vervelende gebitsproblemen.
Niet zo vaak als bij onszelf: wanneer de hond geen gebitsproblemen heeft, is 2 tot 3 keer per week poetsen voldoende. Wanneer er gebitsproblemen spelen is het belangrijk met uw dierenarts te overleggen hoe vaak de tanden van uw hond gepoetst moeten worden.
Wat doen tegen parodontitis en een slecht gebit.
Als je hond eenmaal te maken krijgt met parodontitis doe je er verstandig aan je naar de dierenarts te begeven. Hij zal beoordelen of een gebitsreiniging noodzakelijk is. Als het gebit eenmaal gesaneerd is zal de arts je adviseren te gaan tandenpoetsen.
Wanneer tandplak dagelijks verwijderd wordt (door middel van tandenpoetsen), zal er geen tandsteen en tandvleesontsteking ontstaan. Als uw hond eenmaal last heeft van tandsteen en/of beginnende tandvleesontstekingen in de bek, is een gebitsreiniging door de dierenarts nodig.
Je kunt de tanden makkelijk poetsen met speciale tandenborstels, tandpasta's en zelfs mondwater voor honden! Poets de tanden van je hond 2 tot 3 keer per week.
Gebitsproblemen vormen één van de meest belangrijke oorzaken van stank uit de bek. Met name tandvleesontsteking (gingivitis), tandsteen en rotte kiezen zorgen voor een behoorlijk onfrisse geur. Soms spelen woekeringen van tandvlees (mede) een rol.
Symptomen van kiespijn die we kunnen waarnemen zijn: overmatig kwijlen, voedsel weigeren, aan één kant van de bek kauwen, niet meer willen kluiven of met stokken spelen.
Het is aan te raden om regelmatig naar de hondentandarts te gaan. Deze bekijkt de conditie van het gebit. Wanneer de hond uit zijn bek stinkt of wanneer het tandvlees bij aanraking bloedt dan is het zeker aan te raden om de honden tandarts te bezoeken.
Het tandvlees van een hond moet roze van kleur zijn. Als het tandvlees niet roze is, zou dat erop kunnen wijzen dat de hond een probleem heeft. Bleek tandvlees doet zich meestal voor wanneer je hond bloed verliest of een probleem heeft met de aanmaak van rode bloedlichaampjes.
Na een roesje of narcose is het normaal dat uw huisdier dezelfde dag nog wat suf blijft. Ook kunnen sommige dieren misselijk zijn en weinig eetlust hebben. De dag erna hoort hij weer grotendeels opgeknapt te zijn. Houdt uw huisdier in een rustige, comfortabele omgeving waar het niet te koud is.
Hondjes met hoofdpijn knijpen vaak met hun ogen, of krabben alsmaar aan hun oor. Het kan zijn dat ze niet geaaid willen worden en bij aanraking snel bijten. Geen wonder bij zoveel pijn! De symptomen kunnen zo vaag zijn dat een baasje niet merkt dat zijn hondje pijn lijdt.
Hoe ziet een gezond gebit bij een hond eruit? Kijk regelmatig goed in de bek van je viervoeter. Check of de tanden nog mooi schoon en wit zijn, je geen tandsteen ziet, het tandvlees mooi roze is en er geen loszittende tanden of kiezen zitten.
Speciale honden-tandenborstels.
Er bestaat ook tandpasta speciaal voor honden. Hier zitten geen schadelijke ingrediënten in. Echter, met een tandenborstel of gaasje zonder tandpasta en kauwbotten wordt het gebit vaak al voldoende schoon. Poets de tanden van je hond nooit met tandpasta die voor mensen is gemaakt.
Het korte antwoord is "nee". Hoewel je tandplak thuis gemakkelijk zelf kunt verwijderen, kan zelf tandsteen verwijderen leiden tot ernstige verwondingen. Dit is dus een taak voor je tandarts.
Als er eenmaal tandsteen is gevormd, kan dit weggehaald worden door een mondhygiënist, preventieassistent of tandarts. Tandsteen verwijderen kan op twee manieren: met behulp van een haakje – waarbij het tandsteen wordt weggekrabd – of met een apparaat dat ultrasone trillingen geeft.
Leeftijd. Pups hebben in het algemeen een slechter ontwikkeld ontgiftingsvermogen dan volwassen honden. De narcose kan hierdoor langer doorwerken. Bij hele oude honden kunnen allerlei lichaamsfuncties minder goed zijn (hart, lever, nier) die weer van invloed kunnen zijn op de effect van de narcose.
Net zoals wij poetsen honden best elke dag hun tanden voor een gezond gebit. Eén stick per dag helpt komaf maken met de bacteriën die tandplak maken en omzetten in tandsteen. Er is nog een plus: zo'n dagelijkse routine is ook een geweldige manier om de band met je hond te versterken.
IS DE BEHANDELING PIJNLIJK? Het meten van de pockets en het reinigen van de tanden en kiezen kan gevoelig zijn. U kunt daarom kiezen voor een verdoving. Onze zorgverleners nemen uitgebreid de tijd om de behandeling zo comfortabel mogelijk te laten verlopen.