Voor u de kluis ergens vastzet, is het zaak om te bepalen wat de meest geschikte locatie is. Doorgaans is de beste plek (zowel thuis als op kantoor) een ruimte die voor u gemakkelijk toegankelijk is, maar die niet direct opvalt. Een kluis heeft alleen nut als u hem structureel gebruikt.
De voornaamste reden waarom men een kluis heeft, is dus om spullen veilig in op te bergen tegen inbraak en/of brand. Als u spullen veilig opbergt als u niet thuis bent of zelfs op vakantie bent geeft dit een veel prettiger gevoel dan als dit allemaal los in huis ligt.
Maak er een aantrekkelijk item van door de kluis in een knalkleur te bestellen of te schilderen. Met een mooie lijst er omheen is het net een schilderij. Kantel de kluis eens, zodat de opening naar boven wijst. Creëer hiervoor een muurtje of maak gebruik van een nis.
Chemische ankers zijn doorgaans de sterkste methode voor het verankeren van een kluis. Hiervoor boor je verankeringsgaten in de vloer of de muur, die je vervolgens opvult met een speciaal middel: "chemische twee componentenemulsie". Voordat dit uithardt, steek je pennen door de kluis in de geboorde gaten.
Kosten kluisje
Niet alleen qua verzekeringen, ook wat betreft de kosten van een kluisje huren, zitten er flinke verschillen tussen banken. De huurprijs van een kluis bij ING begint vanaf € 16,75 per kwartaal. Wil je een grotere kluis, dan kan de prijs oplopen tot € 107,25 per kwartaal.
Voorheen kon u een bankkluis huren bij banken als de Rabobank, ABN AMRO, ING of SNS bank. Tegenwoordig hebben de modernste bankfilialen geen kluis meer, waardoor zij het product “kluisverhuur” niet meer aanbieden. Stopt een bank met de verhuur van bankkluizen dan wijzen zij u meestal op De Nederlandse Kluis.
De prijs van een kluis is afhankelijk van de grootte. Bij KBC bedraagt de huurprijs van de kleinste kluis 45 euro per jaar, bij BNP Paribas Fortis 48,93 euro en bij Belfius 54 euro terwijl dat een paar jaar geleden nog 39 euro was. Een standaardkluis huren bij ING kost 67 euro per jaar.
De meest effectieve manier om de kluis te verankeren is door deze aan een betonnen vloer of muur te bevestigen. Beton is namelijk het meest geschikte materiaal als u wilt voorkomen dat mensen er met uw kluis vandoor gaan.
Niet elke kluis is zowel inbraakwerend als brandwerend. Een enkelwandige kluis biedt bijvoorbeeld geen bescherming tegen brand, terwijl een dubbelwandige kluis vaak voorzien wordt van brandwerend isolatiemateriaal.
Er bestaan drie soorten kluizen. Kluizen die beschermen tegen diefstal en/of ongewenste nieuwsgierigheid (braak werende kluizen), tegen hitte (brandwerende kluizen en safes), en tegen beiden (braak- en brandwerende kluizen).
Zorg dan dat je kiest voor een brandwerende kluis. Deze kluizen bieden jouw schriftelijke documenten tot wel 1 uur bescherming bij een brand. Er zijn verschillende normen voor brandwerende kluizen: DIN 4102, EN 15659 LFS30P en EN 15659 LFS60P. Deze verschillende normen hebben een verschillende beschermingsduur.
Bankkluis aanbod van banken
Ook Rabobank en ABN AMRO stoppen met de verhuur van bankkluisjes. Dit heeft als gevolg dat u in Nederland bij de banken uw kostbaarheden niet meer veilig kan opslaan.
In principe is de volledige inhoud van een kluis bij elke bank verzekerd tegen diefstal, brand en waterschade.
ING commercialiseert nu vier types van kluizen. De goedkoopste kost nu 84 euro per jaar en biedt 17 kubieke decimeter (11 cm x 31 cm x 50 cm) opslagruimte. De duurste kost 170 euro voor 60 kubieke decimeter (20 x 60 x 50) opslagruimte.
Een brandwerende kluis is veelal ook waterdicht. Met name bij brandwerende datakluizen mag de vochtigheid voor digitale en data media niet hoger worden dan 85%.
Rabobank merkt al langer dat bij klanten de vraag naar het huren van een kluisje terugloopt. Vandaar dat verschillende lokale Rabobanken al waren begonnen met het afbouwen van de dienst. Nu heeft Rabobank West-Brabant-Noord besloten om er mee te stoppen.
Er zijn verschillende type kluizen te huren bij De Nederlandse Kluis vanaf 9,95 euro per maand. Een volledig overzicht van alle beschikbare formaten bij De Nederlandse Kluis vindt u hier. Het aanbod kan verschillen per vestiging.
in de wet staat: 'Indien de wapenkluis een gewicht van minder dan tweehonderd kilogram heeft, is de kluis deugdelijk verankerd in de vloer of de muur van de ruimte. ' Een kluis zal onder de 200 kg dus deugdelijk verankerd moeten worden, boven de 200 kg is dit dus niet verplicht.
Een chemisch anker hardt uit doordat er een chemische reactie ontstaat tijdens het mengen van de 2 componenten die in de koker zitten. De snelheid van deze reactie wordt, zoals bij alle chemische reacties, beïnvloed door de temperatuur van de ondergrond, de omgeving en het chemisch anker zelf.
In de wet staat kort samengevat omschreven dat een wapenkluis deugdelijk moet zijn, wapens en munitie apart afgesloten moet worden, en de kluis deugdelijk dient te worden verankerd. dit zal volgens de wet dan ook 1 keer per jaar door de politie gecontroleerd worden.