Bij de abdij koop je het voor 35 tot 45 euro per bak van 24 flesjes, nu betaal je 240 euro voor een bak.
Enkel voor particulieren
De belangrijkste reden waarom Westvleteren zo moeilijk te verkrijgen is, is omdat de monniken het bier enkel aan particulieren willen verkopen. Ze willen iedereen zo veel mogelijk een eerlijke kans geven om hun bieren aan een correcte prijs te kunnen kopen.
De kratten Trappist Westvleteren kunnen enkel gekocht worden door geregistreerde gebruikers via de webwinkel op de site www.trappistwestvleteren.be. Er zijn twee types van verkoop: verkoop met thuislevering. verkoop met afhaling aan de abdij.
De Westvleteren XII blijft jarenlang goed: geef het bier de tijd en het rijpt verder. Na ongeveer een jaar is de smaakevolutie volledig op gang gekomen. Ben je geduldiger, na ongeveer anderhalf tot twee jaar komt het bier tot zijn volle recht.
Schenk de Westvleteren 8 en 12 niet te koud. 10 à 12 graden is ideaal om de smaak tot zijn volle recht te laten komen. Hoe kouder het bier, hoe minder smaak. De Blonde Trappist daarentegen kan gekoeld geschonken worden, maar wordt dan wel troebel.
Dan is er een uitstekend alternatief: St. Bernardus Abt 12. Niet helemaal identiek, maar wel volgens hetzelfde recept als die fameuze Westvleteren 12 (XII). Ook niet onbelangrijk: het is goed verkrijgbaar en nog betaalbaar ook.
Tijdens het eerstvolgende verkoopmoment met afhaling van je bestelling aan de Abdij, kan je maximaal 4 kratten bier aankopen gekozen uit de 3 soorten Trappist Westvleteren die op dat ogenblijk nog beschikbaar zijn, met een maximum van 2 kratten per soort.
St.
De Westvleteren 12 wordt door kenners geroemd als het beste bier ter wereld. Is dat ook daadwerkelijk zo? In de brouwerij waar nu de Abt 12 wordt gebrouwen, kwam ooit de Westvleteren uit de ketels.
Ontvangst. Westvleteren Twaalf (10,2%) werd meerdere malen door het internationaal bierforum Ratebeer tot beste bier ter wereld verkozen. Westvleteren Acht (8%) staat op de 19e plaats op dezelfde lijst. De Westvleteren St-Sixtus Abdij werd verkozen tot de op drie na beste brouwerij ter wereld.
Oud bier is namelijk niet schadelijk voor de gezondheid. Enkele jaren geleden werden brouwers door de EU verplicht om houdbaarheidsdatums op hun bierflesjes te zetten. Iets waar veel protest op kwam, want bier bederft niet. Het kan wel anders gaan smaken en na lang bewaren kan er een vertroebeling optreden.
Er zijn momenteel drie soorten Westvleteren bier. De Trappist Westvleteren Blond met groene kroonkurk, de Trappist Westvleteren 8 met blauwe kroonkurk, en de Trappist Westvleteren 12 met gouden kroonkurk. De blonde heeft 5,8% alcohol en heeft een verfrissende kruidige smaak.
De Westvleteren bieren
Er zijn op dit moment drie varianten van het trappistenbier: deze heten Westvleteren Blond, Westvleteren 8 en Westvleteren 12. De laatste is de populairste en wordt steevast bovenaan lijstjes met de beste bieren ter wereld geplaatst.
Exclusief. Met maar 15.000 flesjes is Utopias van Samuel Adams (Seatle, USA) zeker exclusief te noemen. Elk flesje bevat 0,7 liter bier met 20% alcohol. Verschillende bierfans beschrijven de smaak als 'orgamisch' en 'cognac-achtig'.
De Trappist Westvleteren wordt gebrouwen door de monniken van de Sint-Sixtusabdij. Vijf natuurlijke grondstoffen worden gebruikt om drie trappistenbieren te brouwen: Blond, 8 en 12. Die hebben elk hun eigen kleur, smaak en aroma. Alle bieren zijn ongefilterd en niet gepasteuriseerd, met nagisting op de fles.
De Belgische trappistenbieren hebben een bijzonder reputatie onder bierliefhebbers. Het trappistenbier gebrouwen door de monniken van de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren (West-Vlaanderen) wordt door sommige experts zelfs beschouwd als het beste bier ter wereld.
Ja, je leest het goed: de bieren van Sint-Bernardus zijn in wezen dezelfde als die van Westvleteren. Toch zijn er verschillen: het brouwwater is anders (en dat heeft invloed) en verder gebruiken de monniken een gist van Westmalle, terwijl Sint-Bernardus het oude Westvleteren-gist gebruikt.
Een stukje stokbrood, een cracker of een stukje Hollandse kaas doen het erg goed. Bij Bockbier passen herfstige hapjes, zoals mini bladerdeeghapjes (met blauwe kaas en peer), gedroogde pruimen met spek of een mini stoofpotje.
Want de broeders uit Westvleteren stuurden doodleuk hun toenmalige brouwmeester Mathieu Szafranski mét het trappistenrecept naar Watou. Resultaat: sinds 1946 wordt op een steenworp afstand van elkaar hetzelfde bier gebrouwen. Het bier uit Watou was evenzeer een trappist, maar kreeg de merknaam 'Sixtus Abt 12' mee.
1. Snow (101,2 miljoen hectoliter) Het Chinese Snow is met afstand het populairste bier ter wereld. Ze verkopen meer dan twee keer zoveel als Budweiser.
Heineken staat dus duidelijk bovenaan met hun pils. Maar, de verschillen zijn erg groot per regio. Het valt ook op dat biermerken vooral populair zijn rondom de brouwerij. Zo heb je Bavaria (Lieshout), Grolsch (Enschede), Amstel (Amsterdam) en Brand (Wijlre).
Cisterciënzers volgen de Regel van Benedictus en danken hun naam aan het klooster van Cîteaux dat in de twaalfde eeuw in Bourgogne werd gesticht. Momenteel telt de abdij van Westvleteren zo'n drieëntwintig monniken, tussen 35 en 99 jaar.
In totaal zijn er nu tien officieel erkende trappisten: zes in België, twee in Nederland, één in Oostenrijk en één in de Verenigde Staten. Mont des Cats, dat in Chimay gebrouwen wordt op basis van een recept van de paters van de Abdij op de Katsberg (in het Noord-Franse Godewaarsvelde), is niet erkend.