Het is in het algemeen opvallend hoe een patiënt, zonder heup, met twee krukken zich nog relatief goed kan voortbewegen. Na een periode van minimaal drie maanden en een genezen infectie kan alsnog een kunstheup worden ingebracht.
Lopen, met of zonder een prothese, is mogelijk, maar kost veel energie. Dit is een amputatie door het heupgewricht. Bij dit amputatieniveau zijn uw knie- en heupgewricht niet meer aanwezig. Bij dit amputatieniveau is uw eigen knie niet meer aanwezig en moet u leren lopen met een protheseknie.
Nadat u een nieuwe heup heeft gekregen, moet u rekening houden met ongeveer 6 weken met krukken lopen. Afbouwen van het loophulpmiddel mag als u weer gemakkelijker zelfstandig kan lopen. Een fysiotherapeut kan u hierover adviseren. Autorijden en fietsen mag weer als u de loophulpmiddelen niet meer nodig heeft.
Bij een latere operatie kan de orthopedisch chirurg de nieuwe prothese dan makkelijker plaatsen. De orthopedisch chirurg kan er ook voor kiezen om geen tijdelijke prothese te plaatsen. U heeft dan tijdelijk geen heupgewricht. Dat heet een Girdlestone situatie.
Theoretisch kan een heupprothese meerdere keren worden gereviseerd. De eerste verschijnselen van loslating of slijtage worden meestal op een gewone röntgenfoto herkend.
Zelfs 10 jaar na de gebroken heup ligt de leeftijdsverwachting nog een stuk lager dan bij leeftijdsgenoten die niks braken. Het overlijden kan komen door de hersteloperaties of andere complicaties. Na de operatie kunnen er problemen ontstaan zoals bloeduitstortingen en wondontstekingen.
U moet in ieder geval circa zes weken na de operatie met krukken lopen. Na verloop van tijd krijgt u meer en zwaardere oefeningen. Twee tot drie maanden na de heupoperatie heeft u gemiddeld 2 keer per week fysiotherapie nodig.
Een heupluxatie is vaak erg pijnlijk. Na een luxatie heeft uw been een afwijkende stand, en meestal kunt u uw heup niet goed bewegen. 90 procent van de geluxeerde heupen wordt behandeld door een 'gesloten repositie' (terugzetten van de kop in de kom) onder röntgendoorlichting.
Meer dan de helft van de mensen die kiezen voor een kunstheup is tussen de 60 en 80 jaar. Maar ook bij mensen boven de 80 en bij mensen onder de 60 kan een kunstheup geschikt zijn. Een kunstheup gaat ongeveer 20 jaar mee.
Tijdens de heupoperatie wordt de oorzaak van uw pijn weggenomen. Hou er echter rekening mee dat uw nieuwe heup tot 3 maanden na de heupoperatie pijnlijk kan zijn. De pijn na het plaatsen van een heupprothese wordt minder na ongeveer 2 weken na de heupoperatie.
Een complete heupprothese weegt ongeveer 500 gram.
Als u voldoende controle heeft over uw geopereerde been en geen krukken meer nodig heeft, kunt u na zes weken weer gaan autorijden. Rijdt u in een automaat en bent u aan uw linker heup geopereerd, dan kunt u weer gaan autorijden op het moment dat u hier aan toe bent.
De eerste 6 weken na de operatie is het risico van luxatie (het uit de kom schieten) van de heup het grootst. Om dit te voorkomen mag u de volgende bewegingen absoluut niet maken: het geopereerde been over het andere been heen leggen. geen gecombineerde bewegingen maken.
Kan ik alles weer met een nieuwe heup? Ja. Dat wil zeggen: na je herstel kan je het normale leven weer oppakken. Matig intensief bewegen, zoals fietsen en wandelen is weer mogelijk.
De revalidatie periode is afhankelijk van het gestel van degene die een nieuwe heup heeft ontvangen. Meestal duurt de revalidatie enkele maanden. De revalidatie begint met staan en het kleine stukjes lopen met ondersteuning. Na verloop van tijd wordt meer de focus gelegd op het op eigen kracht lopen en bewegen.
“Het is zeker niet zo dat na 15 jaar elke gewrichtsprothese vervangen dient te worden. Over het algemeen kunnen we stellen dat 90% van de heupprotheses na 10 jaar nog goed functioneert. Na 15 jaar is dit 85% en na 20 jaar 70%”, lichten de orthopedisch chirurgen toe.
In het dijbeen wordt een pen (soort staaf) geplaatst. Hierop plaatst hij vervolgens een kop in het juiste formaat. Daarna verwijdert de chirurg de versleten heupkom en vervangt deze door een prothese. Alle delen zijn nu vervangen en de chirurg controleert of de nieuwe kop en kom perfect in elkaar passen.
U kunt het beste gaan zitten in stoelen met zowel rug- en armleuningen, waarbij u voldoende steun krijgt. Daarnaast kunt u ook met een zittingverhoger de zitting verhogen. De heupen en knieën moeten bij het zitten in een hoek van 90 graden of groter kunnen blijven.
Een heupoperatie kost gemiddeld 22.000 euro, terwijl 38 procent van de mensen de kosten schat op 6.000 euro en 42 procent op 13.000 euro. Bijna in alle gevallen wordt dus te laag geschat, dat geldt ook voor andere behandelingen en operaties.
U mag gewoon traplopen. Wel zult u de eerste weken met uw geopereerde been moeten bijstappen. Zodra de pijn het toelaat, mag u doorstappen. Drempel op: eerst het niet-geopereerde been, daarna het geopereerde been bijtrekken en tot slot de krukken.
Je mag de eerste zes weken niet bukken of hurken, om te voorkomen dat de heup luxeert.
Voor een heupoperatie blijft u meestal 2 dagen in het ziekenhuis. Na de operatie duurt het nog wel een tijd voordat u alles weer kunt. De eerste 6 weken moet u op 2 krukken (of met een rollator) lopen, daarna nog 6 weken met 1 kruk. Meestal kunt u na 6 weken weer autorijden.
Door te blijven bewegen, gezond te leven en eventueel pijnstillers te gebruiken kunt u dus 'gewoon' doorlopen met een versleten heup. Samen met uw arts bepaalt u wanneer een heupprothese niet langer kan worden uitgesteld. Wanneer is een heupprothese of een operatie bij artrose nodig?
De gebroken heup kan flinke pijn veroorzaken en de voet ligt meestal naar buiten gedraaid. Vaak zijn er verder aan de buitenkant geen afwijkingen te zien. In sommige gevallen is er een bloeduitstorting zichtbaar of een zwelling aan de zijkant van de heup.