Het nationale gerecht van Polen is bigos (letterlijk: stoofpot voor jagers) dat een mix is van gesneden witte kool, zuurkool en champignons met verschillende soorten vlees. Het vlees varieert van varkensvlees (vaak gerookt), ham, spek, rundvlees, kalfsvlees, worst tot wild. Ook typisch Pools is pierogi.
Polen staat bekend om de vele oude stadjes, 23 Nationale parken en de stad Łódź waar je circa 180.000 joodse graven tegen komt. In Polen kun je uitstekend aan wintersport doen. Dit kan het beste in de maanden december tot april in de plaatsen Bukowina Tatrzanska, Bialka Tatrzanska, Poronin en Szczyrk.
De Poolse cultuur is verweven met herinneringen aan historische grootheden en met toekomstdromen, het nationale karakter wordt doordrenkt met nostalgie. Artiesten op elk gebied van de hedendaagse kunst halen inspiratie uit de rijke Poolse folklore. Polen zijn muzikaal en dol op muziek en dans.
Traditionele gerechten : bigos, het bekendste gerecht uit de Poolse keuken : (rundsvlees, zuurkool, kool met pruimen, gedroogde champignons en kruiden), zrazy (gevuld rundsvlees met boekweit), pierogi (met vlees, champignons of witte kaas gevulde raviolis).
Drinken in Polen: In Polen wordt veel thee (herbata) en koffie (kawa) gedronken. Koffie is vaak met melk zoals bij cappuccino. Bier is er volop en in veel soorten.
Poolse meisjes kennen hun eigenwaarde
Een typische Poolse vrouw is goed opgeleid, bereisd, modieus, bekwaam in veel dingen en comfortabel in haar carrière. Ze zal nooit een slechte relatie met een man tolereren en ze is liever alleen dan bij iemand te blijven die haar niet goed behandelt.
waar zijn die mannen!? Een van de duidelijk positieve kenmerken van de Poolse man is zijn vindingrijkheid en het vermogen om technische problemen op te lossen. Deze vaardigheid betekende dat Polen worden gewaardeerd als arbeiders – “klusjesmannen”.
Als ontbijt wordt er thee gedronken en worden er luxe broodsoorten gegeten met vleeswaren, zuivel en veel fruit en groente. In Polen eten ze wat later een tweede ontbijt. Hierbij worden enkele boterhammen gegeten met paddestoelen, diverse soorten worst en eigen ingemaakte augurken.
Polen is over het algemeen een goedkoper land dan andere landen in West-Europa, hoewel het in de grote steden een beetje vergelijkbaar is met Nederland. Dit geldt met name voor hotels en eten en drinken in de supermarkt; in restaurants en cafés ben je wel een stuk goedkoper uit dan in andere landen.
Het land kent een donkere geschiedenis, maar zit tegelijkertijd ook vol kleur en leven. Kleurrijke steden zoals Krakau en Hanzestad Gdańsk en het frisse groen en blauw van het oerbos en de Mazurische meren tonen de veerkrachtigheid van het land. Dit zijn de meest bijzondere bezienswaardigheden van Polen.
Krakau wordt gezien als de mooiste stad van Polen.
De historische binnenstad van Krakau is de Tweede Wereldoorlog vrijwel ongeschonden doorgekomen en is dan ook één van de best bewaarde historische centra in Europa. Het is ook de thuisbasis van één van de oudste universiteiten van Midden-Europa.
Wanneer u in Polen bent, is het beslist aan te bevelen de diverse regionale lekkernijen te proeven, waar dikwijls niet alleen de streek van herkomst trots op is maar het hele land. Neem bijvoorbeeld: de pierogi (pasteitjes), żurek (zure meelsoep), haring met ui en bigos (stoofpot van vlees en zuurkool) met champignons.
Oprechte aandacht voor elkaar. Tot de Poolse normen en waarden behoort ook dat je oprechte aandacht hebt voor elkaar. Ongeacht de agenda maak je tijd voor elkaar. Je legt alles aan de kant om er te zijn; om te luisteren, te kijken en met oprechte aandacht te handelen.
Litouws karwijzaadbrood en naleśniki. En er was ook stevige zuur brood met ui en zuurkool aan de binnenkant. En over ricotta gesproken: als je in een Poolse supermarkt bent mag je de zuivelafdeling eigenlijk ook niet overslaan. Voor net iets andere kefir (koolzuurhoudende zuiveldrank), twarog (om bijv.
Ongeveer 90% van de bevolking in Polen is katholiek. Ongeveer de helft gaat op zondag naar de kerk. Paus Johannes Paulus II was voor veel Polen een lichtend voorbeeld en mede dankzij de katholieke kerk is het communisme ingestort in Polen.
Werknemers uit Polen, Roemenië en Bulgarije werken vooral in de 'zakelijke dienstverlening'. Dat is een brede term waar onder meer uitzendwerk onder valt, maar ook schoonmaakwerk en beveiliging. Daarentegen werken Italianen, Spanjaarden en Portugezen vaker in het onderwijs, de zorg of bij de overheid.
De meeste Polen verbleven de afgelopen jaren in Noord-Brabant, Flevoland, Limburg en Zuid-Holland. Dat komt omdat deze gebieden een grote landbouw- of industriesector kennen. Ook blijkt dat driekwart van de Poolse migranten betaald werk heeft. Dit is ongeveer gelijk bij autochtone Nederlanders (77%).
Polen is de meest ontwikkelde, gediversifieerde en volwassen economie van Midden- en Oost-Europa. Bovendien heeft het land een leidende positie in de CEE of MOE-regio (Midden en Oost-Europa) in termen van bbp (volgens schatting van de Europese Commissie ongeveer 495 miljard euro in 2018).
Roemeense vrouwen zijn vaak erg sexy, mooi en een tikkeltje mysterieus. Niet gek dan ook dat veel mannen hun hart verliezen aan een Roemeense schone wanneer deze hun pad kruist.
Polen is qua oppervlakte ruim zeven keer zo groot als Nederland. De ligging is in de loop de eeuwen talloze malen veranderd, de laatste keer na de Tweede Wereldoorlog, en het land is zelfs een periode van de landkaart verdwenen (1772-1918).
Met de Euro kun je normaliteit niet betalen in Polen, gezien de złoty de munteenheid is. Echter kan het voorkomen dat deze wel op toeristische plaatsen geaccepteerd worden tegen een wisselkoers.
In het Poolse Krakau betaalt u volgens GoEuro het minst. Daar bedraagt de prijs voor een glas bier gemiddeld 1,48 euro. Let wel: in een bar bedraagt het gemiddelde er 2,41 euro. Goedkoop bier is dus vooral te vinden in de supermarkt, waar het gemiddeld 0,55 euro kost.
Drinkwater. Het kraanwater is licht gechloreerd en is veilig. Het kan echter maag- en darmklachten veroorzaken. Deze klachten kun je voorkomen door water uit flessen te drinken.