Geen clotted cream in huis, maar heb je het wel nodig om een recept te maken? Je kunt mascarpone of dikke roomkaas als alternatief gebruiken.
Clotted cream lijkt op mascarpone en crème fraîche, maar is wat notiger dan de eerste en wat minder zuur dan de laatste. In Engeland, waar deze room vandaan komt, eten ze hem graag samen met een lepeltje jam op scones – de klassieke cream tea!
Dus als je geen clotted cream kunt vinden, geen zin hebt om het zelf te maken of iets anders wilt proberen, zijn slagroom, mascarponekaas en kokosroom allemaal prima vervangers. Elk van deze opties biedt een romige textuur en kan worden genoten met scones en desserts.
De clotted cream variaties met mascarpone en crème fraîche zijn officieel geen clotted cream, maar komen wel heel dicht in de buurt.
Dikke room, in het Engels clotted cream, is een stevige en ingedikte room met een hoog vetpercentage van 64%.
Gelukkig is clotted cream al wel te koop in grotere supermarkten. Mocht je hem niet kunnen vinden, kun je hem vervangen door 1 deel opgeklopte slagroom gemengd met 2 delen mascarpone.
Devon Cream Company English clotted cream. De echte Engelse Clotted Cream, gemaakt volgens authentiek recept. Mag niet ontbreken bij scones, met een beetje jam.
Mascarpone, met een vetgehalte van 45-55%, is het enige zuivelproduct dat in de buurt komt van de luxueuze textuur van clotted cream . Het is een kaas, in plaats van een room, maar de smaken zijn niet zo heel verschillend.
Clotted cream. Clotted cream eten ze in Engeland veelal bij de scones. Het liefst samen met een lekkere dot (zelfgemaakte) jam er nog eens op. Clotted cream is een ingedikte roomsoort bestaande uit 55% vet.
Clotted cream heeft een véél dikkere structuur en heeft meer weg van mascarpone dan de room die wij kennen. Het ontstaat door volle melk urenlang te koken en vervolgens de dikke stukken die boven komen te drijven eraf te scheppen. In Nederland vind je clotted cream bij de meeste Jumbo's en groothandels.
Als clotted cream niet beschikbaar is voor theescones, is er dan een acceptabel alternatief dat thuis kan worden gemaakt van gewone boodschappen? Het beste alternatief zou een andere dikke room zijn. Neem wat slagroom (zware room voor Amerikanen) en klop het stijf, dan heb je ongeveer de juiste consistentie.
Clotted cream heeft een unieke smaak, vaak beschreven als vergelijkbaar met een ongezouten boter van hoge kwaliteit. Het kan ook nootachtige tonen hebben van de lange kooktijd van de melk. Als het op textuur aankomt, kan clotted cream worden vergeleken met zachte roomkaas , waarbij de rijkdom ergens tussen boter en slagroom in zit.
Clotted cream heeft de rijkdom van boter, maar de romigheid van slagroom . Zoals mijn collega Anya het zei: "het is alles wat je leuk vindt aan slagroom, maar dan beter omdat het dik is." Het is dik genoeg om op een scone te liggen in plaats van erin te zakken; op die manier creëert het het perfecte bed voor een laag jam.
Je kunt een vergelijkbaar alternatief voor slagroom maken met gewone melk en boter. Volle melk heeft een vetpercentage van ongeveer 3,5% en is beter dan varianten met minder vet, maar je zult nog steeds meer gesmolten boter willen gebruiken dan met halfvolle melk. Voor het beste resultaat kun je proberen om ⅔ kopje volle melk te mengen met ⅓ kopje boter.
Zuivelvrije vervangers voor zure room zijn kokosroom, veganistische yoghurt of veganistische roomkaas. Je kunt van de vervanger dezelfde hoeveelheid gebruiken in plaats van de zure room die in het recept staat.
Clotted cream kan worden gebruikt om vocht en rijkdom toe te voegen aan uw baksels . Vervang het voor boter of room in recepten zoals scones, cakes of koekjes. Het kan ook worden gemengd in muffin- of cupcakebeslag voor extra smaak. Daarnaast kunt u het mengen in glazuur of vullingen voor cakes en gebak.
Je kunt mascarpone of dikke roomkaas als alternatief gebruiken. Ze hebben niet dezelfde textuur en smaak als echte clotted cream, maar vormen een goede vervanger.
Het belangrijkste verschil tussen clotted cream en crème fraîche is de productiemethode . Clotted cream wordt gemaakt door volle melk te verhitten tot er klonters ontstaan, terwijl crème fraîche wordt gekweekt met bacteriën, op dezelfde manier als gekweekte zuivelproducten zoals yoghurt en karnemelk.
Je kunt het deeg een dag van tevoren bereiden. Bewaar het afgedekt in de koelkast. Volg op de dag zelf het recept vanaf de oven voorverwarmen. Snijd de scones horizontaal door en serveer ze met jam of lemon curd en ongezoete, stijfgeklopte slagroom.
Clotted cream wordt gemaakt van ongepasteuriseerde melk, niet makkelijk verkrijgbaar in de VS. En het is NIET zoet. Een acceptabel alternatief is om 2 kopjes slagroom in een dubbele boiler te koken boven zachtjes kokend water tot het tot de helft is gereduceerd . Het zal de consistentie van boter hebben, met een korstje erbovenop.
Hoewel mascarpone wordt gemaakt van room, is het officieel een kaas. Je kunt het daarom het beste vervangen door andere romige kaasachtige soorten, zoals ricotta of roomkaas. Ook crème fraîche is een goede optie. Welke je kiest, is afhankelijk van wat je ermee maakt.
Vervang wei in elk bakrecept dat water (of zelfs melk) vereist . Ik maak graag vers brood en broodjes met mijn overgebleven wei. Probeer het ook eens in maïsbrood, pannenkoeken, wafels, muffins, zelfgemaakte koekjes (videoversie HIER), zelfgemaakte tortilla's en meer!
SPAR | Spar clotted cream - je vindt het bij SPAR.
Clotted cream – ook wel Devonshire- of Cornish cream genoemd – is ingedikte room van koemelk. Het wordt verkregen door de room indirect met stoom of au bain-marie te verwarmen en vervolgens langzaam af te laten koelen. Gedurende het afkoelen komt de crème naar de oppervlakte en vormt daar "stolsels" of "klonters".
Wat is clotted cream en hoe serveer ik het met scones? Clotted cream is ingedikte slagroom. Dit serveer je volgens traditioneel recept bij scones. Smeer eerst jam (smaak naar keuze, denk aan cranberry of bosbes) op een warme scone, gevolgd door clotted cream - het liefst een flinke klodder.