Er is niets dat de smaak van olijfolie kan vervangen. Als het alleen om de salade gaat, dan kan elke goede kwaliteit, milde eetbare olie worden gebruikt om een salade dressing te maken. Pinda, soja, maïs, koolzaad, saffloer, zonnebloem, avocado, druivenpit en dergelijke kunnen allemaal volstaan.
Hier zijn enkele gezonde en goedkopere alternatieven voor olijfolie: canola-olie is een goed alternatief om te frituren. Het bevat relatief weinig verzadigd vet en wordt daarom over het algemeen als gezond beschouwd. Net als olijfolie bevat het veel gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten.
Het olijfolie vervangen door zonnebloemolie wordt dikwijls aangeraden omdat zonnebloemolie een neutrale smaak kent en daarom prima te gebruiken is in gerechten. Wanneer je het hebt over het bakken in zonnebloemolie of olijfolie, is zonnebloemolie zeker een optie, maar we raden het toch eerder af dan aan.
Zonnebloemolie. Een inkoppertje, maar toch zeker noemenswaardig: in de meeste gevallen vervangt zonnebloemolie olijfolie zonder pardon. De voedingswaarde van deze olie is wel erg anders, en uit bepaalde hoeken klinkt zelfs het geluid dat zonnebloemolie niet goed voor je is wegens de hoge hoeveelheid omega 6.
Wat kan ik vervangen voor olie bij het sauteren (behalve andere soorten olie)? Als je olie helemaal wilt vermijden, kun je bouillon of zelfs water gebruiken als je wilt sauteren. Andere opties zijn kookwijn, sojasaus en zelfs azijn.
Zonnebloemolie. Ons eerste alternatief voor olijfolie is een voordehandliggende, maar daarmee dan ook absoluut noemenswaardig: zonnebloemolie! In de meeste situaties vervangt zonnebloemolie olijfolie zonder ook maar enige moeite.
Zonnebloemolie is meer smaakneutraal dan olijfolie en is daarom geschikt voor situaties (zoals het bakken van bepaalde recepten) waarin u de olie misschien niet wilt proeven . Aan de andere kant moet u zeker voor olijfolie kiezen als u die klassieke, frisse smaak wilt.
Boter kun je niet 1 op 1 vervangen door olie, omdat boter meer water bevat dan olie. Het werkt met de volgende rekensom: (x) gram boter x 0,82 = (y). (y) ÷ 0,92 = benodigde hoeveelheid olie.
Pindaolie is een van de weinige oliën die geen cholesterol bevat, maar net als plantaardige olie kan het sterk bewerkt zijn en pindaallergenen bevatten. Als vervanging voor olijfolie is deze het beste om te bakken of te frituren . Het beste voor: roerbakgerechten, curry's, Aziatische dressings en marinades.
Zonnebloemolie bevat 10 keer meer vitamine E dan olijfolie. 1 eetlepel zonnebloemolie is al genoeg voor de helft van de dagelijkse vitamine E-behoefte. De rest krijgt u binnen via onder andere brood, noten, fruit en groente.
Eerst de olijven pletten en drogen, daarna met de Piteba oliepers de olie persen. Met de Piteba notenkraker plet je eerst de olijven en daarna droog je deze in een voedseldroger. De gedroogde olijven gaan inclusief pit in de PITEBA oliepers. Zo pers je pure verse olijfolie!
Olijfolie is een uitstekende keuze om mee te koken. Het heeft een hoog rookpunt en kan worden gebruikt om te bakken, braden en frituren. Zonnebloemolie heeft ook een hoog rookpunt en kan worden gebruikt om te bakken, braden en frituren.
Maar wat is er dan wel aan de hand? Bij verhitting van extra vierge olijfolie op te hoge temperaturen, boven de 170 ° C, komen er giftige stoffen vrij die kankerverwekkend kunnen zijn zoals PAK's. Dit zijn dezelfde stoffen die ontstaan wanneer je je eten laat aanbranden.
Licht en veelzijdig: De milde, lichte smaak zorgt ervoor dat uw dressing uw salade-ingrediënten aanvult in plaats van ermee concurreert. Dit maakt zonnebloemolie een uitstekende keuze voor degenen die de voorkeur geven aan een subtiele, gebalanceerde smaak in hun salades .
Kokosolie. Kokosolie wordt gemaakt van, je raadt het al, kokosnoten. Het mengsel is wit en neutraal van smaak en is goed te verhitten Je kunt er heerlijk mee bakken, zoals deze vegan chocoladetaart en havermoutkoekjes met honing. Of gebruik de kokosolie een keer als vervanging van olijfolie.
Canola-olie : de beste universele olie om in te frituren
Het is geweldig voor allerlei verschillende frituurmethoden, maar het is ook een goede keuze voor het roosteren van groenten of het maken van dressing. Bij ongeveer 400 graden is het rookpunt van canola-olie prima om te frituren. Veel gefrituurde gerechten hebben een olietemperatuur van 325 tot 375 graden nodig.
Olijfolie kun je goed als vervanger van zonnebloemolie gebruiken. Voor het bakken en braden van bijvoorbeeld vlees of groenten raden we de gewone of Mild Olijfolie aan. Ook bij het bakken van een taart of cake kan olijfolie worden gebruikt, maar dit blijft niet onopgemerkt door de sterkere smaak van olijfolie.
Zonnebloemolie, koolzaadolie, sojaolie of palmolie bijvoorbeeld. Ook avocado, noten, kokosnoot en hazelnoten worden gebruikt om olie uit te distilleren.
Zonnebloemolie bevat bijna 85% onverzadigd vet en het grootste deel hiervan is omega 6-vet. Zonnebloemolie is goedkoop en heel neutraal van smaak en daarom perfect om in te bakken, braden en frituren.
Plantaardige oliën zoals koolzaadolie, saffloerolie en zonnebloemolie leveren minder smaak dan olijfolie aan saladedressings, maar zorgen voor dezelfde body en textuur. Met zoveel beschikbare olie-opties is er geen reden om het koken te onderbreken voor een noodgeval met boodschappen doen; een van deze vervangers zal prima voldoen.
In de pan: Je kunt vlees gemakkelijk zonder olie bakken op een bakplaat of een normale pan met antiaanbaklaag. De natuurlijke vetten van het vlees zijn voldoende om het te laten garen, maar als je iets wilt toevoegen om het op weg te helpen, probeer dan een scheutje bruisend mineraalwater.
HOE JE OLIE VERVANGT BIJ HET BAKKEN. Het is heel makkelijk om olievrij te bakken. Ik doe het al jaren en heb er veel vertrouwen in en weet heel goed hoe elke noot of vrucht zal presteren. In plaats van olie gebruik ik fruitpurees, groenten, zuivelvrije yoghurt, notenpasta, amandelmeel of andere noten, soms kokospasta .
Een veelgenoemde vervanger voor zonnebloemolie is arachideolie. Deze olie wordt uit pinda's gewonnen en smaakt daar ook een beetje naar. Verder zijn raapzaadolie, koolzaadolie, olijfolie (absoluut geen extra vierge) en maisolie goede alternatieven.