Kostprijs? Zo'n 160.000 euro per stuk. Aan een herlaadbeurt hangt een prijskaartje van iets meer dan 70.000 euro vast. Het is ook eenvoudig te gebruiken.
Deze granaat, die naar verluidt ongeveer 3.000 euro per stuk kost, is bedoeld om de opmars van Russische tankeenheden te dwarsbomen. Nadat er sinds een maand mondjesmaat tweeduizend waren beloofd, besloten de VS vorige week plotseling vijfduizend extra Raams te sturen.
Het systeem bestaat uit 2 delen: de lanceerinrichting met optische doelzoeker en het vuurcontrolesysteem en de Spike LR-raket zelf. Het systeem is draagbaar en kan op meerdere manieren worden gebruikt: Fire and forget: de doelzoeker wordt op een doelwit ingesteld en de raket afgevuurd.Daarmee is de schutter klaar.
Het projectiel heeft een tip-charge, een kleine holle lading voorin de punt van de granaat. Daarachter zit de explosieve hoofdlading. De eerste lading activeert een eventueel explosief reactiepantser. Dit zogenoemde Explosive Reactive Armour verkleint de impact van een inkomend explosief door een tegenexplosie.
Na het verwijderen van een pin vliegt het handvat eraf en komt het explosief binnen vijf seconden tot ontploffing. Daarbij sproeit een hagelwolk van een duizendtal stalen kogeltjes tot wel 50 meter ver in de rondte.
Het Oekräiense leger maakt voor het belagen van tanks gebruik van Bayraktar drones, die tussen de 1 en 5 miljoen dollar kosten, de raketten die je ermee af kunt schieten zijn zo'n $25.000 per stuk.
Oorlog voeren is peperduur. Zo kosten de raketten die Rusland inzet tot miljoenen euro's per stuk, en het maandsalaris van de honderdduizenden soldaten bedraagt volgens Russische media zo'n 3000 euro. Daarnaast is Rusland nog eens miljarden kwijt aan materieel en logistiek.
De Javelin is niet alleen geschikt om de zwaarste tank op het slagveld of andere gepantserde voortuigen uit te schakelen, maar kan ook worden ingezet tegen laagvliegende helikopters. De Javelins zijn niet goedkoop: de raketwerper kost liefst 160.000 euro per stuk.
De huidige omvang van de Oekraïense strijdkrachten, die bestaan uit 250.000 (215.000 militairen), is na de Russische strijdkrachten de grootste in de regio.
De Patriot lucht- en raketverdedigingssystemen kosten bijvoorbeeld ruim een half miljard euro per batterij. Om een stad te verdedigen zijn drie batterijen nodig. De PAC-3 onderscheppende raketten van de Patriot zijn ongeveer 4,5 miljoen euro per stuk.
2021-heden | 5-deurs, hatchback | automaat
Deze versie van de Kia Stinger is in Nederland op de markt sinds februari 2021 en kost rijklaar € 99.990.
Het bedrijf spint goed garen bij de oorlog, daar maakte Papperger geen geheim van. De marge op een Leopard 2-tank bedraagt zo'n 10 procent, zei hij. Een Leopard 2 kost 10 tot 11 miljoen euro, schreef Deutsche Bank vorige week in een analyse over Rheinmetall.
Het grootste leger ter wereld in termen van het aantal actieve militairen is het Volksbevrijdingsleger (PLA) van China. Volgens de Global Firepower Index van 2021 heeft het PLA ongeveer 2,19 miljoen actieve militairen, wat meer is dan enig ander land ter wereld.
Oekraïne: Tenminste 12 T-90A, 1 T-90AK, 1 T-90S en 2 T-90M zijn buitgemaakt tijdens de Russische invasie van Oekraïne sinds 2022. Een onbekend aantal van deze tanks is in dienst genomen door de Oekraïense krijgsmacht. Rusland: 417 T-90/T-90A en T-90M in dienst.
De kruisraket werd ontworpen voor de vernietiging van zeer hoogwaardige doelen en kost zo'n 2,2 miljoen euro per stuk.
Amerika heeft de beschikking over zo'n 60 Patriots. Als ze er een paar meer leveren, zou dat nog wel echt verschil maken. Oekraïne kan altijd meer gebruiken, want veel raketten raken nog doel. Maar ja, Amerika doet al zo veel, dus ik kan me voorstellen dat ze dat voorlopig niet doen."
Het nieuwe luchtafweergeschut plus luchtdoelraketten kost tussen de 1 en 2,5 miljard euro. 'Prijspeil 2022', schrijft Van der Maat er als disclaimer bij.
Andere mogelijkheden: een Iskander (2,8 miljoen), Onyx (1,2 miljoen), Kh-22 (0,9 miljoen) of een Totsjka-U (0,3 miljoen). Het gaat dus om enorme bedragen, zeker als je bedenkt dat de oorlog inmiddels al bijna tien maanden duurt.
Russische militairen krijgen steeds beter betaald: lage rang verdient €1.900 per maand in Oekraïne. Russische soldaten krijgen sinds de invasie van Oekraïne steeds beter betaald, zo meldt het Britse ministerie van Defensie.
Nederland stelt in 2023 2,5 miljard euro beschikbaar voor steun aan Oekraïne. Het kabinet verwacht dat dit bedrag nodig is voor militaire steun, ondersteuning bij kritieke herstelwerkzaamheden en bijdragen aan de strijd tegen straffeloosheid.
Ze kosten ongeveer 40.000 dollar per stuk. Dat is niet niks, maar een ATACMS-raket (Army Tactical Missile System, een raket die doelen tot op 297 kilometer kan raken, red.) kost een miljoen dollar per stuk.
Global Firepower brengt jaarlijks een lijst uit van krachtigste legers ter wereld. Amerika, Rusland en China staan in de top 3.