Plantaardige olie, zoals zonnebloemolie, kokosolie of amandelolie zijn fijne vervangers voor boter. De meeste oliën hebben een neutrale smaak en doordat de olie meer vocht bevat, blijft de cake extra lang smeuïg.
Blind bakken is hét geheim voor een krokante, mooie, goudbruine taartbodem. Eigenlijk houdt het in dat je de taartbodem eerst voorbakt met een steunvulling er in. Dit zorgt ervoor dat je bodem mooi krokant wordt, gelijkmatig gaart en niet teveel rijst zodat er voldoende ruimte overblijft om hem daarna te vullen.
Om ervoor te zorgen dat je bladerdeegbodem niet zo 'nat' blijft, hebben wij een hele makkelijke en handige tip voor je! De oplossing: Prik wat gaatjes in het bladerdeeg.Strooi een dun laagje paneermeel over de bladerdeegbodem en schep vervolgens je vulling er bovenop.
PAM spray is een vervanger voor boter en perfect voor het inspuiten van bijvoorbeeld je bakblik of ovenschaal.
Je kunt de koekjes zelf bakken of kant-en-klare koekjes gebruiken. Kandijkoeken worden veel gebruikt voor de bodem, maar je kunt volop variëren. Andere lekkere koekjes om te gebruiken zijn bijvoorbeeld jodekoeken, biscuitjes, citroenkoekjes, kokosbiscuitjes, gemberkoekjes, kruidnoten of speculoosjes.
Een stuk fruit zoals een banaan, appel of peer. Een handje ongezouten noten zoals walnoten, hazelnoten of pinda's. Een schaaltje magere yoghurt of kwark met wat fruit of muesli. Een bakje rauwkost, bijvoorbeeld komkommer, tomaatjes, radijsjes en paprika.
Kokosnootolie kan boter vervangen bij het bakken in een verhouding van 1:1 , hoewel het de smaak enigszins kan veranderen, waarbij sommige soorten kokosolie de smaak meer beïnvloeden dan andere. Ongeraffineerde kokosolie smaakt meestal meer naar kokos dan geraffineerde varianten.
Rijk, smakelijk en voedzaam, notenboters zoals amandel, cashew, pinda en tahini zijn uitstekende vervangers voor boter bij het bakken en koken . Ze helpen vocht in beslag en deeg vast te houden en geven uw gebakken goederen en andere gerechten een nootachtige smaak.
Een zompige bodemkorst ontstaat wanneer de natte vulling van je taart in het rauwe taartdeeg eronder trekt voordat het de kans heeft gehad om te stollen , waardoor het zompig en gomachtig wordt. Dit is met name problematisch bij zowel fruittaart- als vlavullingen omdat ze een hoog vochtgehalte hebben.
Om een vochtige bodem van de appeltaart te voorkomen, strooi ik altijd wat paneermeel op de bodem voordat ik de appelvulling erin doe.
Als steunvulling kun je verschillende dingen gebruiken: gedroogde bonen, keramische bonen, ongekookte rijst of spliterwten. Let er wel op dat je de gedroogde bonen of rijst niet meer kan eten wanneer ze als blindbakvulling hebben gediend. Natuurlijk kan je ze wel nog heel vaak als blindbakvulling gebruiken.
Bakpapier: Dit gebruik je om de steunvulling te scheiden van het deeg. Steunvulling: Dit kunnen bakbonen zijn. Maar ook gedroogde peulvruchten zoals linzen, kikkererwten of rijst werken prima. Vork: Hiermee prik je gaatjes in de bodem om luchtbellen in het deeg te voorkomen.
Als je nog steeds moeite hebt om een knapperige bodem te krijgen, probeer dan een baksteen . Verwarm de oven met de baksteen in het midden en plaats je taart op de baksteen. De steen helpt je oventemperatuur te reguleren en zorgt ervoor dat de bodem van je taartkorst goudbruin en knapperig wordt.
Krokant korstje
Dit doen we door het paneermeel over het gerecht te verdelen en een aantal blokjes boter toe te voegen. Vervolgens gaat de schaal de oven in tot er een mooie, krokante korst ontstaat.
Als het op bakken aankomt, is kokosolie een geweldige vervanger voor boter en andere oliën, zoals olijfolie, koolzaadolie en plantaardige olie . Ongeacht het type vet dat in een recept wordt gebruikt, kunt u een gelijke hoeveelheid kokosolie gebruiken. Lees meer: Hoe vervang ik kokosolie voor boter in bakrecepten?
Margarine wordt voornamelijk gemaakt van plantaardige olie en is ontworpen om de smaak van boter na te bootsen, en het is een goed alternatief voor boter bij het bakken. Het hogere watergehalte kan leiden tot een zachtere textuur in gebakken items, en het kan direct worden vervangen door boter in een 1:1 verhouding.
In roomboter zitten ten opzichte van kokosolie meer vitamine en mineralen. In roomboter zit vitamine A, E en K en een klein beetje D. Kokosolie bevat al deze vitaminen in veel mindere mate. Kokosolie bevat nauwelijks mineralen en roomboter bevat sporen van mineralen zoals kalium, natrium en calcium.
Plantaardige oliën bevatten vitaminen en omega-vetzuren die goed zijn voor je hart. Ook zitten in de meeste oliën minder verzadigde vetten dan in boter. Je kunt denken aan zonnebloemolie, koolzaadolie, olijfolie, kokosolie, lijnzaadolie, en ga zo maar door.
Dankzij de yoghurt blijft je cake langer vers en vol van smaak, zonder dat het zompig wordt. Win-win! En vergeet die subtiele smaakboost niet! Yoghurt geeft een lichte, frisse noot aan je baksel en helpt ook nog eens je cake mooi te laten rijzen.
Plantaardige olie, zoals zonnebloemolie, kokosolie of amandelolie zijn fijne vervangers voor boter. De meeste oliën hebben een neutrale smaak en doordat de olie meer vocht bevat, blijft de cake extra lang smeuïg.
Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup.
Voorbeelden van gezonde snacks: Bruine boterham, (volkoren) beschuit, cracker of toast met licht beleg. Vers fruit zonder toegevoegde suiker of siroop: een stuk vers seizoensfruit, een schaaltje fruitsalade, een fruitbrochette, een handvol gedroogd fruit of eens een smoothie ter afwisseling.
De Argentijnse koekjes alfajores staan hoog in de lijst van beste koekjes ter wereld. Het zijn 2 maïzenakoekjes met ertussen dulce de leche. Niet voor niets dat deze lekkernij ook favoriet is bij koningin Máxima! Ter gelegenheid van haar 49ste verjaardag (in 2020) deelt ze het recept via Facebook en Instagram.