Als voorbeeld: voor een kilo aardappelen krijgt de boer tussen de 3 en 20 cent. De kostprijs ligt tussen 12 en 18 cent per kilo. In de supermarkt betaalt de consument grif tussen de €0,50 en €2,00 voor een kilo aardappelen, ook als die niet geschild en voorgekookt maar onbewerkt zijn.
Wat kost een kilo nieuwe aardappelen? Een kilo (of 1kg) nieuwe aardappelen kost ongeveer $4,50.
De handelsprijs beweegt zich tussen € 25 en € 35 per ton, voor de inkoper een heel aantrekkelijk niveau. Het is geen gebruikelijke gang van zaken dat er zoveel aardappelen richting veehouderij gaan, er is dan ook een grote variatie wat betreft kwaliteit.
Hoeveel weegt een aardappel? Een middelgrote aardappel weegt ca. 85 gram met schil en 70 gram zonder schil.
Nieuwe aardappelen zijn de allereerste aardappelen van het jaar. De aardappelen worden jong geoogst, voordat de suikers worden omgezet in zetmeel. Hierdoor zijn de nieuwe aardappelen vaak kleiner van stuk en hebben een extreem dunne schil.
De allerlekkerste frietjes maak je van bloemige aardappelen. Bintjes, bijvoorbeeld. Dat zijn vrij grote, lange aardappelen die voldoende zetmeel bevatten om je frietjes lekker goudbruin en krokant te maken. Andere rassen die geschikt zijn, zijn Agria, Désirée, Première en Santé.
Tijdens het eerste jaar waarin je aardappels verbouwt, zou een goede opbrengst 25 ton per hectare zijn. Ervaren boeren kunnen na jaren van oefenen opbrengsten behalen van 40 tot 70 ton per hectare. Houd er rekening mee dat 1 ton = 1.000 kg en 1 hectare = 10.000 vierkante meter.
En toch klinkt het zo logisch, hogere prijzen voor de piepers. Aardappeltelers zien hun oogst in de grond verschrompelen. De aardappels blijven klein en dus komen er straks minder kilo's uit de grond. En minder aanbod leidt tot een hogere prijs.
De grootste prijsstijgingen vind je in het pasta-, brood- en zuivelschap. Chocolade, bananen en schoonmaakartikelen worden nauwelijks tot niet duurder. Dat we nu meer betalen voor onze boodschappen, komt volgens de onderzoeker mede door de oorlog in Oekraïne. Ook graan- en arbeidstekorten spelen een rol.
Salaris verkoopmedewerker aardappelen, groente en fruit (agf) supermarkt. Het salaris van een verkoopmedewerker aardappelen, groente en fruit (agf) supermarkt begint bij € 1.725 per maand.
Als je in de supermarkt voor een doosje met tien eieren €2,24 betaalt, gaat er €0,80 naar de boer. Daarvan moet hij alles betalen, zoals het voer, de mest, de elektriciteit, de huisvesting en de arbeid. De overige €1,44 gaat naar de andere schakels in de keten: het transport, het inpakstation en de supermarkt.
Melkprijs FrieslandCampina stijgt naar 38 euro
31-05-2021 - De FrieslandCampina-garantieprijs van juni stijgt met 50 cent per 100 kilo melk ten opzichte van mei en komt daarmee op 38 euro.
Saldo's van veel belangrijke akkerbouw-gewassen zijn gestegen, het saldo van suikerbieten het meest. De meeste belangrijke akkerbouwgewassen leveren financieel meer op dan een paar jaar geleden. Vooral wintertarwe, suikerbieten en consumptieaardappelen leveren de akkerbouwers een hoger saldo op.
De bruto opbrengsten bedroegen in 2020 voor wintertarwe zo'n 9,2 ton per hectare en voor zomertarwe 6,4 ton per hectare. In totaal werd in 2020 bijna een miljoen (953.929) ton tarwe geproduceerd, 17,6% minder dan in 2019.
Op lichtere gronden (zand en lichte zandleem) schommelen de opbrengsten tussen 6 tot 9 ton per hectare, op zwaardere gronden (zwaardere zandleem en leemgrond) varieert dat van 8 ton tot 11 ton per hectare.
De vraag om wel of niet te schillen is nu alleen nog een kwestie van smaak, gemak en voedingswaarde. De meeste gerechten kunnen heel goed met een aardappel 'in de schil' worden bereid.
Voor goeie friet begin je met de juiste aardappel. Die moet de juiste balans tussen zetmeel en water hebben. Kruimige zetmeelrijke aardappels worden te snel bruin, nog voordat de friet gaar is. Vastkokende aardappels, waar relatief veel water inzit, geven een goeie beet maar hebben juist weer moeite met het bruinen.
Per persoon is een portie van 250 gram frietjes gemiddeld.
In de schil van de pieper zitten namelijk veel vezels. Als u de aardappel met schil eet, vergroot dit uw inname van voedingsvezels. De schil zorgt ervoor dat oplosbare vitamines niet in water oplossen tijdens het koken. Deze blijven in de knol.
Wanneer u aardappelen al geschild heeft en deze nog wilt bewaren kan dit wel in de koelkast. De aardappelen blijven dan nog twee dagen goed.
Soms lees je wel eens dat je nieuwe aardappelen twee keer moet koken om eventuele giftige stoffen te doden, maar dat is totaal overbodig. Het klopt wel dat primeuraardappelen meer solanine – een natuurlijke en licht giftige stof – bevatten, maar die is in normale hoeveelheden niet schadelijk voor volwassenen.