Platy's. Platy's zijn zeer geschikte aquariumgenoten voor guppy's. Ze lijken in een aantal opzichten op guppen: ze zijn ook erg actief, komen ook in vele kleurslagen voor, ze zijn levendbarend en planten zich snel voort.
Door hun opvallende vinnen kunnen guppy's niet samenleven met vissen die de neiging hebben, aan vinnen te trekken (zoals de Sumatraan en de kempvis).
Dat ligt eraan wat voor bodem je hebt. Heb je zand of zeer fijn grind, dan kun je corydorassen nemen, maar als je dat niet hebt zijn otocinclussen erg goede vervangers.
Om guppy's te houden heeft u een aquarium nodig van tenminste zestig centimeter lang. Neem altijd meer vrouwtjes dan mannetjes omdat de mannetjes de vrouwtjes blijven opjagen om te paren. Eén mannetje per twee tot vijf vrouwtjes werkt het beste.
goudvissen kunnen vrij groot worden terwijl guppies dat niet doen. waarschijnlijk zou het nu voor een tijdje goed gaan maar op den duur worden de goudvissen toch echt te groot om samen met guppies te kunnen. sterker nog, dan worden ze te groot voor de bak waar ze in zwemmen. No worries mate, she'll be right!
Over het algemeen geldt de regel dat vissen met sluierstaarten vermeden moeten worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Guppy's. Daarnaast zijn ook kleine garnalen niet geschikt, de Betta zal deze proberen op te eten. Zorg ook dat je grote vissen en vinnen-bijtende vissen ontwijkt.
Black Molly's en andere aquariumvissen
Door de nieuwsgierigheid van Black Molly's gaan zij het best samen met andere vissen met een assertief karakter. Aquariumvissen die goed samen gaan met Mollies zijn: guppy's, platy's en zwaarddragers.
Ze proberen vrouwtjes te versieren met hun mooie kleuren, maar vallen kleinere vrouwelijke guppies ook lastig. Ze jagen ze achterna of bijten ze om seks af te dwingen. En dat laatste heeft grote gevolgen voor de vrouwelijke groep, zo blijkt.
Goudvissen, Danio's, vijvervissen en sluierstaarten kunnen op koud water. Guppen, enkele dwerggarnalen en Platy's kunnen op kamertemperatuur en koudwater van +-19 graden. Zonder aquarium heater als de watertemperatuur niet veel schommelt.
Natuurlijk houd u met aquarium verlichting ook rekening met de guppy's, guppy's hebben geen extra licht nodig om goed te gedijen in uw aquarium. Er moet wel gezegt worden dat met meer licht guppy's kunnen voortplanten.
Maanvissen en andere vissen
De maanvis kan prima met andere vissen worden gehouden maar houdt wel rekening met het rustige karakter van maanvissen. Je kunt het beste wat rustige soorten bij elkaar zetten. Ook is het niet handig kleine aquariumvissen erbij te plaatsen want dat ziet de maanvis als een lekker hapje.
U kunt kiezen voor een bak met alleen platy's, maar ze zijn ook geschikt om in gezelschapsaquaria te houden met andere soorten, bijvoorbeeld guppy's of neontetra's.
Botia, iemand die veel ervaring heeft met levendbarenden, zegt dat Guppies door inteelt zeer zwak geworden zijn en daarom enkel op 27/28 graden gehouden kunnen worden. Dat is geen goede combinatie met sluiers.
“Het komt zodanig vaak voor dat muskietenvisjes en guppies aan kannibalisme doen dat er in onderzoekslaboratoria protocollen bestaan die erop gericht zijn om nageslacht zo snel mogelijk van de grotere vissen te scheiden.” Het zette Riesch aan het denken.
Dat gaat prima. Heb nog nooit een gup achter een kardinaal aan zien zitten, en dat ze iets drukker zijn dat geeft niet. Zolang ze elkaar dus maar niet hinderen en/of opjagen. Als ze voldoende ruimte hebben (neon moet toch minimaal 60 cm) moet dat gewoon goed gaan.
Guppen zijn warmwater siervissen maar zijn heel flexibel als het om watertemperatuur gaat. Daardoor kan je ze zowel houden op 18° tot wel 30°C. Dit betekent dat je de gup zelfs in een onverwarmd aquarium kan houden op kamertemperatuur.
Zuurstofproblemen uiten zich het meest zichtbaar bij de vissen: ze houden zich boven in het water op, happen naar “lucht” en zijn traag in hun bewegingen. Ze blijven ook rondhangen op de plekken waar zich de meeste toevoer van zuurstof bevindt, bijvoorbeeld de uitloop van een waterval.
Hoe vaak moet ik het aquarium schoonmaken? Om je vis(sen) te kunnen blijven zien door het glas zou je het aquarium ongeveer één keer per week schoon kunnen maken. Je kunt de ontwikkeling van algen ook tegengaan door algen-etende vissen bij de rest van de vissen te plaatsen.
Vissen slapen niet met hun ogen dicht maar met hun halve hersenhelft die in slaap gaat. Motorieke functies blijven aan staan maar de vis wordt wel wat slomer. Elk schokje of licht kan er voor zorgen dat de vis weer wakker schrikt. De vissen gaan lager en rustiger zwemmen als ze gaan slapen.
Voorwerpen die de WC kunnen verstoppen
Om als laatste terug te komen op het doorspoelen van goudvissen in de WC: Ook dit is niet aan te raden. Dode vissen kunnen bacteriën en virussen verspreiden en levende vissen kunnen het ecosysteem ernstig uit balans brengen.
Platy's. Platy's zijn zeer geschikte aquariumgenoten voor guppy's. Ze lijken in een aantal opzichten op guppen: ze zijn ook erg actief, komen ook in vele kleurslagen voor, ze zijn levendbarend en planten zich snel voort.
Ze moeten daarom in groepen van minstens vijf diertjes worden gehouden. Het kweken van guppy's in een aquarium is doodeenvoudig. Voor een worp van 25 jonge visjes is een aquarium van 25 liter meer dan genoeg. Bij grote worpen van 60 of meer jonkies is een aquarium van minstens 80 liter inhoud aan te raden.
De mannetjes worden gemiddeld 4 en de vrouwtjes 6 cm lang. De meeste guppy's leven 2 à 3 jaar maar in gevangenschap vaak slechts een half tot twee jaar. Er zijn weinig guppy's die ouder dan 5 jaar worden. Mannetjes worden aanzienlijk minder oud: 3 à 4 maanden.
Het is aan te raden de guppies twee keer per dag te voeren. In dat geval moet er echter niet meer dan een klein beetje voer in het water worden gedaan. Het voeren kan maximaal worden teruggebracht naar vijf keer per week. Jonge vissen profiteren vaak het meest van regelmatige voeding.
Je kan guppy's perfect tijdelijk houden zonder filter en verwarming hoor. Zet ze op kamertemperatuur en dat is voldoende. Wel zou ik veel water verversen en de planten kan je er ook in doen.