Hoeveel kost een glaasje wijn? Deze flessen worden verkocht aan brasseries en middenklasse restaurants waar ze via de formule 'aangepaste wijnen' een gemiddelde verkoopprijs halen van 4 tot >7 €/ glas (of 24 € tot > 40 € per fles ).
– Een glas wijn in de kroeg kost in Nederland gemiddeld €3,50. Koop je een fles en drink je die met je vrienden thuis, dan kan dat per glas slechts €0,83 kosten. En goedkope wijn hoeft zeker geen slechte wijn te zijn, zeker niet met onze aanbiedingen.
Wat kost gemiddeld een glas wijn op het terras? Hier in Nederland doen ze maar wat in sommige horecagelegenheden en o.a. terrasjes en we accepteren het ook allemaal maar. Gemiddeld rond de 4 Euro en meer is tegenwoordig normaal.
Want in een café of restaurant betaal je voor een fles wijn al snel 20 euro en dat kan hard oplopen tot nog een stuk meer. En dat terwijl je in de supermarkt ook prima wijn kopen, voor veel minder geld. ''Dat betekent dat een fles die bij inkoop 6,50 euro kost, al snel voor 18 euro wordt verkocht.
Van Iwaarden: “Wij kijken naar de inkoopprijs, exclusief btw, en zetten de wijn dan in een categorie, bijvoorbeeld tussen de 5 en 10 euro of tussen de 40 en 100 euro. Per categorie passen we de marges iets aan, de range loopt van ongeveer 30 tot 60%.”
In de horeca wordt over het algemeen uitgegaan van een brutowinstmarge van 70 procent. Bij het berekenen van de verkoopprijs, zet je de verkoopprijs op 100 procent, want dit is het bedrag dat je van de klant wil krijgen. De inslag is 30 procent en dat bedrag weet je nu.
Wijn "Een fles wijn gaat in de horeca drie keer over de kop'', vertelt Jan-Willem Grievink, directeur van het FoodService Instituut.
10 tot 15 procent duurder
Een prijsstijging van 10 tot 15 cent voor glas en van 30 procent voor karton tikt dan hard aan. De prijs van een goedkope fles wijn van circa 4 euro zal met zo'n 10 tot 15 procent stijgen, denkt Snelten. "Maar ook de prijzen voor dure wijnen moeten nog meer omhoog", denkt De Bruijn.
Wat kost een glas wijn in de horeca? Deze flessen worden verkocht aan brasseries en middenklasse restaurants waar ze via de formule 'aangepaste wijnen ' een gemiddelde verkoopprijs halen van 4 tot >7 €/ glas (of 24 € tot > 40 € per fles ).
Ja, er zijn ook restaurants die meerdere champagnes per glas aanbieden. Let op de prijs, je zit waarschijnlijk in een sterrenzaak. Voor een glas champagne ben je algauw 10 tot 12 euro kwijt (en meer). Dat betekent dat de restaurateur maar twee glazen hoeft te schenken opdat de hele fles al terugbetaald is.
Voor de horeca zijn er wel richtlijnen, die aangeven dat in een glas 100-125 cc wijn wordt geschonken. Dit varieert natuurlijk ook per horeca gelegenheid (en de prijs van een glas wijn).
Logisch als prijzen omhooggaan
Een kopje koffie was 1,18 euro en ging naar 2,28 euro.
Schukkink vertelt maandag tijdens een workshop op de Horecava dat de gemiddelde prijs voor een kopje thee in de horeca 2,20 euro is. De gemiddelde prijs voor een theezakje is 0,05 eurocent.
De prijzen zijn gestegen. We schreven in 2017 de prijzen van een vaasje bier op van vijftig kroegen, en we deden nu weer een ronde. Er zijn uitschieters zoals Café Le Journal aan de Neude waar een biertje 3,75 euro kost, maar als je goed zoekt kan je ook nog voor 2,50 euro terecht. Gemiddeld komen we op 3,20 euro uit.
Het economisch bureau van ING ging voor dit jaar eerst nog uit van een prijsstijging van 2,5 tot 3 procent in de horeca vanwege de krapte op de arbeidsmarkt en de hogere energieprijzen. "Maar dat gaat flink hoger uitvallen, aangezien horecaondernemers ook te maken hebben met stijgende prijzen van bepaalde grondstoffen.
Pilsje op terras kost gemiddeld 3 euro: 'Maar de glimlach blijft gratis' Foto: Novum RegioFoto. Om maar met de deur in huis te vallen: het pilsje op terras en in het café is inderdaad duurder geworden. Gemiddeld is een glas bier van 25 cl tien cent duurder geworden.
Uit een normale fles wijn van 75cl haal je 6 glazen wijn.
Aantal flessen wijn voor een diner
Tijdens een diner drinken gasten vaak 1 glas wijn per gang. Bij het hoofdgerecht zal dit waarschijnlijk uitkomen op 1,5 glas. Dit houdt in dat je gasten zo'n 4,5 glas per persoon zullen drinken bij een viergangendiner.
Een goed wijnglas ziet eruit als een tulp: met een taps toelopende bovenkant. Daarmee blijven de aroma's langer in het glas. Je ruikt meer en zelfs de smaak wordt beter: je brein is namelijk voorbereid op wat komen gaat. In zo'n tulpje kun je wijn bovendien ronddraaien zonder morsen.
Kostprijs per kopje koffie. Op z'n duurst kost een kopje koffie een horeca gelegenheid dus 45 cent. Met een gemiddelde prijs van 2 euro per kopje koffie is dat dus een winst van 1,50 per kopje koffie.
Tussen de 8 en 16 euro vind je geweldige wijnen, waar de wijnboer aandacht aan heeft besteed. Ook in de categorie 5 t/m 8 euro heb je wijnen die erg goed smaken, dit zijn meestal wijnen van wijncoöperaties. In het segment boven de 16 euro vind je vaak de wijnen van de grotere namen, top wijngebieden en top wijnboeren.
Een goede marge verschilt aanzienlijk per bedrijfstak, maar als algemene vuistregel geldt dat een nettowinstmarge van 10% als gemiddeld wordt beschouwd, een marge van 20% als hoog of goed en een marge van 5% als laag.
Bij drank ligt dat percentage wat lager, daar is een percentage van 20% gezond. Daarbij zijn de volgende cijfers kenmerkend voor een gezond horecabedrijf: ü Personeelskosten 28%, de personeelskosten mogen binnen de horeca maximaal 28% zijn. De personeelskosten liggen normaal tussen de 20% en 30%.