De gemiddelde prijs van een driegangenmenu in Nederlandse restaurants ligt op 27,45 euro. Nederland is hiermee het duurste land van West-Europa.
De meeste consumenten besteden zo'n 30 euro per persoon in een restaurant. Van invloed op de prijs zijn het soort keuken, de kwaliteit van het eten, de locatie van het etablissement, de service, de concurrentie en natuurlijk de hoeveelheid bestelde gerechten en drankjes.
Een driegangenmenu of eten in een restaurant wat uit meerde gangen bestaat; voorgerecht, hoofdgerecht, dessert.
Boekingsdagen: Te reserveren op woensdag en donderdag (i.c.m. diner) en op vrijdag en zaterdag (i.c.m. lunch of diner). Kosten: Vanaf € 612,50 per persoon op basis van twee personen.
Het duurste restaurant in Nederland is Ciel Blue op de 23e verdieping van het Okura-hotel in Amsterdam.
De prijzen van zesgangenmenu's variëren van €69 bij Sinne, tot €138 bij 212. De gemiddelde prijs is €97. Het duurste diner wordt geserveerd bij tweesterrenrestaurant Ciel Bleu. Voor twee personen betaal je 660 euro.
– Een zakelijke lunch duurt maximaal 1,5 uur en een diner circa 2 tot 2,5 uur. Het is aan te raden om het menu van de chef te bestellen.
Diner 3-gangen diner
Je geniet van een 3-gangendiner met keuze uit gerechten van de speciale kaart voor 2 personen met een normale prijs van €59,- nu voor maar €34,95.
De juiste volgorde
Ga je voor een uitgebreid feestmaal met soep en meedere voorgerechten? Een koud voorgerecht komt steeds vóór de soep. Maak je een warm voorgerecht, dan komt de soep eerst en dan pas het warme voorgerecht.
Volgens het Nibud in samenwerking met het Voedingscentrum kost een warme maaltijd gemiddeld € 2,78 aan verse ingrediënten. (prijsnivo 2015) Voor een één-persoons huishouden kun je daar nog 10% bij optellen. Tel daarbij de benodigde energie op voor verhitting, afwas, koeling etc.
Dit kan dan per persoon neerkomen op een totaal van bijvoorbeeld: Een 3-gangendiner voor 4 personen varieert van € 50,50 t/m € 78,50. Een 5-gangendiner voor 6 personen varieert van € 47,50 t/m € 80,00. Een 6-gangendiner voor 8 personen varieert van € 57,75 t/m € 89,75.
90 procent van de Nederlandse consumenten gaat wel eens uit eten, maar de uitgaven aan een hapje en een drankje kunnen per restaurantbezoeker flink verschillen. Gemiddeld geven ze 30 euro uit.
3,5 tot 4 uur. meer dan een jaar geleden. Hangt erg af van wat jezelf aangeeft.
Black tie staat voor een zwarte of donkerblauwe smoking met een wit overhemd, vlinderdas, manchet en lakschoenen. Voor de dames is een lange avondjurk of een chique cocktailjurk geschikt. White tie is de strengste dresscode die er voor een diner in een restaurant kan gelden.
Dit bestaat uit: een voorgerecht, een soepje, een tussengerecht, een hoofdgerecht en afsluitend een nagerecht. Het 5 gangen menu lijkt heel veel, en dat is het natuurlijk stiekem ook wel een beetje, maar de eerste 3 gangen zijn vaak eigenlijk maar kleine gerechtjes.
Regulier tarief: €10,- per dag. Hotelgasten: €5,- per dag.
Een gang duidt een deel van een diner aan. Zo kan een diner worden opgesplitst in meerdere gangen. Deze gangen worden volgens inzicht van bijvoorbeeld een chef-kok zodanig gerangschikt dat zij uiteindelijk als één gastronomisch geheel een maaltijd vormen.
De wereldwijd gemiddelde prijs van een hotelontbijt is 10 euro, maar hoe meer sterren, hoe meer je betaalt voor de ochtendmaaltijd. 14,3 procent van de zakenreizigers heeft het liefst een 'early bird' ontbijt. Een echt Engels ontbijt heeft maar liefst 1190 calorieën.
Het aantal gangen
Suggesties 4 gangen: Voorgerecht (koud, warm of soep), spoom, hoofdgerecht, kaas of nagerecht. Suggesties 5 gangen: Amuse, voorgerecht (koud, warm of soep), spoom, hoofdgerecht, kaas of nagerecht.
Een kwartier tussen voor- en hoofdgerecht is normaal en gewenst. Na twintig minuten kunt u informeren waar het blijft. Als er dan onder verschuldigde excuses nog steeds geen tempo wordt gemaakt, kunt u betalen wat u hebt geconsumeerd en vertrekken.
Het aanvangssalaris van een Chef-koks bedraag meestal tussen de € 1.713 en € 2.318 bruto per maand. Na een dienstverband van 5 jaar bedraagt het salaris tussen de € 2.152 en € 2.909 per maand bij een werkweek van 38 uur.
Niet alleen voor jou, maar ook voor hen moet het diner een feestje zijn. Dat betekent dat je altijd bestek gebruikt om te eten(dus nooit met je handen!). De vork neem je in je linkerhand en gebruik je om het voedsel aan te prikken en naar je mond te brengen.