Paella: Dit is een Spaanse specialiteit, waarbij rijst wordt gekookt in bouillon en gemengd met vis, vlees of schaaldieren wordt opgediend. De typische Catalaanse paella heet arrôs negre en is bereid met zwarte inkt van de inktvis. In plaats van rijst worden er meestal noedels gebruikt.
De Catalaanse keuken is sterk afhankelijk van ingrediënten die populair zijn aan de Middellandse Zeekust, waaronder verse groenten (vooral tomaat, knoflook, aubergine, paprika en artisjok), tarweproducten (brood, pasta), Arbequina-olijfolie, wijnen, peulvruchten (bonen, kikkererwten), paddenstoelen (vooral wilde paddenstoelen), ...
De relaxte hoofdstad van Catalonië is met reden één van de meest bezochte steden in Europa. Oneindig veel musea, luieren aan het strand, indrukwekkende architectuur, de heerlijke Catalaanse keuken, een bruisend nachtleven en misschien wel de beste voetbalclub van de wereld. Je zal je er niet snel vervelen.
De Catalaanse hoofdstad is een van de beroemdste steden ter wereld, bekend om zijn rijke architectuur, gastronomie en cultuur . Barcelona is namelijk de thuisbasis van de Sagrada Família, een meesterwerk van de Catalaanse modernistische architectuur en het beroemdste werk van Antoni Gaudí.
Buiten Spanje kennen we de Spaanse keuken vooral door gerechten als paella, tortilla, tapas, gazpacho en gerechten met de Spaanse worst chorizo. Bekende Spaanse dranken zijn sangria en tinto de verano. Maar de Spaanse keuken heeft nog zo veel meer te bieden! Wat dacht je van albondigas of Iberico secreto?
Chorizo . Een met paprika doordrenkte varkensworst vol met reuzel. Chorizo is een van de beroemdste vleesgerechten van Spanje en een populair gerecht in Barcelona. De dieprode worst wordt vaak gepekeld, gerookt en hangend aan bars en marktkraampjes gevonden.
Gebakken varkensoren met knoflook en peterselie, kalfswang en -tong met vinaigrette, stevige kalfs- en varkensgehaktballetjes, romige artisjok- of aubergineomeletten of een stevige bocadillo van gemarineerde tonijn, rode paprika, ansjovis en olijven: deze esmorzars de forquilla, ofwel "vorkontbijt", zijn hoe een Catalaan ...
De meest gebruikte druivensoorten zijn hier Chardonnay, Macabeo, Xarel-lo en Parellada. Een ander bekend drankje dat vaak bij de lunch wordt gedronken en ook wordt geserveerd met tapas is de Vermut. Zoals deze naam al doet vermoeden is deze drank sterk verwant aan de Vermouth.
De meeste Spanjaarden eten tussen 22.00 en 23.00 uur, direct na hun werk. Restaurants gaan daarom pas rond 21 uur open. De keuken sluit rond middernacht. Sta dus niet raar te kijken als er tussen 01 en 02 uur nog mensen in het restaurant aan het eten zijn.
Wat zijn de prijzen om uit eten te gaan in Barcelona
Ga je uit eten in Barcelona dan zul je merken dat de prijzen een stuk lager liggen dan in Nederland of elders in Europa. Voor 20,- per persoon kun je al heel uitgebreid en lekker eten. Wil je meer op chique eten, dan ben je zo'n 25,- tot 30,- per persoon kwijt.
De culinaire identiteit van Barcelona is al eeuwenlang onlosmakelijk verbonden met bacalao, of gezouten kabeljauw . Er zijn talloze manieren om bacalao te proeven in de stad, maar een van onze favorieten is toch wel Esqueixada, een verfrissende salade met gezouten kabeljauw, ui, olijven en verse tomaten in vinaigrette.
Of het nu is vanwege het voetbal en de banden tussen FC Barcelona en Nederlandse voetballers en trainers, vanwege de fantastische ligging aan de Middellandse Zee, het strand, de culinaire geneugten, het historische centrum of juist de avantgardistische architectuur en natuurlijk niet te vergeten het Catalaans ...
Een typische Spaanse lunch bestaat uit drie gangen: 'entrantes' of 'primer plato', 'segundo plato' en 'postre' (voorgerecht, hoofdgerecht en dessert) . Entrantes zijn doorgaans lichte salades of soepen. Segundo plato zijn zwaardere maaltijden, zoals vis- of vleesgerechten.
Barcelona staat vooral bekend om zijn ongelooflijke kunstscene , die teruggaat tot de jaren 1800. Veel beroemde kunstenaars hebben de stad hun thuis genoemd, waaronder Joan Miró, Antoni Gaudi, Pablo Picasso en Salvador Dalí.
Wonen in Barcelona is goedkoper dan wonen in Nederland. Natuurlijk kun je het zo duur maken als wilt, maar het totale kostenplaatje is een stuk lager dan bij ons. Zo betaal je bijvoorbeeld ongeveer € 12,- als je uit eten gaat.