Touraine Sauvignon Blanc van Domaine Pré Baron uit de Loire is een knisperende witte wijn met aroma's van citrus, groene appel en gras. Fris en mineraal, met een soepele afdronk. Perfect bij vis, zeevruchten, salades en geitenkaas.
Verfrissende witte wijn uit de Loire. Gemaakt van Sauvignon Blanc druiven die in het dorpje Oisly zijn verbouwd. De wijnranken staan aangeplant op een gevarieerde bodem van kalk, zand en vuursteen.
Op de noordelijke oever van de Loire in Touraine liggen de appellaties Bourgueil en Saint-Nicolas.
De Sauvignon Blanc is een droge witte wijn met een frisse en fruitige smaak en 'groene' geur. De wijn heeft een hoge zuurtegraad. De smaken die te ontdekken zijn in de wijn zijn: Perzik, kruisbes, zwarte bessen en groene appel. Verder zijn er nog specerijen die deze smaak aanvullen: Muskaat, valeriaan en gras.
Over het algemeen: Zin in een wat vollere, zachte en rijpe wijn, neem dan een Chardonnay.Meer zin in een frissere, iets drogere en pittige wijn, neem dan een Sauvignon Blanc.
Hoe moet ik Sauvignon Blanc bewaren? Alle wijn moet worden bewaard op een koele, droge plek, uit de buurt van warmte en licht. De meeste Sauvignon Blanc moet vroeg en met een kou worden geconsumeerd, dus houd een paar flessen in de koelkast . Flessen op hun kant leggen of rechtop bewaren is prima.
Touraine (Franse uitspraak: [tuʁɛn]) is een Appellation d'Origine Contrôlée (AOC) in de wijnstreek Loirevallei in Frankrijk die droge witte wijnen en rode wijnen produceert die rijk zijn aan tannines . De AOC-status werd toegekend door een decreet van 24 december 1939 (gewijzigd door het decreet van 29 augustus 2002).
Vouvray en Touraine hebben één van de meest diverse aanplantingen van de Loire wijnstreek. Voor witte wijnen worden de druiven Chenin Blanc, Sauvignon Blanc en Chardonnay gebruikt.
De Bordeaux is de beroemdste wijnstreek ter wereld. In de Bordeaux bevindt zich het mooiste Château van heel Frankrijk. Deze streek staat bekend om de zeer complexe rode wijnen uit de verschillende dorpen en zeer mooie witte dessertwijnen uit Sauternes.
In vergelijking met een ongerijpte Sauvignon Blanc, vertonen gerijpte versies een verfijnder palet met complexe aroma's en smaken . Gamble Family Vineyard's 2018 Heart Block Sauvignon Blanc kan nu worden geconsumeerd, maar ook vijf tot zeven jaar worden bewaard.
Pinot Grigio is subtieler en kan daardoor veelzijdiger zijn, terwijl Sauvignon Blanc met zijn uitgesproken smaken een statement maakt en de voorkeur kan hebben bij diegenen die op zoek zijn naar een wijn met meer karakter. De smaak van beide wijnen kan sterk beïnvloed worden door de regio waar ze worden verbouwd.
In Nederland is Chardonnay de meest gedronken witte wijn vanwege zijn brede smaakprofiel en veelzijdigheid.
Franse blauwe druif, afkomstig uit Baskenland en vooral bekend van de wijnen uit Madiran in het zuidwesten. Hij levert kenmerkende, uitgesproken wijnen, met een diepe kleur, veel tannine en veel zuren.
De oorsprong ligt in zuidwest Frankrijk. Het is de voorname druif in Sauternes en Barsac, maar zeker ook in de Loirevallei. In meer streken maakt men van deze druif succesvolle wijnen, zowel zoet als droog.
Lekker bij Sancerre
De hoge zuurgraad en mineraliteiten van Sancerre zorgt voor een breed scala aan voedselcombinaties, vooral met lichte en frisse gerechten. Denk bijvoorbeeld aan sushi of sashimi. De zuiverheid en frisheid van de wijn en het eten complementeren elkaar.
De witte wijnen van de Coteaux du Layon, Montlouis-sur-Loire, Savennières en Vouvray zijn gebaseerd op Chenin Blanc en staan bekend om hun hoge zuurgraad als ze jong zijn en hun vermogen om zich goed te ontwikkelen en te verouderen. De dorpen Sancerre en Pouilly-sur-Loire staan bekend om hun frisse en kruidige Sauvignon Blancs.
Het gebied: ruim 38.000 hectare aan wijngebied gelegen langs de rivier Loire. De belangrijkste druivenrassen: sauvignon blanc, chenin blanc, melon de bourgogne, pinot noir en de cabernet franc.
Een charmante, droge Sauvignon Blanc uit Touraine, fris met levendige kruidige en citrusachtige smaken, een goed gewicht op het gehemelte en een schone, frisse afdronk met een vleugje mineraliteit. Serveer gekoeld tussen 9-11°C, als de perfecte begeleider van zeevruchten, visgerechten en geitenkaas.
De bekendste Loirevallei-benaming voor de druif is Sancerre, waar het een droge, stalen en verfrissend citrusachtige wijn oplevert. Aan de andere kant lijken de Touraine-aanbiedingen iets ronder, rijker, zwaarder en aromatischer te zijn .
Chinon en Bourgueil zijn de bekendste appellations.Uit de regio rond Orléans komen de bekende Sancerre en Pouilly-Fumé. Dit oostelijke gedeelte van de Loire kenmerkt zich door glooiende landschappen en bodems met veel kalk, wat de wijn een mineraal karakter geeft.
Als wijn na opening niet gekoeld wordt, komt het in contact met lucht en oxideert het . Oxidatie is een chemische reactie die ethanol omzet in acetaldehyde, en de smaak en het aroma van de wijn sterk beïnvloedt. Zwavel wordt vaak toegevoegd tijdens de wijnproductie om oxidatie te voorkomen.
Lichte witte wijnen (bijv. Sauvignon Blanc, Pinot Grigio): Deze wijnen komen het beste tot hun recht tussen 45°F en 50°F (7°C tot 10°C) . De koelere temperatuur behoudt hun pittige zuurgraad en levendige fruitigheid. Volle witte wijnen (bijv. Chardonnay, Viognier): De optimale serveertemperatuur ligt tussen 50°F en 55°F (10°C tot 13°C).
SAUVIGNON BLANC
Misschien wel dé meest bekende droge witte wijn ter wereld.