Het beste antwoord. droog en nat zijn bijde slecht. Nat zorgt voor te soepel hout, en het droogt daarna heel langzaam op, maar kurkdroog hout gaat ook niet goed. een paar tips voor het kloven: kloof het een jaar na het winnen, waarbij het hout onbeschut buiten opgestapeld kan liggen.
Let er bij essen wel op dat je het niet te droog gaat kloven. Beter met wat natter en verser hout kloven zodat je hout niet gaat splijten op plekken waar je dat niet wilt.
Voor het kloven van grote stukken hout gebruik je een kloofhamer of een kloofbijl. Deze bijlen hebben veel gewicht en duwen daardoor het blok uit elkaar. Deze bijlen zijn over het algemeen niet vlijmscherp. Een kloofhamer gebruik je als je tijdens het kloven gebruik wilt maken van een metalen wig.
Het is raadzaam vlak na het snoeien of zagen van een boom zo snel mogelijk hout te kloven. Op dat moment is het haardhout nog vers en nog niet ingedroogd. Hoe langer je wacht met het kloven van hout, des te taaier worden de houtvezels tijdens het drogen van hout.
Tips om beter te klieven
Het vers hout splijten doe je best zo snel mogelijk na het hakken van de boom. Nat hout klieft immers veel makkelijker dan gedroogd hout. Met de hand klieven vraagt een goede techniek. Uiteraard splijt het hout enkel in de richting van de vezel, dwars klieven is bijna onmogelijk.
1. Fiskars X27 Kloofbijl. De Fiskars X27 Kloofbijl heeft een beoordeling van 9,7 gekregen en is te koop voor een prijs van €89,00. Deze kloofbijl heeft een gewicht van 2,6 KG.
Het gewicht ligt meestal rond de 2 kg. Meestal ligt de lengte van een werpbijl tussen de 30 en 40 cm.
Kloven (of klieven) is een bewerking waarbij hout door middel van een kloofbijl of met behulp van wiggen wordt gespleten. Tegenwoordig wordt deze bewerking vooral gebruikt bij brandhout. In het verleden was het kloven ook een gebruikelijke wijze om een boomstam in kleinere stukken te splitsen.
Wanneer hout kloven ? Over het algemeen geldt dat hout het beste gekloofd kan worden vlak nadat de boom is gezaagd. Het haardhout is dan nog vers en niet ingedroogd. Houtvezels worden taai tijdens het drogen van het hout wat het kloven van het hout moeilijker maakt.
Een kloofbijl is grof geschut! Hiermee kun je grote stukken hout splijten of bomen omhakken. Een kloofbijl houd je met beide handen vast. Hierdoor kun je meer kracht zetten dan bij een hakbijl.
Bij een liggende houtklover drukt de werktafel het hout tegen een splijtmes. Hierdoor spijt het hout in twee of meerdere stukken, afhankelijk van het mes dat gebruikt wordt. Bij een staande houtklover staat de blok hout op een werktafel en komt het splijtmes naar onderen. Door de enorme kracht splijt het hout in delen.
Door hout te kloven help je het niet alleen om sneller te drogen. De kleinere stukken haardhout zijn ook een stuk lichter en handzamer. Ze passen daardoor zo direct in de Outdooroven of kachel. Als je de voorbereiding in orde hebt, dan zal het aansteken van het vuur aanzienlijk minder tijd in beslag nemen.
De ideale hoogte is 5 tot 10 centimeter onder de knie, en verschilt dus per persoon. Het hakblok is in diameter groter dan de te kloven blokken. Belangrijk is dat het blok stabiel staat en dus niet wiebelt. Plaats een te kloven houtblok op de achterste rand van het hakblok.
Spieren: Goed houthakken, doe je vanuit een “squat” houding. Je traint daarmee bijna elke spier in je lichaam. Te beginnen bij je kuiten, je beenspieren (boven en beneden), je billen (ja dames, billen), je buik, je rug, je schouders en je armen.
Om vers hout sneller te laten drogen, wordt het gekloofd. Dit gebeurt doorgaans direkt na het vellen van de boom, mede omdat vers hout makkelijk splijt.
Het drogen duurt 1 tot 2,5 jaar. Es, linde, wilg en berk (1,5 jaar drogen) en fruitbomen, eik en beuk (2,5 jaar drogen) leveren favoriet brandhout. Let er op dat de houtblokken niet te dik zijn, want dunner hout droogt sneller en brandt beter.
Gekliefd hout in standaardmaat droogt tot ongeveer 28% in één jaar en tot onder de 20% bij twee jaar drogen. Er bestaan in de handel goedkope en eenvoudige toestelletjes om dit vochtgehalte te meten. Zo weet je exact wanneer het hout zijn gewenste droogtegraad heeft bereikt.
Droog het hout altijd buiten. Ideaal is een open plek in je tuin zodat de wind langs alle kanten door het hout blaast. Plaats het hout liever niet tegen een muur tenzij het niet anders kan. Vermijd zeker de garage.
Uitspraak: [ˈklivə(n)] Vervoegingen: kliefde (verl. tijd ) Vervoegingen: gekliefd (volt. deelw.) in stukken breken of hakken van steen of hout Voorbeelden: `hij klieft de boomstam om brandhout te maken`, `een diamant klieven...
Beste bijl (universeel): Fiskars X10S
Deze Fiskars bijl is met een 4.8 uit 5 de bijl met de hoogste score. Deze bijl is ook een echte allround bijl, zowel geschikt voor het hakken en kloven van haardhout als voor klussen in tuin. Het brede blad van deze beste bijl maakt de Fiskars X10S tot zo'n goede allrounder.
Om te testen of je bijl scherp genoeg is plaats je de snede (voorzichtig) in een hoek van 45 graden op de nagel van je duim. Als de bijl van de nagel af glijdt is deze niet scherp genoeg. Je bijl door een A4-tje halen laat ook prima zien of je bijl goed scherp is.
Bijl Fiskars X25
De X25 is dus lichter en garandeert comfortabel werken. De lengte van de steel heeft ook een belangrijke rol als het gaat om de lengte van de gebruiker. Voor kleine of middelgrote mensen wordt de Fiskars X25 bijl wordt aanbevolen. Beide modellen zijn geschikt voor professionals.