Is uw plafond boven zone 1 hoger dan 225cm (gemeten vanaf de bodem van het bad of de douchebak), dan valt dit ook onder zone 2. Zone 3: Is vanaf een afstand van minimaal 0,6 meter van een bad of douchebak.
Zone 2: minimum IPX4
Zone 2 vervolgens gaat tot 60 cm rond het bad of de douche. Binnen deze zone is eveneens een ZLVS verplicht. 230V spanning kan, mits het gaat om een spot die zich op minstens 1,60m van de grond bevindt. Deze spot dient tegelijk aangesloten te worden op een differentieel van 30mA.
IP44: Spatwaterdicht (geschikt voor rondom bad en douche) IP54: Spatwaterdicht en stofvrij. IP65: Beschermd tegen waterstralene) IP67: Stofdicht en beschermd tegen onderdompeling gedurende 30 minuten (geschikt voor in het bad of in de douche)
In de basis mag u enkel lichtpunten en stopcontacten in de badkamer in zone 3 plaatsen. Dit is de zone die begint op 60 centimeter van een bad of douche en doorloopt tot maximaal drie meter rond deze elementen. In andere zones mag u elektra aansluiten, maar dient u te voldoen aan zeer strenge eisen.
Een lamp met IP44 is waterdicht. Zone 3: Van 60 cm tot 300 cm afstand van douche, bad of wastafel. Deze zone heeft een minimale IP-waarde nodig van 21. Een lamp met IP21 is drupwaterdicht.
IP65 is stofdicht en kan tegen waterstralen. IP66 is waterdicht en is stofbestendig. IP67 is waterdicht en stofdicht. IP68 is drukwaterdicht en stofdicht.
De IP-waarden van lampen
IP23: Regenwaterdicht. IP44: Spatwaterdicht (geschikt voor rondom bad en beschutte plaatsen) IP54: Spatwaterdicht en stofvrij. IP65: Beschermd tegen waterstralen.
Minimaal 60cm afstand tussen de kraan en het stopcontact
Water en elektra gaan uiteraard niet samen, daarom zijn er vereisten waar het aan moet voldoen om een stopcontact te plaatsen. Te beginnen bij de wastafel, houdt minimaal 60cm afstand tussen de kraan en het stopcontact.
Stopcontact badkamer
Komt het stopcontact in een vochtige ruimte zoals de badkamer? Dan ben je volgens het AREI verplicht om het stopcontact op minimaal 25 cm hoogte te plaatsen.
Om de droger ook in de badkamer te kunnen zetten, is het ten eerste belangrijk dat er ook een afvoer aanwezig voor de droger. Sommige drogers hebben dit niet nodig, maar veelal is dit een essentieel onderdeel. Net als bij de wasmachine is het voor de droger ook belangrijk dat deze in zone 2 of hoger gemonteerd wordt.
De IP waarde geeft aan of een lamp vocht- en/of waterbestendig is! De lampen met de volgende IP waardes: IP67, IP68, IP44 en IP21, komen in de badkamer vaak naar voren. De waardes, IP67 en IP68, betekenen dat de lamp bestand is tegen het onderdompelen in water. IP44 betekent dat de lamp beschermd is tegen spatwater.
IP54 en IP44 lampen zijn namelijk niet waterdicht, enkel spatwaterdicht. In veel situaties kan IP54 en IP44 als buitenlamp worden gebruikt, maar ons advies is meestal IP65.
De IP-waarden van lampen
IP23: Regenwaterdicht. IP44: Spatwaterdicht (geschikt voor beschutte plaatsen) IP54: Spatwaterdicht en stofvrij. IP65: Beschermd tegen waterstralen.
De ideale positie van de taakverlichting is langs weerszijden van de spiegel en op ooghoogte, zo voorkom je schaduw op het gezicht die je wel krijgt wanneer de badkamerverlichting bovenop de spiegel wordt geplaatst. Om niet verblind te worden, kies je best voor lampen met een lichtsterkte tussen 300 en 500 lux.
Voor elke natte ruimte (dus ook de badkamer) ben je verplicht om een extra differentieelschakelaar van 30mA te voorzien in je installatie/verdeelkast. De differentieelschakelaar beschemt je tegen elektrocutie. Wanneer er een lekstroom is van 30mA valt de volledige elektrische installatie uit.
Een veel gemaakte fout in badkamers is om voor de basisverlichting maar één lichtpunt te voorzien, centraal in de ruimte. Voorzie liever drie lichtpunten van 20 watt (250lm) dan één van 50 Watt (635lm): hoe meer je het licht kan verspreiden over de kamer, hoe beter. Dat zorgt voor meer sfeer.
Je mag maximaal 8 contactdozen per kring installeren Voor het aantal contactdozen moet je rekening houden met de meervoudige contactdozen die in dezelfde behuizing gemonteerd zijn, volgens deze verdeling: een sokkel met 2 mechanismen telt voor 1 contactdoos. een sokkel met 3 mechanismen telt voor 1 contactdoos.
- In de badkamer mogen er alleen stopcontacten bevestigd worden op minimaal 60 cm afstand (hemelsbreed) van een kraan. - Een hooggeplaatste trekschakelaar (voor de wasmachine) is toegestaan, mits deze op 2,5 m hoogte zit en minimaal 60 cm verwijderd is van de badkuip, douche en wastafel.
Ruimtes zoals de badkamer en waskamer zijn dat wel. Volgens de AREI voorschriften moeten de stopcontacten in vochtige ruimtes op minimaal 25 cm hoogte geplaatst worden. Voor andere ruimtes volstaat 15 cm.
Daarnaast mag je in de badkamer maar zo geen stopcontact of verlengsnoer gebruiken ivm natte zones . Verder moeten deze apparaten altijd achter aardlekschakelaars zitten en de aarde moet in de potentiaal vereffening van de badkamer doorgekoppeld zijn .
De basisregel is dat je alle stroomkringen van de badkamer moet beschermen met een differentieelschakelaar (ook verliesstroomschakelaar of aardlekschakelaar genoemd) van 30 milliampère (mA). Deze bescherming is verplicht en moet zich buiten de badkamer bevinden, bij voorkeur in de verdeelkast van de woning.
Een wasmachine mag op een goed geaard stopcontact worden aangesloten. Dit stopcontact moet gekoppeld zijn aan een “natte” groep; een groep die extra beveiliging biedt en is te vinden in de badkamer en de keuken.
In de badkamer heb je zo veel mogelijk helder licht nodig. Bijvoorbeeld om je tanden te poetsen of make-up aan te brengen. Voor de badkamer raden we je LED verlichting met 1000 tot 3000 Lumen aan. Dit kan vanuit één of meerdere lichtbronnen.
IP20 in de badkamer
IP20 geeft geen bescherming tegen water dus het is van belang dat het vocht in de badkamer goed wordt afgevoerd door een degelijke afzuiging. Indien dit in orde is bestaat er minder kans op condens vorming en zal het mogelijk zijn op IP20 armaturen toe te passen in het plafond.
IP69K is de hoogste IP-beschermingsgraad.