De smaak van bonenkruid lijkt op die van tijm, terwijl de geur van het kruid juist doet denken aan een mix van lavendel en appels met een licht peperige muntsmaak. Gedroogd bonenkruid heeft meer smaak dan vers bonenkruid.
Bonenkruid kan vervangen worden door tijm of salie.
De smaak is verwant aan die van tijm - beide kruiden bevatten thymol en carvacrol. De hele plant is aromatisch en de geur doet denken aan een mengeling van lavendel en appels, met een lichte muntsmaak. Bonenkruid heeft een samentrekkende werking door de aanwezigheid van looistoffen.
Bonenkruid bevordert de spijsvertering, en is goed tegen 'een opgeblazen gevoel' (het voorkomt de gasvorming eigen aan onder andere bonen). Het werkt tegen diarree en kan voor mensen met maag- of darmklachten gebruikt worden als vervanger voor peper en zout.
Bestel Bonenkruid
De lekkerste groenten en fruit koop je bij Groentebroer.nl. Wij bezorgen supersnel door heel Nederland en een deel van België. Voor de meeste regio's en dagen geldt: vandaag voor 10:00 besteld = vandaag in huis.
Bonenkruid zaaien en planten
Al heel vroeg, in februari, kan je bonenkruid binnen voorzaaien. Vanaf maart kan je bonenkruid ook direct buiten zaaien, tot en met mei. Zaaien kan direct in de volle grond of in een pot, maar ook door voor te zaaien in kweekpotjes. Zaai enkele zaadjes en dun na de opkomst iets uit.
Aanplanten kun je zowel in de volle grond doen als in een pot. Let er wel op dat rozemarijn een beschutte plaats, met het liefst veel zon, nodig heeft om goed te kunnen groeien en bloeien. Als grondsoort is droge en goed doorlatende grond het beste. De bloeiperiode van de plant is van maart tot en met mei.
Bloei en blad Bonenkruid
Bonenkruid bloeit in juli t/m september met witte/roze bloemen, die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. Het groene blad is lancetvormig. In zachte winters behoud de plant een gedeelte van het blad.
Bonenkruid geeft smaak aan – de naam zegt het al – bonengerechten. Verder wordt het in de Nederlandse keuken ook wel in soepen, goulash en komkommersalade gedaan. Men gebruikt het om forel, salami, mierikswortelsaus, bitters en versterkende wijn smaak te geven.
Kruiden zoals basilicum, bonenkruid, dille, dragon, kervel, peterselie, bieslook en citroenmelisse kun je ook invriezen. Was kruiden , hak ze fijn en dep ze droog. Doe ze in een ijsblokjesbak. Doe er water over en laat ze invriezen.
Marjolein, ook wel Echte Marjolein of Majoraan genoemd, is een kruid dat vaak wordt gebruikt bij de bereiding van worsten. Daarom wordt het ook wel worstkruid genoemd. Het heeft een intens aroma, dat aan oregano doet denken maar het is iets zoeter en milder van smaak.
Lavas doet het goed op een zonnige plek maar heeft het ook naar haar zin in halfschaduw. De plant houdt van goed doorgankelijke grond. In onze ervaring doet de plant het overal goed: in onze vorige moestuin op zware klei deed de plant het net zo goed als in ons huidige zanderige moestuin.
Een gemiddelde portie tuinbonen is 200 tot 250 gram gekookte bonen per persoon. Daarvoor heb je al snel 750 gram á 1 kilo ongedopte tuinbonen in de peul nodig. Tuinbonen bewaren kan tot een week in de koelkast, in de peul. Je kunt ze ook uitstekend invriezen; zo kun je ze namelijk ook soms kopen in de supermarkt.
Je droogt de kruiden het beste bij een temperatuur tussen de 30 en 45 graden. Je kunt een kasje of platte bak gebruiken om kruiden te drogen, maar zorg wel dat er voldoende ventilatie is. Een warme, droge zolder is ook geschikt. De droogtijd verschilt per kruid, maar duurt één tot twee weken.
Eenjarig bonenkruid wordt ongeveer 40 cm hoog en heeft weinig sierwaarde. Het kruid wordt gebruikt voor het beter verteerbaar maken van “zware” groenten, zoals kool, tuinbonen en spruiten, en ook bij het inmaken van augurken. Winterbonenkruid is een gedrongen struikje met lancetvormig blad.
Rozemarijn en salie snoei je het beste na de bloei in juni wat terug om ze in vorm te houden, terwijl je bonenkruid in de zomer regelmatig licht knipt. Hiermee stimuleer je ook de groei. Wil je de afgesnoeide twijgen meteen drogen? Kies er dan voor de kruiden op een warme, zonnige dag te snoeien.
Bonenkruid houdt van een standplaats in de zon of halfschaduw met een droge tot gewone bodem en is absoluut winterhard en makkelijk te onderhouden. Het wordt ca. 30 cm hoog en 25 cm breed.
Elk jaar wanneer de bloei begint, kan tijm van begin tot midden zomer worden geoogst en op hetzelfde moment worden teruggesnoeid. De scheuten moeten met een tuinschaar tot op het oude hout worden gesnoeid. Voor regelmatig snoeien knipt u de halfstruiken ongeveer een handbreedte boven de grond af.
Rozemarijn (Rosmarinus officinalis) is een houtachtig en aromatisch kruid dat 15-20 jaar oud kan worden. Het is een groenblijvende struik met een gemiddelde hoogte van 1,2 m. Rozemarijn heeft witte, paarse of blauwe bloemen en geurige, leerachtige bladeren, die op dennennaalden lijken.
Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem. Wel moet je rekening houden met het feit dat jouw Lavendel minder uitbloeit zoals die dat wel doet in de volle zon. Ook zal de Lavendel minder bloemen bevatten.
Maar na de winter is het wel een must, omdat de rozemarijn snel verhout en ouder wordt. Snoei alle takken wat terug, maar nooit tot in het kale hout; zorg dat er altijd nog groen aan de takken zit. Door vormsnoei dwing je de plant om binnenin jonge takjes te maken. Kort hem daarom aan de toppen zo'n 5 á 8 cm in.
In de volle grond kan dille wel een hoogte vormen van 1 meter. Het is daarom belangrijk de planten voldoende ruimte te geven en uit te dunnen als deze te dicht op elkaar groeien. Wanneer je zeer grote planten wilt kweken houd je een ruimte van 20 cm aan.
Vind je ze toch niet zo lekker of liggen ze toch niet in de schappen bij de plaatselijke supermarkt? Je kunt ze vervangen door een andere boon naar keuze of doperwten, al zal de smaak van je gerecht dan wel iets veranderen.
Zoals de naam al doet vermoeden, kun je bonenkruid erg goed combineren met alle soorten bonen. Daarnaast kun je het heel goed meekoken in soepen of met peulvruchten en kool. Voeg vers bonenkruid toe aan salades, ei- en tomaatgerechten voor een licht pittige smaak.
Tuinbonen invriezen doe je door de bonen eerst kort te blancheren. Na dit blancheren kunnen ze ingevroren worden. Zou je de bonen niet blancheren, dan kun je de tuinbonen slechts een paar maanden in de vriezer bewaren. Met blancheren 3 tot 4 maanden, dus dat scheelt nogal.