U bent in Nederland met een geldig Schengenvisum type C. Dit is een single entry visum. Dit betekent dat u maar 1 keer het Schengengebied mag inreizen. Lees welke landen horen bij het Schengengebied.
Het visum type D geeft recht op een verblijf in België van lange duur (meer dan drie maanden). Met het visum kan u via andere Schengenlidstaten naar België reizen of zich naar één van de andere Schengenlidstaten begeven voor een totale duur van maximaal 3 maanden over een periode van 6 maanden.
Single-entry of multiple-entry visum
Met een single-entry visum mag u 1 keer maximaal 90 dagen in het Schengengebied verblijven. Een multiple-entry visum met een geldigheidsduur van maximaal 5 jaar. Met een multiple-entry visum mag u telkens maximaal 90 dagen per 180 dagen in het Schengengebied verblijven.
Met een geldig Schengenvisum mag u maximaal 90 dagen in een periode van 180 dagen in Nederland en andere Schengenlanden verblijven. U krijgt uw visum voor een bepaalde periode. Die kan ook korter zijn dan 90 dagen.
Voorwaarden om garant te kunnen staan
U woont in Nederland. U heeft een burgerservicenummer (BSN). Uw inkomen is ten minste gelijk aan het minimumloon (exclusief vakantiegeld). Voor echtparen geldt een gezamenlijk inkomen van ten minste het minimumloon (exclusief vakantiegeld).
U heeft een verblijfsvergunning nodig als u langer dan 90 dagen in Nederland verblijft. En als u niet de nationaliteit heeft van een land van de Europese Unie (EU), Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland. Vaak heeft u ook een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) nodig.
Een faciliterend visum is een Schengenvisum. Hiermee kunt u maximaal 90 dagen per 180 dagen in Nederland of in andere Schengenlanden blijven. Een faciliterend Schengenvisum is gratis en vaak sneller klaar dan een Schengenvisum voor niet-familieleden.
Dat bedrag is gekoppeld aan de spilindex van de consumptieprijzen. Momenteel bedraagt dat 1.845,48 euro. Onder de 1.845,48 euro mag DVZ de aanvraag gezinshereniging niet automatisch weigeren.
De belangrijkste redenen voor het geven van een machtiging tot verblijf van meer dan 90 dagen in België zijn werk, studies, een stage, het Vakantie-werkprogramma of humanitaire redenen.
Visum type C "met het oog op een verklaring van wettelijke samenwoning" Met dat speciaal visum kan je als je visumplichtig bent, naar België komen en hier kort, voor maximaal 90 dagen, verblijven. In die periode leg je een verklaring van wettelijke samenwoning af voor de Belgische ambtenaar van de burgerlijke stand.
Een paspoort heeft daarvoor een aantal lege pagina's. Een los visum (zonder paspoort) is geen geldig reisdocument. Visa worden vooral uitgegeven door landen waar inreisbeperkingen gelden, hetzij op basis van herkomst, hetzij op basis van tijd.
Als u korter dan 90 dagen in Nederland wilt verblijven heeft u mogelijk een Schengenvisum nodig. Of u een visum nodig heeft voor Nederland hangt af van uw nationaliteit.
Als u de nationaliteit heeft van een zogenaamd visumplichtig land, dan heeft u een visum nodig om Nederland in te mogen reizen. Een visum is op zich geen verblijfsvergunning, maar een document dat u als vreemdeling het recht geeft om Nederland binnen te komen.
U vraagt het faciliterend visum aan bij de Nederlandse ambassade of consulaat in het land waar u woont. U geeft aan dat u in Nederland gaat wonen bij uw familielid met de nationaliteit van een land van EU, EER of Zwitserland. U laat met documenten zien dat u een familielid bent van de burger van de Unie.
Bent u Belg of EU-burger, dan kunnen uw gezinsleden de aanvraag indienen bij de Belgische ambassade of bij de gemeente. De Dienst Vreemdelingenzaken behandelt de aanvragen tot gezinshereniging. U moet bewijzen dat u over voldoende huisvesting en een ziekteverzekering beschikt voor uzelf en de leden van uw gezin.
De referent vraagt de mvv aan bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Heeft u geen referent? Dan vraagt u zelf de mvv aan bij de Nederlandse ambassade. Dat doet u in uw land van herkomst of in een ander land waar u een verblijfsvergunning heeft.
U kunt per verblijf 1 keer het visum verlengen tot boven de 90 dagen. U hebt hiervoor geen bijzondere reden nodig. Wel gelden de andere voorwaarden voor verlenging. Uw visum wordt met maximaal 90 dagen verlengd.
Om uw visum te verlengen, moet u aan de volgende voorwaarden voldoen: Uw totale verblijf in het Schengengebied is niet langer dan 90 dagen. Bij langer verblijf dan 90 dagen wordt het visum beperkt tot alleen Nederland. U moet uitleggen waarom u uw verblijf verlengt.
Waar moet ik een visum voor Schengen aanvragen? Je moet de aanvraag voor een Schengenvisum indienen bij de ambassade van het land dat je van plan bent te bezoeken. Als je van plan bent om meerdere Schengenstaten te bezoeken, dan moet je het visum aanvragen bij de ambassade van het Schengenland waar je langst verblijft.
Er zijn een aantal documenten en bewijsstukken die je altijd moet overleggen, zoals: Een ingevuld en ondertekend visumaanvraagformulier; Paspoort en pasfoto's; Documenten ter onderbouwing van reisdoel, zoals hotelboeking of gelegaliseerd formulier van logiesverstrekking (van een referent in Nederland);
Als je iemand wilt uitnodigen, die voor zijn reis naar Nederland een visum nodig heeft (en die bij jou mag logeren), dan heeft deze persoon voor het krijgen van een visum een 'bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking' nodig. Een voorwaarde is dat het bezoek niet langer dan 90 dagen duurt.