Verkoelend Hoeslakens. Katoen is een ventilerend materiaal dat ook nog eens goed absorbeert. Het houdt je bed fris en je lichaam koel wanneer dit echt nodig is. We hebben verkoelende hoeslakens voor zowel een standaard matras, splittopper als topper.
Een verkoelend dekbed is gemaakt van natuurlijke materialen zoals wol, kamelenhaar, wildzijde of bamboe. In tegenstelling tot synthetische dekbedden die je lichaamstemperatuur overnemen en vasthouden, zijn deze materialen warmte-neutraal. Je kunt ook kiezen voor een speciaal zomer dekbed.
Een dekbed in warmteklasse 1 is de meest warme keuze. Extra dik en bijvoorbeeld gevuld met wol of dons. Een extra warme keuze, voor de koudste winternachten.
Perkal katoen is een materiaal dat goed adement en vochtabsorberend is. Voor in de zomer is perkal katoen lekker omdat het materiaal koel aanvoelt. Van de verschillende sooten wevingen waar katoen in gemaakt wordt, ligt percal katoen het meest koel.
Wilt u een extra comfortabel en zacht hoeslaken? Kies dan voor materialen als jersey, badstof of flanel. Heeft u het snel warm in bed, dan zijn koele en gladde hoeslakens van percale of satijn erg geschikt.
Katoen is een ademde stof en neemt vocht op. Nadeel is wel dat de stof op een gegeven moment gaat plakken als je veel zweet. Van alle natuurlijke stoffen is linnen de meest koele. Het laat lucht door en neemt vocht goed op.
Verkoelende producten zijn rijk aan vocht en verfrissen zo je lichaam van binnenuit en brengen je organen tot rust. Kortom: je kunt met dit warme weer dus beter iets warms drinken dan iets kouds. Niet voor niets zijn pittige gerechten populair in warme landen.
De koud-water-kruik: Een kruik kun je ook ter verkoeling gebruiken. Vul de kruik met koud water en vries het in, zo houd je je bed 's nachts lekker koel. Koud washandje: Maak een washandje nat, vries het in en leg het voor het slapengaan op je voorhoofd. Dat houdt je koel terwijl je in slaap valt.
Zo is een latex matras absoluut het warmste en een koudschuim matras het koelst.
Uw matras heeft invloed op de temperatuur tijdens het slapen. Er zijn bepaalde matrassen die juist warmte vasthouden zoals traagschuim matrassen en polyether matrassen. Als u het snel warm heeft in bed kunt u beter kiezen voor een kernmateriaal dat goed ademt zoals koudschuim en Talalay® latex.
Jersey heeft een lichte stretch die sterk bijdraagt aan het comfort doordat het gebreid is. Tevens voelt de stof in het eerste contact warmer maar aan maar het is niet warmer dan katoen satijn of percal. De stof is daarom geschikt voor alle seizoenen.
Wollen dekbedden zijn de beste keuze bij nachtzweten. De wollen vulling is zeer sterk vochtregulerend. Bovendien ventileert wol uitstekend, waardoor het nooit te warm wordt onder de wollen dekens.
Stoffen als polyester, nylon en katoen houden je niet bepaald warm. Ze laten warmte en kou gemakkelijk door. Deze stoffen zijn daarom meer geschikt voor de zomer.
Synthetische materialen
Als je écht veel zweet, dan houden katoenvezels vocht veel langer vast dan synthetische stoffen als acryl, rayon, polyamide en polyester. Tijdens het sporten is daarom verstandig om technische kunststoffen zoals de speciale dri-fits en dry-techs te dragen, die vocht afvoeren.
Natuurlijke stoffen zoals katoen, viscose, linnen en zijde ademenen wel. Doordat ze lucht doorlaten verdampt zweet sneller en blijft je lichaam koeler. Daarnaast zijn ze absorberend: ze nemen vocht op in plaats van het af te stoten.
Een koel of warm gevoel
In de zomer zal percaline katoen of katoen satijn heerlijk koel en fris aanvoelen. In de wintermaanden wordt een hoeslaken van flanel, jersey of badstof dan weer als warm en behaaglijk ervaren. En dan is er ook nog de pure luxe van een fluweelzacht velours hoeslaken.
30 graden of warmer: katoenen kleding met print
Je doet er dan goed aan om wijde kleding te dragen van katoen. Je zult bij dit soort warmte temperaturen ongetwijfeld iets zweten. Kies daarom voor kleding met printjes, zweetplekken vallen dan veel minder op!
Hoewel katoen ook vaak in de winter wordt gebruikt, is linnen een echte zomerstof. Dat komt omdat dit van alle materialen misschien wel de meest koele is. Linnen laat lucht door en neemt heel goed vocht op. En dat is precies waar we behoefte aan hebben op dagen dat zweten onvermijdelijk is.
Het belangrijkste voordeel hiervan is dat een katoen satijnen dekbedovertrek nog gladder, koeler en soepeler voelt dan een katoenen dekbedovertrek. Een ander belangrijk voordeel van katoen satijn is dat het goed is voor je haar en huid.
Het nadeel is dat het een synthetische stof betreft die wat temperatuur regulatie wat warmer aan kan voelen. Het is wat minder ademend dan katoen, dus als je het snel warm hebt en/of veel transpireert is microvezel minder geschikt, iig in de zomer.
Zorg voor een hoeslaken en een dekbedovertrek van ademend materiaal zoals katoen, tencel, outlast of wol. Een goede molton beschermhoes om je matras en kussen kunnen ook schelen. Dit neemt het zweet en overmatig vocht tijdens de nacht goed op.